Megnéznétek, hogy ez jó-e így? - FIZIKA
Szeretnék gyakorolni, mert az idei tanév nem ment túl jól fizika szempontból. 3-as lettem ugyan, de szeretnék jobb lenni a következő évben. Szóval a lényeg, hogy van egy feladat, pillanatnyi sebességgel kapcsolatos, viszont megoldás már nem volt hozzá, én viszont nem vagyok biztos a megoldásomban, így szeretnék megkérni valakit, aki jó fizikából, hogy meg tudná-e írni nekem, hogy jó-e a végeredmény, vagy sem?
Ez a feladat:
Egy motoros 1 percig volt mozgásban folyamatosan. A mozgás 30-adik másodpercében 5 m/s sebességét 10 m/s-ra gyorsította. Mekkora volt eközben a pillanatnyi sebessége?
Nekem a gyorsulásra 0,16 m/s2 jött ki, pillanatnyi sebességnek pedig 4,8 m/s.
Szerintem valami adat hiányzik még.
Pl.: Mennyi idő alatt gyorsult fel 5-ről 10re?
Vagy Mennyi ideig ment utána 10-el még?
SZerintem 4,8 nem lehet, ha alapból 5-el ment és 10-re gyorsított.
Ha pillanatszerű volt a gyorsulás, akkor nem lehet értelmezni a pillanatnyi sebességet, mert a sebesség-idő függvényben az adott helyen szakadás van.
Biztos jól van leírva a feladat?
Köszönöm az eddigi válaszokat!
Igen, ez a feladat szövege pontosan. Már nem tudom, melyik oldalon találtam, de biztos vagyok benne, hogy ez volt a szöveg, mert úgy másoltam ki. Hogyha rossz a feladat, akkor segítenétek kérlek átfogalmazni úgy, hogy megoldható legyen?
Hát a pillanatbyi sebességed meg le van írva:
30sec-ig 5m/s utána meg 10m/s.
Ha tudnánk mennyi ideig gyorsult akkor akkor az a=dv/t képlettel ki lehet számolni a gyorulást majd a tetszöleges idöben a sebességet is. Most a gyorsulás idejében nem tudjuk kiszámolni hol és mennyi a sebessége pontosan.
Szerintem a feledat írója a sebesség-idő grafikonra akar rákérdezni, csak nem ért a tankönyvíráshoz.
Az adott szöveg legengedékenyebb értelmezésével is csak az jön ki, hogy a motoros egy másodperc alatt gyorsult fel 5 m/s-ról 10 m/s-ra. Tehát a gyorsulása ezalatt 5 m/s / 1 sec = 5 m/s^2 volt.
A sebessége pedig 0 és 29 másodperc között 5 m/s, a 30. másodpercben lineárisan emelkedve 1 másodperc alatt elérte a 10 m/s-ot, majd utána ezen az étéken maradt a 60. másodperc végéig.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!