Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Lehetséges osztályozó vizsgát...

Lehetséges osztályozó vizsgát írni egy tantárgyból abban az esetben, ha egyébként le tudnának zárni?

Figyelt kérdés
Érdekelne, van-e lehetőségem, vagyis jogom ahhoz, hogy kérelmezzem, hadd írjak osztályozó vizsgát. A jegyek alapján, mint írtam, le tudnának zárni, de - sajna - számomra elég előnytelen módon. Ezért, ha lehetséges, megírnám az osztályozót, ugyanis vesztenivalóm nincs. Továbbá az még érdekelne, hogy ha erre van is alkalom, milyen módon befolyásolja majd az átlagot? Gondolom, nem lehet 'becserélni' a jegyek helyett, hiába osztályozó. Mennyit ér, vagy hogyan számít?

febr. 2. 21:35
 1/5 anonim ***** válasza:
A köznevelési törvényben találod meg a választ.
febr. 2. 22:44
 2/5 anonim ***** válasza:

Az osztályozó vizsga nem csak írásbelit jelent, legtöbb tantárgynál írásbeli és szóbeli. Ráadásul nem egy tanár, hanem vizsgabizottság előtt történik (szaktanár, más tanár, igazgató...).

Ha leosztályoznak az elegendő számú meglévő jegyek alapján, akkor lezárnak és kész. (Az sehol nem szempont, hogy neked ez szerinted előnyös-e.).

Ha mégis komoly, megindokolható kifogást tudsz emelni a kapott osztályzat ellen, akkor esetleg, csakis külön írásos kérésre engedélyezhetnek bizottság előtti osztályozó vizsgát - de abban ne reménykedj, hogy ott majd jobban sikerül.

Kérhetsz írásbeli indoklással FÜGGETLEN vizsgabizottság előtti osztályozó vizsgát is (idegen tanárok előtt) - abban még kevésbé reménykedhetsz, hacsak nem te vagy az "ártatlanul üldözött zseni".

febr. 3. 10:53
 3/5 anonim ***** válasza:

"milyen módon befolyásolja majd az átlagot? Gondolom, nem lehet 'becserélni' a jegyek helyett, hiába osztályozó. Mennyit ér, vagy hogyan számít?"

Hogyhogy "becserélni"? Hogyhogy "hiába osztályozó"? Hogyhogy mennyit ér? Az osztályozóvizsga az a vizsga, amivel megszerzi valaki az év végi jegyét. Tehát pont annyit ér az így megszerzett év végi osztályzat, mint a máshogyan megszerzett.

febr. 3. 17:59
 4/5 anonim ***** válasza:
ha nem er annyit az egesz, hogy elovedd a torvenyt, akkor hagyd a fenebe...
febr. 3. 19:48
 5/5 A kérdező kommentje:

A válaszolók egy részét nem igazán értem meg, őszintén szólva. Visszafelé haladva a sorban: nem látom, miért kellene mindenkinek a jogokban jártasnak lennie, ha az élet egészen más területein ténykedik a mindennapokban. Ennek ellenére sok jogszabállyal ismerős vagyok, ezzel éppen nem, egyébként pedig az a sejtésem, hogy sok múlik az iskolák egyéni házirendjein is, merthogy azok közt igen nagy eltérések lehetnek, sokszor tapasztaltam már. Tisztában vagyok vele, hogy a vizsgabizottság előtt történik egy osztályozó. Bár nekem volt olyan vizsgám, ahol a vizsgabizottságot a saját tanárom képviselte, mellé jött még be valaki, aki egyébként nem szaktanár volt. Ezért vannak kétségeim afelől, hogy minden vizsga minden helyen ugyanolyan körülmények között zajlik, függetlenül mindentől.

A harmadik kedves válaszolóra reflektálva: Hogyhogy az így megszerzett és a máshogyan megszerzett? A párhuzamod kissé indokolatlan, tekintve, hogy nekem megvan minden jegyem, csupán tennék a bukás ellen, ha van rá lehetőség. Azért kérdeztem, melyik fog számítani, mert ha engednek is osztályozózni, azt kétlem, hogy kiváltja majd az egész éves munkámat. Arra alapozom ezt a feltevést, hogy ha egész évben napocskákat rajzolgatnék a dolgozatokra, aztán év végén kérném ezt a lehetőséget, mindenből jelesre zárhatnám az átlagomat. Nekem ez valószínűtlennek tűnik, hiába hallatlanul meggyőző az, ahogyan hangzik.

Mindenesetre nem akarok okoskodni senki helyett, éppen azért kértem segítséget, mert bár tudok ezt-azt, a téma szakavatottja nem vagyok, valóban nem tanulmányoztam át az egész jogtárat minden hatályban lévő és ehhez kapcsolható paragrafus után, és ha ez elrettentő bűn, akkor vállalom, töredelmesen. De, ha lehet, megkérnék mindenkit, hogy a válaszolás indítéka ne az ártószándék legyen, mert azzal senki sem nyer.

Legfeljebb két tantárgyból lenne szükséges osztályozó vizsgát tennem, mert meglehet, hogy nem tudom év végéig kijavítani őket másképp. Van okom feltételezni, hogy jobban sikerülne egy vizsgabizottság előtt, még, ha kifejezetten FÜGGETLEN is. Egyébként a második válaszolónak köszönöm, informatív volt.

febr. 4. 15:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!