Orvosi vagy jogi egyetem?

Figyelt kérdés

Nem tudok dönteni, melyikre érdemesebb jelentkeznem. Szerintetek hova érdemes? Melyikkel könnyebb elhelyezkedni, találok inkább munkát, és - bár nem ez az elsődleges szempont -, de egyébként melyikkel járnék jobban a bérezés szempontjából esetleg?

Töri is, biosz/kémia is kifejezetten jól megy, szeretem is őket.

Jogászként/ügyvédként/bíróként is szívesen dolgoznék a jövőben, de nagyon vonz a kórház is, szívesen lennék orvos és segítenék beteg embereken. Szóval az elhivatottság és áldozatkészség az megvan.

Lány vagyok, nem tudom ez mennyit számít.

2021. jan. 27. 01:37
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:

Kedves #9, egyáltalán nem a doktori cím motivál, egyébként pedig a legtöbb egyetemi szakkal lehet több év után doktori címet szerezni (mesterképzés, majd phd stb.), szóval akkor minden egyetemistát a doktori cím hajtana? Elnézést, hogy pont két olyan szakirány érdekel, amik osztatlan képzések és doktori cím használatára jogosítanak fel.

Az pedig, hogy valaki kiírja Facebookra a neve elé, hogy dr. (ez már önmagában ironikus, hogy ezt "problémának" találod) ... Hát ha megdolgozott érte és megkapta a címet, miért ne írhatná ki? Hisz ha felvette, ez a hivatalos neve ! Kicsit úgy jön le, mintha "irigykednél" rájuk, hogy nekik van doktori címük, neked pedig nincs. Én nem sok olyan embert ismerek, akiket bármilyen mértékben is zavarna, hogy xy-nak a Facebookon a neve elé ki van írva, hogy dr. (bár igaz, hogy doktori iskolát végzett, de hogy merészeli kiírni a közösségi médiában, azt a kutyafáját neki!).

U.i.: egyébként nem rendelkezem semmilyen közösségi médiával, ezek szerint jobb is.

Szép napot.

2021. jan. 30. 12:00
 12/21 anonim ***** válasza:
0%
#9es a matektanárom is úgy jött be 9.ben első órára, hogy ő DOKTOR xy :) férfi ráadásul
2021. jan. 30. 12:45
 13/21 anonim ***** válasza:
20%

Kérdező: éppenséggel jogász vagyok. De nem vagyok oda érte, hogy ugyanúgy doktornak hívjuk magunkat, mint az orvosok, szerintem ez ócska nyomulás. Nem tragédia amúgy, egyszerűen csak annyi a baj vele, hogy röhejesen hangzik, hisz a köznyelv a jogászt nem tartja doktornak, legfeljebb ő saját magát. De legalább valakinek iránytű az elhelyezkedésnél, ha jobb ötlete nincs.

A bérezésnél gondolom nem kell ecsetelni, hogy az orvosoknak milyen jó lett most a helyzetük. De jogászként se szoktak éhen halni az emberek, pláne ha a fővárosban élnek. Szóval a pályaválasztásodat nem ez fogja eldönteni.

A közösségi média meg jó cucc. Azért mert rávilágít negatív dolgokra (pl. jogászok nagyképűsége) attól még nem kell kerülni, a tananyagok nagy részét is ott osztják meg egymással az emberek.

2021. jan. 30. 23:51
 14/21 anonim ***** válasza:
73%

Mindkettő nehéz a maga módján, nem lehet összehasonlítani, teljesen más természetű képzések.. 5 év a jogász, utána 3 év joggyakorlat (orvosoknál a rezidenssel hasonítható). Ezt követően szakvizsga. De ügyészségen és bíróságon komoly képzések mennek a diploma megszerzését követően is, elég nehéz karrier, általában sok-sok év kell, mire valakiből ügyész, illetőleg bíró lesz.

Egyébként jogon kevesen végeznek 5 év alatt..

A fizetés változó, "nyugaton" hasonlóan (jól) keres az orvos és a jogász..

Egyébként annyi, hogy az orvosok a külföldi (többlet)lehetőségeik miatt versenyelőnyben vannak, több a "lobbilehetőségük" fizetés tekintetében.

2021. márc. 20. 20:56
 15/21 anonim ***** válasza:
46%

Előzőnek igaza van. Egyébként a jog szerintem nehezebb, ezt orvos ismerőseim is többször jegyezték meg..

És igen, a fejlett országokban ugyanolyan a presztízse a jognak, mint az orvosinak. Én mindkettőt elismerem.

2021. márc. 20. 21:38
 16/21 anonim ***** válasza:
42%

A jog azért a túlnyomó többség szerint jóval könnyebb, úgyhogy ennyire nem kell túlozni:)

Persze kinek mi.

2021. márc. 20. 21:54
 17/21 anonim ***** válasza:
58%

Hát ezzel kapcsolatban lehetne vitázni, hogy milyen OBJEKÍTV értékelés alapján véleményezte a "túlnyomó többség" (?), ha már teljesen eltérő a két szak természete is..

De így van, kinek mi.

2021. márc. 20. 21:58
 18/21 anonim ***** válasza:
46%
Mondjuk a tanulásra szánt idő átlagosan mérhető objektíven, bár kétlem, hogy megtették, viszont minden bizonnyal az orvosi nyerne ebben. Viszont ami nem érdekel egyáltalán, azt nehezebb tanulni, tehát egy átlag orvosisnak valószínűleg nehezebb lenne a jog, és fordítva. Akit meg mindkettő ugyanannyira érdekel... Az valószínűleg rájön később, hogy mégsem:D
2021. márc. 20. 22:07
 19/21 anonim ***** válasza:
84%

Szerintem sem mérhető objektíve ez alapján.

Egy jogásznak valószínű nehéz az orvosi, de fordítva is!

Butaság ennyire elfogultnak lenni, bármelyik irányban.

De, ha már ennyire azok vagytok, én is megjegyzek valamit.

Egy jogász élete végéig tanul, az állandóan bővülő és változó jogrendszer okán.

A másik, hogy - orvos ismerős szerint is például - az orvostudomány előbb és nagyobb arányban lehet robotizálva, mint a jog!

Ellenben: emberi élethelyzetek alapos feltárása és főleg a mérlegelés, illetőleg a méltányos döntés(ek) mind-mind nem helyettesíthetők egy gép által.

Hiszen: IUS EST ARS BONI ET AEQUI.:)

De, ha kikapcsolom az elfogultságot, szerintem mindegyik a maga módján a legnehezebb!

2021. márc. 21. 10:00
 20/21 anonim ***** válasza:
100%
Egyébként külön nézegettem most német és francia, gyk.-hoz hasonló oldalakat (pl. Gutefrage), s hasonló kérdésekre (pl. "Ist Jura Studium schwieriger oder Medizin?") az átlag válasz az volt, hogy mindkettő nehézsége az adott személytől függ, illetve az affinitásától, valamint hogy nehézségben egyenrangúak. Csak egy kis érdekességként jegyeztem meg.
2021. márc. 21. 13:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!