Orvosi egyetemre mennék az USA-ban. Van esélyem?
Sziasztok!
Régi álmom hogy az USA-ban éljek orvosként. Sajnos nagyon nehéz magyar orvosi diplomát honosítani ha egyáltalán lehetséges. Így jött az ötlet hogy kint kellene tanulni. Imádom az angolt azzal nincs baj. Középfokú nyelvvizsgám van (15 vagyok) és amint betöltöm a 16-ot felsőfokuzni fogok. Eddig első osztály óta kitűnő vagyok de félek hogy ez is kevés. Sajnos nagyon sokba kerül kint a tandíj. Anyáék a kinti életet tudnák finanszírozni de a tandíjat nem. Nem tudtok esetleg valami ösztöndíjról ami ingyenes tanulást biztosít? Tudnátok tanácsot adni hogy mit tegyek a siker érdekében?
A kinti tadíj eszméletlen magas, és magyarként ösztöndíjra sincs sok esély.
Viszont középiskola után fel sem vennének amerikába orvosira. Előbb egy diploma kell bioszból vagy kémiából.(Illetve hát akármilyen dipoma jó, nemannyira kötött, de ott ezek a leggyakoribbak. Bár például a magyar gyógyszerész diploma is jónak tűnik. De mondjuk ennyiből meg nem annyir kompatibilis a két rendszer, ott négy évig kell tanulni a diplomához, itthon viszont ha a kiakarna valaki menni követelnék az öt éves msc-t.
nekem is megfordult a fejemben, de rohadtul nem éri meg.
az, hogy kitűnő vagy, nem számít, hanem az, hogy mit tudsz.
a magyar oktatási rendszer merőben más az amerikaitól.
először azt hiszem 2 év pre-medre kell járnod, és innen felvételizhetsz orvosira.
ha pénzesek a szüleid, akkor menj, de nagyon drága:
6 600 000 egy év, és ebben nincsenek benne a könyvek és különböző tagsági díjak. emellett élned is kell valamiből, az albérletet, kaját, ruhákat kell fizetni, amik drágábbak ott, mint itthon. plusz a vízumigénylés is elég macerás folyamat.
dolgozni nem fogsz tudni orvosi mellett.
ott ösztöndíjat tényleg csak a legjobbak kapnak, illetve a kimagasló sporteredménnyel rendelkezőek. teljesen más a felvételi eljárás, mint itthon, írnod kéne SAT-t meg stb. rengeteg utánajárást igényelne.
a végzett orvosok adóssága 39 100 000 forintnak megfelelő dollár ha diákhitelt vesznek fel. és ez csak a tanulásod költsége.
külföldön szeretik a magyar orvosokat, jók az itteni egyetemek. sokkal egyszerűbb elvégezni itt, aztán legrosszabb esetben visszafizetni a 12 000 000-t.
skóciában nincs tandíj, ha tudják fizetni a megélhetést a szüleid, ami nagyjából 300 000 forint egy hónapra, akkor inkább oda menj.
személy szerint én azért nem mennék oda, mert ismerőseim akik voltak kint egyöntetűen azt mondták, hogy a legtöbb amerikai buta, ráadásul még fegyvere is bárkinek lehet, ami egy felesleges veszélyforrás. nem tudom mennyire olvasod a híreket, de kb hetente lőnek le valakit véletlenül/direkt. volt hogy egy gyerek lőtte le a másikat.
az eun belül sokkal könnyebb mozogni.
még lehetőség hogy megtanulsz dánul, és dánul tanulsz orvosnak, az is ingyenes.
ösztöndíj szerintem akkor esélyes, ha minimum országos versenyeket nyersz biológiából/kémiából/fizikából, ehhez pedig erre specializálódott suliba kell járnod, és tehetségesnek kell lenned. ha csak simán meg tudod tanulni az anyagot, az ehhez nem elég.
kell hozzá egy nagyon jó felkészítő tanár is. ha a tanár szar, akkor akármit csinálsz, nem fog menni.
ha van még kérdésed, szívesen válaszolok. elég sokat tudok a témáról, mert én is ugyan így gondolkoztam anno, de arra jutottam, hogy a legjobb itthon elvégezni, és aztán arra mész, ahova akarsz. azt a 12 milliót nem olyan nehéz visszafizetni ha úgy adódna a külföldi fizetésedből, és azzal nem hinném hogy lesz baj hogy nem fogadják el a diplomád külföldön.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!