Te, hogy döntenél a helyemben?
Nem vettek fel az Egyetemre, és most bepánikoltam nem is kicsit a továbbtanulásommal kapcsolatban.
Mivel 4 évig vendéglátást-idegenforgalmat tanultam, nagyon megszerettem ezt a szakmát, és, mint tudjuk a turizmus-vendéglátás alapszakra hatalmas volt a túljelentkezés.
(( csak tudnám miért jelölik be olyan valakik, akik sosem tanulták...mindegy ))
Kérdésem a következő: Most van egy évem, és ez alatt az idő alatt a marketing és reklámügyintézőit el tudnám végezni, de sajnos ez pluszpontot nem fog nekem eredményezni. (( 52-es számot kapott OKJ-ben ))+ németből szeretném az érettségim javítani.
Vagy menjek el két éves vendéglátó/idegenforgalmi szakmenedzsernek, és akkor tuti, hogy megkapom a pluszpontot?
Te mit cselekednél a helyemben? :))
Köszönöm előre is a válaszokat ! :)))
2 év hosszú idő, és utána plusz az egyetemi évek, ami alatt nehezebb lesz melózni...nyilván te sem akarsz örökké sulipadban ülni.
Ha a német érettségi javításával (esetleg a nyelvvizsgát is leteheted, így magabiztosabb leszel) garantált a bejutás, akkor inkább az első variációra voksolnék. Ha akkor is necces, inkább a 2 év pluszpontos képzést válaszd ÉS a német érettségi javítását.
Figyi, szerezz egy középfokú nyelvvizsgát, ha még nincs. Ha német érettségid van, akkor februárig fel tudod hozni magad középszintre, ha most még nem vagy ott, esetleg felsőfokra is.
Elmehetsz idegenforgalmi szakmenedzser képzésre is, mondjuk estin (ha az nem fizetős, nem tudom), és mellette dolgozhatsz is, már ha el tudsz menni olyan helyre, ami a szakmába vág, próbálj beférkőzni gyakornokként. Tudom, könnyű beszélni, de itt van előtted egy egész év.
Vagy elmehetsz 1 éves utazásügyintéző képzésre is, ezért BIZTOSAN kapsz többletpontot jövőre, egyáltalán nem nehéz szak, én is azt végeztem tavaly, adtak rá többletpontot is. Tudtommal a protokollügyintézőre is adnak többletpontot, szintén 1 éves.
Az érettségit meg persze javíthatod, akár két tárgyból is, ha szükségesnek érzed (bár tudtommal fizetni kell érte).
Sajnos nehéz bejutni erre a szakra és ha van 80 többletpontod, akkor is kell két 85-90 %-os érettségi (hacsak nem voltál színjeles és nem a bizonyítványban levő jegyeidet számolják).
Ha kell infó az utazásügyintéző szakról, írj és segíthetek.
Amúgy meg ne bántsd azokat, akik nem tanulták és erre jelentkeztek, én is sima gimit végeztem, de nagyon megszerettem tavaly az okj alatt a turizmust, bár jelenleg más irányban tanulok fősulin, a bgf-et nem akarom feladni:))
Szia!
Két olyan OKJ van, ami 1 éves, és ad többletpontot, szerintem ezek egyikét érdemes elvégezned: protokoll ügyintéző (54 812 02 0010 54 01) és utazás ügyintéző (54 812 02 0010 54 02).
És még valami: azért jelöli be valaki, aki még nem tanult ilyet, mert ezt szeretné tanulni, ez érdekli. :)) Ennyi erővel csak a szakközepesek jelentkeznének felsőoktatásba, ráadásul nem is mindenki szereti meg a középiskolai szakját...
utolsó válaszoló:)
egykérdésem lenne.:)
protokoll ügyintézőt ha elvégzem adnak pluszpontot?:) és ha igen minden szakon, vagy hol?:)
Sziasztok ! Köszönöm szépen a válaszaitokat !:))
Az az igazság, hogy már a +40 pontot megkaptam a szakmai érettségimért, szóval hiába végzem el, mint a nyelvvizsgát, mind az OKJ-t együtt ebben az egy évben, már bőven meg van a +80 pont. =/
(( bár az biztos, hogy felsőoktatásban, meg nyelvvizsgák nélkül nem kapsz diplomát + azt sosem veszik el az embertől. ))
Ami ezt a turizmus-vendéglátást illeti, azért írtam azt amit, mert hidjétek el rengeteg jogász, megjelöli, és ha nem veszik fel jogásznak tegyük fel, akkor megy turizmus.-vendéglátásra, és akkor még lehet meg is unja az első félévben, és akik meg tényleg menni szeretnének arra az alapszakra (( tanulta, vagy OKJ-s képzésen ezen szakirányon belül vett részt )) ki vannak szorítva. Nekem nem az a "bajom" , hogy hatalmas a túljelentkezés, hanem ez.
17:37-esnek: ha elvégzed a protokoll ügyintézőt, akkor elvileg az összes gazdasági képzésnél többletpontot ér. :) (Itt tudod megnézni, hogy igazat mondok: [link] )
Kérdezőnek: igen, ez tény, hogy sokan vannak így, hogy mindenféle szakot megjelölnek, de tényleg vannak olyanok is, akik azért jelölnek meg többet, mert nem tudnak dönteni, hogy mi is érdekli őket leginkább. De az átlag még mindig olyan szerintem, aki tényleg ezt akarja.
A turizmus az egyik legnagyobb divatszak napjainkban, mert sokan úgy gondolják, hogy ha szeretik a nyelveket ez való nekik. Meg mindenki azt hiszi, hogy ha ezt elvégzi, akkor rögtön rábíznak egy szálloda vezetését. :)))
Meg van egy olyan szakirány bizonyos helyeken, hogy rendezvényszervező. Na ez tényleg divat, mert sokan látják a "hálivúdi" divatfilmekben, hogy mennyire menő pl. esküvőszervezőnek lenni. Csak azt nem gondolják át, hogy Magyarország elég messze van Amerikától, itt nincs egyszerűen annyi pénzes, megszervezni való esemény, mint ahányan szeretnék ezt csinálni; ami meg van, arra már megvannak az emberek... Meg ugye nem tűnik a rendezvényszervezés valami nehéz munkának...
Ja, és még valami: akár ér pluszpontot az OKJ, akár nem, szerintem megéri utazásügyintézőnek/protokoll ügyintézőnek tanulni - pláne, ha a turizmus a cél. A plusz ismeretek és papírok egy állásinterjú belépői lehetnek, előnyt jelenthetnek a többi pályázóval szemben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!