Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Hogy döntenél? 2 lehetőségem van.

Hogy döntenél? 2 lehetőségem van.

Figyelt kérdés

Idén végeztem, de mivel nem tudtam, hogy mi is legyen velem 2 terület is érdekel, ezért inkább halasztottam, így lehetőségem lesz az alaposabb felkészülésre is. Ugyanis csak azért, hogy elmondhassam magamról, hogy egyetemista vagyok, nem szeretnék elmenni akármilyen szakra.

Amit a szüleim javasolnak:

Csináljak egy emelt informatika érettségit, esetleg egy emelt matekot is. Programozás megyeget, de mivel gimnáziumban, abszolút nem tanították, még nem foglalkoztam vele itthon annyit, magamtól, illetve szüleimmel próbálkoztam. Ők matematikus doktorok, és szeretnék, ha én is erősen reál irányba mennék el, tehát ilyen biológus szak és egyebek kizárva, még akkor is ha ez is a természettudományi szakok közé sorolható. Illetve szeretnék, ha ez alatt az egy év alatt csinálnék egy középfokú nyelvvizsgát. Okj-re nem kell járnom, csak ezekkel kellene foglalkoznom, illetve a maradék időmben pihenhetnék, készülhetnék lelkiekben az egyetemre, ahol nem lesz majd ennyi szabadidőm, úgyhogy érdemes lenne kihasználni, ugyanis tőlem elvárják, hogy jól teljesítsek. Tanárhoz nem kellene járnom, 3 nyelvből van felsőfokújuk, és Édesanyám még kétnemzetiségű is, matematikából meg informatikából meg értelemszerűen korrepetálnának bármikor, és még csak ki se kellene érte mozdulnom, anyagilag is jó, mert így nulla forintot kellene költenem tanárokra, könyvekre.

Második opció, viszont az, hogy az orvosira felvételizem, mindig ezt szerettem volna, végülis lényegében azért halasztottam, hogy ez letisztázódhasson, a matek+infó közepemmel is felvettek volna már valószínűleg mérnöknek. Ezzel csak az a gond, hogy kémia és biológia oktatás lényegében a nullával volt egyenlő a gimimben, és akkor még úgy gondoltam itt vannak a szüleim, célszerű inkább többet foglalkoznom informatikával, matematikával, mert abból legalább van segítségem. A suli nagyon messze volt, úgyhogy esély nem volt különtanárhoz járni még utána,vagy hétvégente, meg igazából a sok betegeskedésem miatt se lett volna kifizetődő, hiába ülök ott, vagyok ott testben, ha képtelen vagyok figyelni. Nézegettem a követelményrendszert és az alábbi megállapításokra jutottam:

- Biológi középszint: Sok lényegtelen dolgot kell tudni, számomra ez az állat- és növénytant jelenti, lényegében nem tartom sokkal könnyebbnek, mint az emeltszintet, leszámítva azt, hogy nincs esszé, és hogyha nem az OH-hoz mész (de én oda fogok), akkor kicsit konkrétabb a szóbeli tételsora, mert a saját tanárod adja ki, az OH oldalán meg semmilyen anyagot nem találtam a biológia középszintű érettségihez, legalábbis a szóbeli érettségiknél nulla, tovább meg nem tudtam keresgélni, mert nem tölt be az oldal. Ha jól tudom ott van projekt, kísérlet, és még szóbeli rész is, de hogy hogy működik ez, azt pontosan nem tudom.

- Biológia emeltszint: Még több "lényegtelen információ"*, esszében lényegében úgy pontoznak, ahogy akarnak, van ugyan javítókulcs, de találd ki, hogy szerinted mi kell, hogy benne legyen, ha túlságosan elaprózod az se jó, ha felületes az se. 90% vagy afölötti teljesítménynél meg minden pont számít, ráadásul kétszeresen, a duplázás miatt. Szóbelin 1db kísérlet sincs megadva, a szóbeli tematikája meg már-már nevetséges, a fel van sorolva az összes lehetséges téma, talán kb 20, de ezek hatalmas anyagokat ölelnek fel, egyszerűbb lett volna, ha oda se írják. Ez persze a szóbeli követelmény. Gondolom írásbelinél van ilyen táblázatszerűség, mint az összes tárgynál, bár nem tudom mire megyek vele, a lényeg, hogy nem jön be az OH perpill, úgyhogy azt nem tudom megtekinteni.

- Fizika közép: Fizikából voltam a legjobb ezek közül, de mindig csak azért tanultam, mert érdekelt, hobbi szinten, 9.-ben a tanárommal megoldottunk 1-2 emelt fizikás érettségit, készültünk versenyekre, de tényleg soha nem azért tanultam, mert munkának éreztem, hanem egyszerűen érdekelt. Viszont 11.-től 1 szót nem tanultam, órán könnyen rám ragadtak a dolgok, meg tudtam, hogy matek+infó lesz a felvételi tárgyam és a tanárom se volt már olyan lelkes az osztály miatt. Tehát olyan sokra már fizikából se emlékszem, de talán még ez lenne a legkönnyebb, na meg számításokból a szüleim itt is tudnak segíteni. Illetve elméleti résznél is.

- Fizika emeltszint: Kísérleteknél max. ennyi van írva:"Súlymérés", holott kémiából konrkétan meg van adva a feladat: "Öntsön..." .Szóbelinél sok segítség nincs, de talán kicsit több segítség van felrakva, mint bioszból és kémiából, bár ez főleg inkább a bioszra igaz.

- Kémia középszint: Kihívás lenne most még ez is, ugyanis kémiát kis túlzással szinte egyáltalán nem tanultam, gyakorlatilag számonkérés se volt belőle. Úgyhogy nagyon az alapokról kellene indulnom. És állítólag a közép- és emeltszint között nincs nagy különbség, nézegettem és ez talán valóban igaz az elmélet részre, de ez egyben azt is jelenti, hogy a kémia közép nem egy egyszerű dolog, mert azt azért mégis túlzás lenne kijelenteni, hogy az emelt kémia olyan egyszerű, mint egy közép szint.

- Emelt kémia: Talán a legnagyobb kihívás, de mivel nem tanultam alaposan soha, egyelőre ezt a jelenlegi tudásom miatt mondom és nem azért, mert a 3 közül ezt tartom a legnehezebbnek, ha abból indulok ki, hogy egyikből se vagyok a toppon. Viszont kísérlet közben ha jól nézem nem kell számolgatni, mint fizikánál, és ott izgulás és egyéb dolgok miatt iszonyat sokat lehet így bukni, konkrétan meg vannak adva mit kell csinálni kísérleten. Szóbeli témakörök itt is felületesek ugyan, de 1 tárgyból járhatnék előkészítőre. És lehetne akár ez is, 1 év alatt a nullából is fel lehet találn tornázni magam, és tudom, hogy ez a biokémia 3 féléves tárgy az orvosin, tehát ezzel érek a legtöbbet. Itt nem tudnak a szüleim segíteni, bár anno kémia versenyekre is jártak, ha átnézik valamit még talán hozzá tudnak szólni, a számításnál meg főleg, az bármilyen területen megy nekik. De értelemszerűen itt és biosznál van a legkevesebb segítségem.

Fogalmam nincs, hogy válasszak. Ti mit választanátok?

Még mielőtt bárki azzal jönne, hogy "orvosnak csak az menjen, aki mindig az akart lenni", persze nyilván már úgy születtek (hahaha), jelezném, hogy mivel van orvos a családban nem is kevés, és mivel látom a szüleim is, tudom, hogy egy komoly természettudományi/mérnöki szakhoz is legalább annyi elhivatottság, belülről jövő késztetés kell, ha nem több, mint az orvosihoz. A nagyszüleim orvosok, és gyakran hallom, hogy az orvosihoz csak, elnézést, hogy vulgáris vagyok, csak segg kell. Ezért és egyéb okokból is inkább a mérnöki pálya felé próbálnak meg terelgetni. Igazából orvosnak könnyebb magam elképzelni, de lehet azért, mert ott egyértelműen tudod előre, hogy mit fogsz csinálni, mindenképpen gyógyítani fogsz, egy mérnöknél meg számtalan lehetőség áll fenn.

Gondoltam arra is, hogy mindkettőre készülök, és esetleg jobban az orvosira, így ha nem jön össze, akkor megyek a mérnökire, és oda is elfogadják lényegében mindhárom tárgyat, de ez rengeteg plusz rákészülés, és sok pénz (előkészítő 1 tárgyból 80ezernél kezdődik, legalábbis tavaly ennyi volt). Arról nem is beszélve, hogy hiába kapok a biológiáért vagy a kémiáért pluszpont, az ég világon semmire nem megyek velük a műszakin, amit kinéztem oda egyik sem kell. A fizika emelt meg jól jöhet, de infóból könnyebben és olcsóbban tudnék ugyanolyan szintre eljutni, és még pihenhetnék is az egyetem előtt, több időt tudnék fordítani nyelvtanulásra, és mellette tanulhatnék itthon fizikát, nagy valószínűséggel jelen helyzeben még az is megkockázatom, hogy több pontom is lenne, ergo nagyobb esélyem lenne jobb egyetemre bejutni(pl. BME) és fölöslegs pénzkidobás az előkészítő ez ügyben, mert az főleg a labor miatt kell. Viszont, ha az orvosit megpróbálom, ha már megérett bennem annyira ez a döntés, hogy fel tegyem rá az életem, akkor addig mennék, amíg fel nem vennének, viszont ha nem sikerül elsőre, akkor az minimum 2 év itthon, ami meg könnyen meglehet, és ez most nem pesszimizmus, hanem racionalizmus. Most októberben szeretnék vagy egy emeltet,vagy egy közepet, valamelyik tárgyból, hogyha az orvosi mellett voksolok. Ha emelt, csak a biosz jöhet szóba, elméletet+számításokat begyakorolni 90% fölé, ennyi idő alatt esélytelen. Biosz meg próba szerencse alapon. Kémia középre se mernék így spontán vállalkozni, még a fizika közép lenne a legesélyesebb vagy a biosz közép.

Mi a véleményetek? Bármilyen ÉPÍTŐ jellegű hozzászólást szívesen fogadok

2010. júl. 13. 09:50
 1/10 A kérdező kommentje:
Kiegészítés:* lényegtelen információ= ez nem nálam azt jelenti, hogy növénytant illetve állattant kellene tanulnom, tudom mik a követelmények az orvosin, úgyhogy senki ne jöjjön azzal, hogy ott is sok minden lesz, ami nem fog érdekelni, bármit szívesen megtanulok, ami az EMBERHEZ kapcsolódik, növény és állattant max középszinten tudom önmagam kínzása nélkül tanulni, és lényegében a későbbiekben sose veszem hasznát, az általános műveltségi részen kívül, ahhoz meg bőven elég szerintem, ha néha olvasgatok természettudományi folyóiratokat, és hasonló filmeket nézek, a magolás és a száraz , lényegtelen dolgok szerintem más tészta.
2010. júl. 13. 09:55
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Bocsi, nem olvastalak teljesen végig.

Szerintem mind az orvosival, mind a matek/informatika nagyon életképes szakma, válaszd azt amelyikhez jobban húz a szíved, itt már 1 év ide vagy oda nem számít. (bár nem tudom mit halasztasz, ha még nem kezdtél el semmit...) (Amúgy a biológia is elég erősen reál..) az, hogy hogyan pontoznak felvételin, mennyi lényegtelen dolgot kell tudni, mennyi igazságtalanság van, ahhoz sajnos hozzá kell szokni, egyetemen se lesz másképp, akármire is mész.

2010. júl. 13. 09:57
 3/10 A kérdező kommentje:
A halasztást úgy értettem, hogy 1 évig itthon leszek, pedig jelentkezhettem volna már idén is. Amúgy elnézést, ha hosszú lettem, de muszáj volt minden nézőpontot összeszedni.
2010. júl. 13. 10:01
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Nagyon nehéz a választás. Az hogy a szüleid megtanitanak a matekra az addig oké.. De olyat csinálj ami érdekel. Próbálj meg felvin vagy valahol olyan emberekkel beszélni akik az adott szakra
2010. júl. 13. 10:11
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
járnak. Én ebben az esetben arra járnék ami érdekel. Annak ellenére hogy mi a szülői"elvárás".
2010. júl. 13. 10:12
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

Én is itthon maradok egy évet, mert orvos szeretnék én is lenni, és idén esélytelen lett volna. Én nem mentem bele ennyire, hogy mi a követelményrendszer, sőt meg sem néztem. Ősztől járok kémiából és biológiából tanárhoz, aztán majd lesz valami. Mondjuk én a növény- és állattantól sem idegenkedem. Kémiából én sem tanultam semmit, bár az a tanár miatt volt, nem szerettem.

Nem tudok neked mit tanácsolni, csak azt, hogy kezdd el azt, amihez jobban húz a szíved. Felesleges ennyire rámenni a követlényrendszerre, bár ha egyedül készülsz fel, akkor az más. De vannak jó kis könyvek, vedd meg azokat és készülj azokból.

2010. júl. 13. 10:25
 7/10 anonim ***** válasza:
77%

Az én szüleim is azt akarták, hogy folytassam a családi vállalkozást. Nem diplomás meló, sima szakmunkás, ellenben baromi sok pénz van benne. Nem egyszer voltam apámmal dolgozni, szóval tapasztalat, kapcsolat meg lenne, de igazából egyáltalán nem érdekel az a munka, semmi fantáziát nem látok benne, így azért nehéz lenne végezni azt a munkát, amit nem szívesen csinál az ember.

Ha apámmal tartanék, akkor valószínűleg bánnám azt, hogy nem próbáltam megvalósítani az álmaimat...

2010. júl. 13. 10:29
 8/10 anonim ***** válasza:
77%

Én sem olvastam teljesen végig, de szerintem ne aszerint dönts, hogy kevében járj a szüleidnek, hanem azt válaszd, amit szívesen csinálnál! Én inkább az orvosit javaslom, de ez egy magánvélemény.

Most ne a pénzt tartsd szem előtt (gondolom, azért olyan rossz módban nem éltek, ha matematikus doktorok a szüleid). Gondolj bele, ha elmész mérnöknek (mérnök informatikus ?!) és mondjuk az első évben rájössz, hogy nem ezt akarod csinálni, akkor elment 2 féléved, ráment nem kevés pénzed, mondjuk utána kimarad egy éved amíg felkészülsz orvosira, ami ugye ahogy írtad, nem olcsó, felvesznek, de az utolsó két félévet neked kell fizetned (1,5 millió/ félév).

Tehát jól meg kell gondolnod! Egy informatikus szakon amennyire én hallottam, csupa kocka ember tanul, 1-2 kivétellel, akik emiatt otthagyják! Szóval csak akkor válaszd, ha tényleg érdekelnek a számítógépek!

Igaz, oda jóval könnyebb bejutni, mint orvosira!

Orvosira biosz emeltet és kémia közepet javaslok. A biosz emelt azért jóval több ám, mint a biosz közép! De szóbelin nincs kísérlet...Kémia középre fel tudsz készülni szerintem, számolás nem olyan húzós!

Nyelvvizsga meg mindenképp kell, ha még egy sincs, akkor meg pláne! Anélkül diplomát sem kapsz!

2010. júl. 13. 10:39
 9/10 anonim ***** válasza:

ja és szerintem meg igenis fontos, hogy a követelményrendszer szerint menj, írta itt az egyik előttem válaszoló, hogy felesleges, de nagyon nem!

A különtanár sem tanít ám meg mindent, ami abban benne van! És egy olyan könyvet sem láttam még, amiben A-zig minden benne lenne, tehát javaslom, hogy aszerint készülj!Tapasztalatból beszélek, nem csak a levegőbe!

2010. júl. 13. 11:20
 10/10 anonim ***** válasza:
0%

Én az orvosira szavazok:)

Egyrészt nagyon elfgoult vagyok, miven én is oda járok:D Másrészt a leírásodból úgy veszem észre, hogy te is azt szeretnéd inkább.

Harmadszor: Az orvosi baromi drága, egy mérnök képzés jóval coslóbb. Ha mérnökire mész és két év múlva meggondolod magad, akkor egy évet fizethetsz az orvosin, ami 2 millió forint. Míg ha az orvosival kezded, és meggondolod magad, akkor jóval kevesebb pént kell fizetned:D

Orvosihoz pedig szerintem a biosz és kémia a legjobb választás. Kicsit jobb, ha a kémia az emeltszintű, mert szerintem több hasznát veszed.

De neked talán a biosz emelt - fizika közép kombót ajánlanám:) A biosz emelt tanulható, fizikából meg van alapod. A nulláról felkészülni meg ugye mindig nehezebb.

Én is ilyen párosítással jelentkeztem tavaly. Kicsit megszenvedtem a kémiával, de sikerült:)

2010. júl. 13. 11:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!