Mik a tapasztalataitok a Don't Panic és a Speak! Nyelviskolákról?
24. Tévedsz. Volt egy szintfelmérő a tanfolyam előtt (szóbeli és írásbeli), így ők soroltak be ebbe a csoportba. Alapfok után a haladó jön, utána a középfok (persze ezeken belül is lehetnek különböző szintek, nyelviskola válogatja). Egyébként a többiek sem sokat értettek abból amit a tanár mondott, így én azt gondolom, hogy ezen a szinten nem feltétlen az angol nyelvű tanárra van szükség és nem velem volt a gond. Utána egy másik nyelviskolában megcsináltam ugyanazt a szintet a hagyományos módszerrel, szavakat és nyelvtant tanultam, illetve mellette lehetőség volt részt venni beszélgetős órákon, ahol angol anyanyelvű tanár volt. Erre a kurzus vége felé mertem bemenni - a korábbi rossz élményem miatt, ám pozitívan csalódtam. Ekkor már volt akkora szókincsem, hogy el tudjam mondani amit akarok, illetve megértsem azt ha a tanár kijavít.
Egyszer bejött egy beszélgetős órára egy hölgy, aki régen tanult angolt és úgy gondolta felzárkózik (ezen a csoportos beszélgetésen bárki részt vehetett ha úgy érezte van olyan szinten, hogy képes kommunikálni.) A hölgy próbálta elmondani, hogy miért szeretne újra angolt tanulni (végül kiderült, hogy munkavállaláshoz kell), majd hogy szeretne külföldre költözni, illetve hogy vannak gyerekei, ám mindezt 20 perc alatt szülte meg, ugyanis fogalmas sem volt bizonyos szavakról, kifejezésekről. A tanár próbálta neki elmagyarázni, illetve kipuhatolózni mit is akar mondani, ám hiába, nem értettek szót. Nem mondom, hogy a hölgynek megvoltak az alapok, ám kész szenvedés volt és nem gondolnám, hogy a hölgy sokat tanult belőle, hisz alig értett valamit.
Tehát szerintem a módszer maga nagyon jó, viszont nem mindegy milyen szinten. Egy alap és haladó szinten nem árt, ha a diák és a tanár szót tud érteni, később viszont a beszédközpontú módszerrel kiválóan lehet haladni a beszédközpontú angoltanítással, illetve ha a tanár angol (mikor már van egy szintű szókincs és némi nyelvtani háttértudás.)
Most megtudtuk, hogy angolul csak akkor lehet jól megtanulni, ha magyarul magyaráznak.
Szóval senkinek ne jusson eszébe kulfoldon, anyanyelvi környezetben tanulni, mert hiányozni fog a magyar magyarázat
😅😅
Mostanában gondolkodom azon, hogy befizetek hozzájuk. A kommentháború nem segített a döntésben, de megfogalmazódott bennem pár gondolat. Megint csak azt éreztem, hogy "ez annyira magyar"...
Nem tudom, mennyire jó ez a nyelviskola, de a módszer szimpatikus. Valaki azt írta, azzal nem tanulja meg a nyelvtant, hogy folyamatosan beszéltetik és folyamatosan hallja az angolt. Miért, az anyanyelvedet hogy tanultad meg? Amikor kinyögted az első szót, anyádék leültek veled, és elkezdték magyarázni, mi a névelő, vagy hogy hogyan képzed a múlt időt? Amikor iskolába mentél, és megtanítottak írni meg olvasni, tudtál már beszélni? Na, ugye!
Az a baj, hogy a magyar oktatáts, és a magyar angoltanárok zöme beleragadt abba, hogy biflázd be az English practice in use-t meg az összes Headway-t, és ne azért, hogy tudj angolul, hanem azért, mert ezt kérik nyelvvizsgán meg érettségin. Ezzel még nem fogsz boldogulni sem egy multinál, sem külföldön.
"Az a baj, hogy a magyar oktatáts, és a magyar angoltanárok zöme beleragadt abba"
Az a baj, hogy hülyeségeket beszélsz.
Aztán mennyi idő volt az? Mire összejött a normális szókészleted, az az érettségi tájéka, nem? Az 18 év, évi 365 nap, napi 16 óra "tanulás" volt. Hol lesz ennyi időd egy másik nyelvre?
Mindenki oda jut el, ahová a tehetségének és a szorgalmának a szorzata megengedi. A legtöbb magyarnál a szorgalom a nulla. Az iskolai oktatás meg soha semmiből nem volt elég, ha az ember akart valamit. Lehet, hogy te nem ismered ezeket a fogalmakat, hogy különtanár, szakkör, korrepetálás, előkészítő, de aki bármiből, is itt a hangsúly a bármibőlön van, tovább akart jutni, az még belefektetett. Ja, nyelvből meg az iskola kötelessége lenne világszínvonalra hozni. Az más. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!