Japán vagy Kínai?

Figyelt kérdés

Szerintetek melyikkel lehet többet érni? Melyiket érdemes megtanulni?

A kínai nehezebb mint a japán?

Japánt otthon tanulom de azt mondták a kínaival többet érek.

Véleményt tudnátok mondani?

A kínaiban mennyi igeidő vagy? Mennyire nehéz?

2015. júl. 29. 09:23
 1/10 anonim ***** válasza:
55%
azt tudom mondani, hogy a kínai nyelvtana nem túl komplikált. A múlt időt egy egyszerű "了" vel intézik el, van pár nyelvtani szerkezet, de eddig egyel találkoztam csak ami kicsit bonyolultabb volt. A japánt ilyen mélységekig nem ismerem, de döntsd el, hogy neked melyik tetszik jobban és azt tanuld, ne azt ami mások szerint hasznosabb:)
2015. júl. 29. 09:40
 2/10 anonim ***** válasza:
30%
ŐSzinte leszek, szerintem egyiket sem éri meg. Angol/némettel sokkal több a munka. Japánból anynira kevés kell, hogy azt a néhány befutott szakember megoldja. A kínai lehet még esetleg jó választás, már csak az elterjedtsége miatt is. De a legtöbb munka még mindig angollal van, még akkor is, ha a végzettek nagy része ezt (is) választja. Azt sem tudom, hova tegyem a sok melót vele, pedig más nyelvekből is van tapasztalatom és ismerek több nyelvtanárt, fordítót.
2015. júl. 29. 10:26
 3/10 anonim ***** válasza:
55%
A kínaiban a kanjik a legnehezebbek. Egy írásjel egy szót jelöl, és van belőle jópár ezer. Ugyanez a japánban is megtalálható ugyan, de a mennyiség feleannyi.
2015. júl. 29. 10:43
 4/10 anonim ***** válasza:
55%

Én tanultam mindkettőt, de a kínait abbahagytam. Egyszerűen nem áll rá a szám, a gusztustalan dolgaikról már nem is beszélve (pl. embrióleves, kutyák megkínzása és megzabálása, lótuszláb, kislányok kukába dobása (csak egy gyerek lehet és sokan fiút szeretnének), stb.). Igaz, hogy a nyelvtana könnyű, de elég rosszul hangsúlyozni valamit és tök mást mondasz. Pl. a jónapot helyett szeretlek. Azért nem mindegy. Tanár nélkül nem lehet normálisan megtanulni. Kína pedig hiába nagyobb, ha annyi nyelvjárás van, mint a fene és sok tartományhoz tolmács külön kell. Bár elvileg a mandarint mindenhol beszélik.

Én a japánt szeretem jobban, könnyebbnek találom.

2015. júl. 29. 11:11
 5/10 anonim ***** válasza:
79%

Kínaiak vannak a legtöbben, nem elhanyagolható szempont, ez igaz. Nyilván világszinten 10-szer több kínaiakkal kapcsolatos helyzet adódik, mint japán. De ha belegondolunk, hogy kínai családból évtizedek óta falunként van három Magyarországon, nem biztos, hogy pont terád gondolnak majd, ha valahol tolmácsra (vagy hasonlóra) lenne szükség. Kínai az anyanyelvük, Magyarország meg ahol felnőttek, ugyebár. Nem lenne könnyű felvenni a versenyt az ő nyelvi képességeikkel. Viszont ha kínaiul tudsz, pillanatok alatt találhatsz bárhol barátokat, akiknek ez szimpatikus lehet. Vagy kínai beszélgetőpartnert. Ellenben, mondjuk, ha hottentottául tanulnál. Japán-magyar nyelvtudással még nagyobb az űr, persze a most felnövő japán-mániás generációnál már nem így lesz. Japánból van kb. 500 a Virányosi iskola környékén (kiküldetésben lévő üzletemberek családostul), meg 500, aki éppen a budai várban fényképezkedik, és néhány itt élő vegyes házasság. Azt ennyi.

Az is egy igazság, hogy lassan az angolon kívül semminek sincsen értelme, persze ha az ember nagyon akar, talál helyet, ahol hasznossá teheti magát. Szerintem ízlés szerint döntsd el, melyiket szeretnéd tanulni, ha van időd, tanuld mindkettőt.

A kínai nyelvet azért is mondják nehéznek, mert nagyon távol áll a mi logikánktól, hangzásvilágunktól. Ez nehézségeket okoz. A japán nyelv ugyanarról a tőről fakad / vagy azokhoz hasonló, mint akármelyik uráli, altáji, szibériai, eszkimó, koreai vagy indoeurópai nyelv, így nem tartalmaz számunkra különösebb meglepetést, idegenséget. Ellenben a kínaival, ami nagyon más.

2015. júl. 29. 12:12
 6/10 A kérdező kommentje:
Nagyon szepen koszonom a valaszoloknak nagyon jokat irtatok
2015. júl. 29. 19:05
 7/10 anonim ***** válasza:
0%
Kb. egyikkel se mész sokra. A kínai ráadásul még könnyű is.
2015. júl. 30. 05:12
 8/10 anonim ***** válasza:
Kínai azért "jobb", mert az a világ legbeszéltebb nyelve. Állítólag gyerekjáték a nyelvtana, nagyon sok tanulótól hallottam.
2015. aug. 18. 21:45
 9/10 anonim ***** válasza:

Csak akkor van értelme tanulni bármelyik nyelvet ha az angolt már folyékonyan beszéled. Nyilvánvalóan a kínai a befutó azt épp csak 10,5x annyian beszélik mint a japánt. Mellesleg Magyarországon nagy hasznát veszed, országunkat szoros szálak fűzik Kínához.

Nézd meg az Magyarország egyik legfontosabb oldalát és hogy milyen nyelveket lehet választani:

[link]

2015. szept. 17. 02:40
 10/10 anonim ***** válasza:

Bár csak japánt tanultam, de szerintem az a könnyebb. Az egyik, hogy a kínaiban tényleg nagyon fontos a kiejtés. Ha elcseszed, akkor érthetetlen, és elég bonyolult, a mi fülünk nem áll rá. Ráadásul baromi sok írásjel kell.

A japánban a kiejtés simán megy egy magyarnak. A kandzsik gondot okozhatnak, de sokkal kevesebbet kell megtanulni, mint a kínaiban.

A nyelvtan a kínaiban valóban egyszerűbb, de azért a japánban sem túl bonyolult. Én úgy vettem észre, hogy a japánban valami vagy nagyon egyszerű, vagy a magyar logikát követi.

2015. dec. 10. 00:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!