Hogyan kell latin mondatot magyarra fordítani? Mi a technikája?
Készülök egy latin versenyre ahol latint kell magyarra fordítani. Nagyjából tudom a nyelvtant, a ragozást is. Viszont nem nagyon tudom hogy kell fordítani. Egyszerűen csak összerakom a szavakat de ez így nagyon nem jó. Tudnátok olyan oldalakat ajánlani ahol le van írva a fordítás menete?
Előre is köszönöm!
Nem tudom, meg-e sértek szerzői jogot, de leírom (ha kitrölik mentsd le):
BETTS GAVIN: LATIN NYELVKÖNYV, FORDÍTOTTA: BOLLÓK JÁNOS
"Mivel az elkötkező mondatok nehezebbek, mint az első lecke olvasmányának mondatai, nem voltak annyira könnyű őket latinra fordítani, logikailag, szisztematikusan kell hozzáfognunk fordításukhoz. A következő lépéseket ajánljuk:
(a) Vizsgáljuk meg minden egyes szót jelentése és végződése szempontjából, és végezzük el teljes elemzésüket.
(b) Jelöljük meg az összes ragozott igealakot; ezzel egyben meghatározzuk a lehetséges mondatok számát.
(c) Figyeljük meg az írásjeleket, a ragozott igealakok helyét (ezek rendesen a tagmondat utolsó szavaként szoktak állni; és a kötőszókat, majd határozzuk meg, hol kezdődnek és hol végződnek az egyes tagmondatok.
(d) Külön-külön elemezve minden egyes tagmondatot, vizsgáljuk meg, hogy a tagmondaton belül az egyes szavak hogyan viszonyulnak a ragozott igealakhoz.
(e)Vizsgáljuk meg a kötőszavak figyelembevételével, hogy az egyes tagmondatok hogyan viszonyulnak egymáshoz, majd ennek alapján határozzuk a mondat egészének jelentését."
Adok neked rengeteg ötletet ezenkívűl, ha megmondod, milyen típusú latinversenyre készülsz? (OKTV vagy Ábel J.?)
T.L.
Nagyon köszönöm!! Kedves tőled már ebből is sokat tanultam:)
Megtennéd hogy elküldöd az e-mail címed? Mert valamiért nem tudok Neked privát üzenetet írni:(
Nagyon köszönöm előre is!
Amúgy a verseny Ábel Jenő
Semmi baj úgy sem volt sok esélyem :D
Helyezést nem értem el de azért sokat tanultam belőle :)
Bár 3 óra végén már nagyon unatkoztam meg volt egy csomó olyan szó is amit nem találtam a szótárban :/ De végül is jó volt :) Azért köszi :) De szerintem idén is menni fogok szóval ha még áll az ajánlatod tudnál segíteni?
martinussartor@gmail.com
ide is küldheted, ha akarod
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!