Hogy kell kiejteni az alábbi latin szavakat? stapes, vertebrae cervicales, os coccygis, sisschiadicus, tarsi
Figyelt kérdés
2014. okt. 21. 18:19
1/4 anonim válasza:
sztápész, vertebré cervikálész, osz kokkügisz, siszkiadikusz, társzi
2/4 A kérdező kommentje:
nagyon szépen köszönöm!:)
2014. okt. 21. 19:10
3/4 anonim válasza:
Az os coccygist sosem hallottam kokkügisznek kiejtve:DD Az "ósz kokcigisz".
És nem sisschadicus az, hanem ischiadicus. A tarsit pedig inkább z-vel mondjuk, mint sz-szel. "Tárzi".
4/4 karoly625 válasza:
Csak egy apró kiegészítés az "ischiadicus"-hoz, mert annak a kiejtését még nem láttam és sajnos sokan németesen szeretik ejteni, mint az "ischaemia"-t, pedig értelmes orvos körökben ragaszkodunk a latinhoz. Szóval a lényeg:
iszkiádikusz (és ha már felvetettem, akkor a másik szó pedig helyesen "iszkémia").
Eszembe jutott még a "coccygis"-szel kapcsolatban, hogy végül is az "y" kiejtése valóban közel áll az "ü"-höz a hagyományos kiejtés szabályai szerint, bár akkor is inkább "kokcügisz"-ként ejteném, de valóban, "kokcigisz" az elterjedt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!