Akik tanultak LATINT, nem találtak esetleg valami logikát arra, hogy melyik szó femininum/neutrum/masculinum?
Nincs csalhatatlan logika, gyakorlat teszi a mestert. :-)
Mindenesetre az alanyesetet érdemes figyelni.
Az -us végűek általában hímneműek, azt a pár kivételt meg lehet tanulni.
Az -um és -e végűek tuti, hogy semlegesek, legalábbis nagyon jó százalék az esély rá.
Az -a végűek általában nőneműek, azt a pár kivételt fel lehet ismerni.
Az -es, -ei végűek is túlnyomórészt nőneműek.
A harmadik deklináció a cseles, a mindenféle végűek, mert ott aztán bárki lehet bármi, de használat közben úgyis megragad. Mikor elkezdtem tanulni, szörnyűlködtem, hogy ezt én sosem jegyzem meg, most meg már a legtöbb szó ragozása úgy megy, mintha így születtem volna.
De kérdésedre visszatérve, a szóvégződések a kulcs, illetve a kivételek általában azért kivételek, mert a szavak jelentése befolyásolhatja a nemet. (lásd agricola, domus, dies, meg ilyenek)
Mint minden nyelvnek, ennek is a szótanulás a rákfenéje.
Jó magyarázat, kedevs első!
Annyit tennék hozzá, hogy az -io vágződésű szavak (majdnem mindig, most nem is jut eszembe kivétel) nőneműek.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!