Mennyire előnyös négy különböző nyelvcsaládba tartozó nyelv megtanulása/használata?
Mennyire előnyös, ha szeretnék négy nyelven megtanulni beszélni, de mind a négy nyelv más nyelvcsaládba tartozik: angol (germán); olasz (újlatin); orosz (szláv); török (türk).
Jelenleg angolból vagyok egy olyan B2-es szinten, olaszból A2-n, oroszból A1-n, a törököt pedig majd valamikor későbbre tervezem. Németet is tanultam 5 évig, de már nem szeretném folytatni, nem bírom a németet (bár németből jobb voltam, mint jelenleg olaszból, de ma már nem tudok belőle annyit).
...és bár elvileg könnyebb egy nyelvcsoporton belüli nyelveket megtanulni, mint különbözőeket. Meg mennyit számít az, hogy az angol, az olasz és az orosz indoeurópai, csak a török altáji?
Az angol és az olasz így is nagyon segítik egymást, sok a hasonlóság, nyelvtanban és szókincsben is.
Az orosz esetrendszer, mivel már tanultál németet, nem lesz annyira vadidegen. Elvétve az oroszban is előfordulnak hasonló szavak, mint az olaszban vagy az angolban, itt-ott talán még a nyelvtanban is akadnak ismerős dolgok (Pl. az angol "one of", olasz "uno di" megfelelője az oroszban "odin iz" - nem tudok itt cirill betűkkel írni).
A törökről nem tudok nyilatkozni, az egészen más lehet. De török helyett szerintem érdemes lenne vagy valami más szláv nyelvet, vagy egy másik újlatin/germán nyelvet tanulni. Én pl. a franciát javasolnám nagyon a török helyett, talán hasznosabb is.
Köszi a hasznos válaszokat.
Talán majd még meggondolom, hogy török legyen, vagy valami más... (Bár én megpróbálkoznék a törökkel, de ha nagyon nem fekszik, akkor majd választok másikat.)
Én is azon gondolkodom, mi legyen a 4. nyelvem, és hasonló a dilemmám. De szerintem nem az alapján kell választani, hogy mi mennyire "könnyű", mert ez relatív! Ha érdekel, tetszik és szereted, akkor könnyű. Ha utálod, akkor kínlódás.
Nekem német, angol és spanyol után kellene valami...
Köszönöm, én pont a francia felé hajlok amúgy, szóval ezt jól eltaláltad. :)
Örülök, hogy ezek szerint más is úgy gondolja, hogy azt lenne érdemes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!