A németben a főnév elé mikor kell kitenni a nevelőt (der, die, das), és mikor nem?
Régen tanultam német nyelvtan, de ha jól emlékszem.
Németben valamilyen alakjában mindig lennie kell névelőnek a főnév előtt. Érted, hogy tárgy esetben, részes esetben, de valamilyen alakjában mindig lennie kell valamilyen névelőnek.
Talán arra gondolsz, hogy a birtokos névmásnál nem szerepel névelő, mivel a birtokos névmás is jelöli a főnév nemét.
pl: Der Junge hat seinem Bruder die CD mitgebracht
És persze vannak a határozatlan névelők ami nem der, die, das, hanem ein, eine, ein.
Bocs, hogy részletekbe írom, de mint írtam régen tanultam német nyelvtant, és per pillanat az angolt tanulom.
Köszönöm szépen! Én meg eddig angolt tanultam, és most kezdtem a németet.
Tehát akkor úgy értettem a kérdést, hogy mindegy, hogy a fõnév hol áll, mindig kell a névelõ? Pl. Die Mutter kauft das Lampe. vagy Die Mutter kauft Lampe.
Szóval a lényeg igazából az, hogy van olyan, amikor nem kell ki tenni a nevelõt (többesszámon kívül)?
Na most már összeszedem magam. (bocsi, de totál az angol nyelvtan van a fejemben mostanság :D)
"Szóval a lényeg igazából az, hogy van olyan, amikor nem kell ki tenni a nevelõt (többesszámon kívül)?"
-Nem használjuk személynevek előtt,
-helységnevek előtt (Ich whone in Debrecen),
-semlegesnemű országnevek előtt ( Ich komme aus Ungarn), -sokszor nem használjuk,nem muszáj használni anyag nevek előtt (Wir trinken Tee).
És olyan esetekben, ha másképpen utalhatunk a főnév nemére.
-Ein-eine-ein, kein-keine-kein(határozatlan névelőkkel és tagadásaival tudsz utalni a főnév nemére)
-Birtokos névmás esetén tudsz utalni a főnév nemére (Seinem Bruder).
-Birtokos–birtok sorrend esetén (des Schülers Paket) viszont birtok-birtokos sorrend esetén már kell(das Paket des Schülers)
-Wessen?, dessen, deren birtokos esetben álló névmások után (Wessen Bücher sind das?)
-A dieser, jener mutató névmások után
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!