Milyen nyelvet lenne érdemes tanulnom?
Most kezdem az egyetemet. Angolul tudok, középsuliban franciául tanultam de az valami katasztrófa iszonyatosan taszít tehát azt biztos nem választom. Melyik az a nyelv az angolon kívül aminek a későbbiekben hasznát venném?
Előre is köszi!
A német egy baromi szabályos és logikus nyelv. Szerintem az angoltól, franciától egy bonyolultabb nyelvről van szó, nehézségében inkább a magyarhoz hasonlít, de nem olyan marha nehéz (se a magyar, se a német nyelv).
A német nyelv nagy nehézsége a rengetegféle ragozás, amelyeket szépen be kell vágni, és begyakorolni.
A kiejtés viszont szabályos, a szórend sok esetben a magyarhoz hasonlóan kötetlen, máskor viszont eléggé szigorú. A nyelvtana az angolhoz sokmindenben hasonlít, de az igeidők használata jóval egyszerűbb az angolnál.
A der, die, das téma alapvetően nem nehéz dolog, hiába emlegítik a német nyelv legnagyobb problémájának. A szó jelentése és alakja alapján 80-85%-ra meg lehet a névelőt tippelni.
Pl.: a Vater (apa) hímnemű, mert az apa természetes neme hím, továbbá a szó végén lévő -er végződés hímnemet képez.
A Reaktion szó nőnemű, mert a -tion nőnemet képez.
Az Eigentum (tulajdon) semlegesnemű, mert az -um semlegesnemet képez.
Összességében tehát a főnevek neme nem nagy kunszt, aki hajlandó rákeresni a német névelőszabályokra, az már a tanulás elején marha sok energiát takarít meg. Sajnos nekem a tanárom ezt nem tanította meg, hogy mikor milyen a szó neme, csak a szokásos "meg kell tanulni, szavakat a névelővel együtt kell tanulni" szöveget tudta hadarni. Ma meg már az új főnevek névelőjét csak ilyen ránézésszerűen tanulom, sok energiát nem ölök bele.
SZia! ANgol után kezdtem a németet, felnőtt fejjel. Sikerélményekben gazdag a tanulás, azonnal "veszem a lapot", tudok alapozni az angolomra, szabályos, tetszik, a kiejtés sem nehéz, nem úgy, mint a franciában...
az egyetlen rémálom benne a der-die-das, de ha a szavakkal együtt tanulod (én hallgatom is sokat mp3-ban), akkor nem gond :) Szerintem németet válassz!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!