Orosz vagy német nyelvet tanuljak? 12/L
"osztálytársaim azt mondták, hogy nem nehéz a német nyelv" nem, nem az, ha azt tanultad először! Viszont angol után se az orosz, se a német nem lesz könnyű. Én némettel kezdtem, aztán angolt is tanultam, és oroszt is elkezdtem. Németből már megvan a nyelv vizsgám. Most lengyelt kezdtem el tanulni.
De ha rám hallgatsz, akkor a németet választod. Igaz én utálom, mert anyukám erőltette annó, pedig én oroszt akartam. Szóval nekem az orosz könnyen megy. De a többiek szenvednek vele rendesen. A német ehhez képest könnyebb. De vigyázz, ne nagyon bízd el magad! Az angolhoz képest az sem lesz könnyű! Az angol nyelvtana szinte semmi a némethez képest.
De azt válaszd, amelyik hozzád közelebb áll! :) Vagy tedd fel magadnak a kérdést: Hova utaznál el szívesebben? Oroszországba vagy Németországba, Ausztriába, Svájcba?
Azért is célszerűbb a német, mert ugye a szomszédunk Ausztria... Oda nagyobb eséllyel jutsz el, mint Oroszországba. De viszont Oroszo. elég nagy ország, sokan beszélik a nyelvet. De szerintem a német egy kicsit könnyebb (a többség elmondása szerint). Nekem az orosz mindig is jobban ment és tetszett. :))
Angol után talán a német valamivel könnyebb, legalábbis annyiban hasonlítanak, hogy nagyon kötött a szórend, illetve egy-két helyen egyezik a nyelvtan. Az orosz esetében mindent, amit tanultál az angol során, félredobhatsz, cserébe a legtöbb ige vonzata és a nyelv több másik oldala is emlékeztet a magyarra. Talán egyszerűbb (de mindenképpen szerethetőbb) az orosz, de nagyságrendekkel nehezebb az angolnál.
Válaszd azt, amelyik jobban tetszik. Ha utálod valamelyiket, akkor fölösleges is azt választani, úgysem fogod megtanulni normálisan motiváció és kedv hiányában. A németet négy évig erőltették rám, ki nem állhattam, egy betűt se tudok németül azóta sem (pontosabban kb. annyit, amennyit az angol alapján megértek, az meg nem sok). Hiába az "osztrák álomfizetés", a "német aranyélet"; amitől az embert a hideg kirázza, az nem is fog menni, legfeljebb ha egy agymosott emberi robotról van szó.
Ha viszont egyáltalán nincsenek előítéleteid egyik nyelvvel szemben sem, talán a németet mondanám én is, ha a hasznosság érdekel, ha pedig az egyszerűség, akkor az orosz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!