Ebben a német mondatban miért ilyen a szórend?
Und frech ist er auch noch. - És még szemtelen is.
Miért nem egyenes szórendet használnak itt? Pl. "Und er ist frech auch noch." Mi felett siklottam el?
Köszönöm előre is!
Bocs, ez akkor helyes, ha úgy van, ahogy a kérdésben írtad.
A második akkor lenne helyes, ha kérdés lenne.
Az állítmány csak akkor kerülhet az első helyre, ha kérdőmondat és nincs kérdőszó. (az und-ot nem számoljuk, mert kötőszó)
Egyéb esetben mindig a második helyen áll. Első helyre az alany vagy, ha valamit kiakarunk emelni a mondatból, az kerül.
A kérdésedben írtad helyesen!
És a lényege, hogy a frech-et hangsúlyozza.
Tehát pl. előtte sorolja, hogy lusta, gonosz... aztán - mint egy mellékgondolatot - hozzá teszi, hogy "Ja, és még szemtelen is!" (tehát magyarul kb. így fejeznéd ki.)
Egyenes szórenddel is nyelvtanilag helyes a mondat (de akkor úgy lenne, hogy: Und er is auch noch frech), de az annyit jelent, hogy "szemtelen is".
Ebben meg egy kis indulat is van, ha érted, hogy mire gondolok.
Mindenképp felkiáltójeles (szerintem), és érzem szinte belőle, hogy a beszélő nem kicsit ideges, és épp a szidás közepén van. :)
"Und ist er frech auch noch"
- ez kérdésnek se jó, mert akkor meg "Und er ist auch noch frech!?" éenne, tehát: és (emellett) még szemtelen is!? (ez is felkiáltás, ilyen kiakadás, hogy na, hát ezt már nem mondod?? - jellegű. :))
Sima kérdés: "Ist er auch noch frech?" - ez meg: és (amúgy) még szemtelen is? - ez sima érdeklődés, indulat nélkül.
A plusz szavakat csak érzékeltetésnek tettem bele.
Minek kell túl bonyolítani?
Und után fordított szórend van. Ennyi...
"Und után fordított szórend van"
A fenéket... Az und után egyenes szórend van.
1. Und után egyenes szórend van
2. Nincs túlbonyolítva, hanem többféle verziót írtunk le. Az élőbeszédben ugyanis - attól függően, hogy mit hangsúlyoz a beszélő - különféle szórendekkel különféle hangulatot lehet kifejezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!