Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Az orosz nyelvben az "и"...

Az orosz nyelvben az "и" kötőszót mely esetekben kell "ы"-nek ejteni "i" helyet?

Figyelt kérdés
Választ köszönöm!
2012. febr. 4. 13:48
 1/6 anonim ***** válasza:
Amennyire tudom, az "i" (és) kötőszót mély "i"-vel (ún . jerü-vel) soha sem ejtik.
2012. febr. 5. 10:54
 2/6 anonim ***** válasza:
53%

Ilyen szabályról még nem hallottam. :)

Hallgasd meg a szavak kiejtését itt:

[link]

Keress olyan szavakat amelyekben van jeri és i - a "bármely" egyezést megbökve tudsz úgy is keresni, hogy a megadott betűt vagy szórészletet tartalmazó szavakat is kiadja.

2012. febr. 6. 10:25
 3/6 A kérdező kommentje:

Amikor a fordítást gyakorlom akkor néha a lefordított mondat visszahallgatásánál, amely fonetikusan is le van írva a magyar szöveg mellé, hogy pontosan megtanuljam a kiejtést, az „и”-(és) kötőszót a bemondó hölgy „ü”-nek ejti és a fonetikusan leírt szövegben is „ü”-nek van írva. Ez valóban ritkán fordul elő de, engem pont az érdekel hogy melyek ezek a ritka esetek.

A szavak kiejtésével nincs nagyon problémám egyelőre. Szavakon belül tudom, mikor kell az „и” betűt „ы”-nek ejteni.

2012. febr. 6. 20:39
 4/6 anonim ***** válasza:
s után az и-t mindig ы-nek ejted, például, vannak ilyen szabályok... de mint kötőszó? sosem ejted szerintem ы-nek..
2012. ápr. 8. 16:30
 5/6 anonim ***** válasza:
Szerintem akkor, ha az "и" kötőszó előtti szó kemény mássalhangzóra végződik.
2014. ápr. 12. 13:32
 6/6 anonim ***** válasza:
Utolsónál a pont, ha ez még valakit érdekel. pl "OH ы oHa". Ha и-nek ejtenénk, szükségképpen lágynak kéne lennie az előtte lévő mássalhangzónak, mivel az и előtti mássalhangzó lágy. Akkor viszont ny-nyel kéne ejtenünk. Hogy ezt elkerülje az orosz, inkább megváltoztatja a magánhangzó kiejtését, abban rugalmasabb, mint a kemény-lágy kérdésben. Ahogy már valaki írta, a mindig kemény mássalhangzók után (s,c) nem is ejthetünk ы-t, ez vonatkozik az и kötőszóra is.
2014. okt. 5. 21:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!