Hogyan ragozzuk a németben a következő névmásokat? Mehrere, viele, wenige, einige, einzelne, andere, etliche
Azt írják a nyelvtanok, hogy utánuk a melléknevek erős ragot kapnak, szóval ezek szerint maguk a névmások nem utalnak a főnév nemére. Mégis, láttam már olyanokat valahol, hogy vielem, wenigem, anderem, etlichem, stb. De sehol nem találtam olyan táblázatokat, amikben ezeknek a névmásoknak a ragozása van.
Szóval valami ilyesmi?
alanyeset:
viel guter Käse, viele gute Milch, viel gutes Brot, viele gute Kinder
tárgyeset:
viel(en?) guten Käsen, viele gute Milch, viel gutes Brot, viele gute Kinder
birtokos eset:
viel(en?) guten Käsen, viele(r?) guter Milch, viel(en?) guten Brot, viel(er?) guter Kinder
részeseset:
viel(em?) gutem Käsen, viel(er?) guter Milch, viel(em?) gutem Brot, viel(er?) guten Kindern
Hát ez így zavaros. A fenti névmások egy részét inkább csak többes számban használják, de anyagnevek után (mint itt) egyes számban is létezniük kell. De hogyan van a ragozásuk?
Azért zavaros, mert ezek után a névmások után mindig többes számot kell használni (mivel eleve többet jelentenek, nem egyet).
Szóval viele kleine Kinder
Bocsi, lemaradt a vége.
viele kleine Kinder
viele kleine Kinder
(der Kindergarten) vieler kleiner Kinder
mit vielen kleinen Kindern
ezeket erősen ragozzuk, és pár közülük többesszámot vonz (pl. viele, mehrere). minden melléknévragozási táblázatban ott van az erős+többesszám kombináció:
nominativ - e
akkusativ - e
dativ - en + n
genitiv - er
azért láthattál olyat, hogy vielem, mert a viele + tsz. csak megszámlálható főnevek előtt lehet. a megszámlálhatatlanok előtt viel + egyesszám áll, azt már úgy ragozod erősként.
---Hn.-Nn.-Sn.
N--er--e--es
A--en--e--es
D--em--er-em
G--en--er-en
A viel/viele egyesszámban áll, ha utána olyan főnév áll, amit nem használunk többes számban. ilyenkor a főnév is egyesszámban áll. Például viel Geduld, viel Geld stb. Magát a vielt többesszámban mindig ragozzuk. Például mit vielen Kindern. Ha egyesszámban, csak akkor ragozzuk, ha névelő, vagy más determináns áll előtte. Például mit dem vielen Geld. Ha azonban önállóan áll, nem ragozzuk az egyesszámú viel-t. Például mit viel Geduld. Ugyanez vonatkozik a wenig-re is. Ezek után a szavak után ingadozik, hogy a melléknevet gyengén ragozzuk, vagy a névmással azonos végződésű melléknevet használunk. Ezt külön kell megtanulni. Például a viel/wenig után azonos végződést használunk, a beide után gyenge ragozást.
Itt le van írva németül, milyen esetben kell gyengén ragozni a melléknevet, és mikor használunk azonos végződést.
köszönöm mindenkinek!
utolsónak: a táblázatban azok a "viel" ragjai?
De anyagnevek, megszámlálhatatlan főnevek előtt egyes számban is állhat bármelyik, nem? pl. a Brot ilyen, és akkor a "több kenyér" az hogyan lehet? Mehrer(e?) Brot? Vagy ilyen főnév előtt nem is állhat a mehrere?
Az a baj, anno csak ledarálták órán, hogy ezek után erős a ragozás, de a gyakorlatban nem igazán néztük meg még azt se, hogy ezek a szavak mit jelentenek.
Nagyon köszönöm a segítséged!
Ez milyen könyvből van egyébként? Eddig még nem láttam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!