Eltudnátok magyarázni a passato prossimo képzését?
Nno szóval az úgy vót, hogy:
A passato prossimo-t egy jelen időben ragozott segédigével, valamint a főige participio passato-jával képezzük.
A segédige kétféle lehet:
1) avere
2) essere
Az AVERE ragozott alakjait akkor használjuk, ha a főige TÁRGYAS; az ESSERE ragozott alakjai pedig akkor használatosak, ha a főige TÁRGYATLAN (=létezést, mozgást, történést fejez ki)
Példák a passato prossimo képzésére és alkalmazására:
1) TÁRGYAS IGÉK:
- Írtam egy könyvet: HO SRITTO un libro
(láthatod: az avere-t ragozom a megfelelő személyben, majd hozzáteszem a scrivere - vagyis a főige - participio passato-ját)
- Láttam egy lányt: HO VISTO una ragazza
- Ettünk egy pizzát: ABBIAMO MANGIATO una pizza
- Vettek egy autót: HANNO COMPRATO una macchina
Ugye érthető?
- TÁRGYATLAN IGÉK
(EMLÉKEZTETŰÜL: LÉTEZÉST, MOZGÁST, TÖRTÉNÉST jelentenek)
- Amikor ott voltam..: Quando SONO STATO(A) lá...
(a "voltam" a létige - essere - múlt idejű alakja. A passato prossimo képzéséhez itt segédigeként is az essere-t alkalmazzuk, tehát: egyes szám első személyben ragozott essere + az essere,- mint főige - participio passato-ja=passato prossimo)
- Amikor moziba mentem: quando SONO ANDATO(A) al cinema
(ragozott essere + mozgást jelentő andare participio passato-ja=passato prossimo)
- amikor a legrosszabb megtörtént: quando É AVVENUTO il peggio
(ragozott essere + az avvenire - megtörténni - ige particpio passato-ja=passato prossimo)
Nos, világos-e?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!