Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Eltudnátok magyarázni a...

Eltudnátok magyarázni a passato prossimo képzését?

Figyelt kérdés
Az is jó, ha linkeltek, de ne ilyen wikipédiásat mert azzal nem mentem sokra, köszi.
2011. nov. 17. 16:14
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Nno szóval az úgy vót, hogy:

A passato prossimo-t egy jelen időben ragozott segédigével, valamint a főige participio passato-jával képezzük.

A segédige kétféle lehet:

1) avere

2) essere

Az AVERE ragozott alakjait akkor használjuk, ha a főige TÁRGYAS; az ESSERE ragozott alakjai pedig akkor használatosak, ha a főige TÁRGYATLAN (=létezést, mozgást, történést fejez ki)

Példák a passato prossimo képzésére és alkalmazására:

1) TÁRGYAS IGÉK:

- Írtam egy könyvet: HO SRITTO un libro

(láthatod: az avere-t ragozom a megfelelő személyben, majd hozzáteszem a scrivere - vagyis a főige - participio passato-ját)

- Láttam egy lányt: HO VISTO una ragazza

- Ettünk egy pizzát: ABBIAMO MANGIATO una pizza

- Vettek egy autót: HANNO COMPRATO una macchina

Ugye érthető?

- TÁRGYATLAN IGÉK

(EMLÉKEZTETŰÜL: LÉTEZÉST, MOZGÁST, TÖRTÉNÉST jelentenek)

- Amikor ott voltam..: Quando SONO STATO(A) lá...

(a "voltam" a létige - essere - múlt idejű alakja. A passato prossimo képzéséhez itt segédigeként is az essere-t alkalmazzuk, tehát: egyes szám első személyben ragozott essere + az essere,- mint főige - participio passato-ja=passato prossimo)

- Amikor moziba mentem: quando SONO ANDATO(A) al cinema

(ragozott essere + mozgást jelentő andare participio passato-ja=passato prossimo)

- amikor a legrosszabb megtörtént: quando É AVVENUTO il peggio

(ragozott essere + az avvenire - megtörténni - ige particpio passato-ja=passato prossimo)

Nos, világos-e?

2011. nov. 17. 20:48
 2/4 A kérdező kommentje:
Nagyjából, köszi.
2011. nov. 20. 17:43
 3/4 anonim ***** válasza:
Azt mondod, nagyjából. Azaz: nem teljes egészében. Ha bármivel kapcsolatban kétséged, kérdésed van, itt vagyok: kitárgyaljuk. Ne félj írni!
2011. nov. 20. 17:46
 4/4 anonim válasza:
köszi evvel nekem is nagyon sokat segítettél! :)
2014. okt. 12. 11:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!