Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » El tudná valaki magyarázni?

Kisschris kérdése:

El tudná valaki magyarázni?

Figyelt kérdés
azt, hogy a német ez a példamondat miért helyes: "Was fasziniert Sie? " miért nem "faszinieren"? Úgy tudom, hogy a nagy Sie a magázást jelenti, és ezért úgy ragozzuk az igét hogy T/3 személyben. Vagy rosszul gondolom? Danke!
2011. febr. 11. 17:05
 1/5 anonim ***** válasza:

Max annyi lehetséges, hogy múltidőben van, nem?

Jelen időben úgy a helyen, ahogyan Te írod.

2011. febr. 11. 18:05
 2/5 anonim ***** válasza:

Azért, mert ez a mondat azt jelenti, Mi nyűgözi le Önt? Igazad van, a Sie T/3, itt viszont a was az alany, a Sie a tárgy. Ha azt mondod, Ön lenyűgözi a vendégeket, akkor Sie faszinieren die Gäste.

Remélem, segítettem.

2011. febr. 11. 18:50
 3/5 A kérdező kommentje:
Értem, és akkor végül is egy általános alany van benne (Was)és ezért ragozzuk E/3 -ben. Jól mondom?
2011. febr. 12. 00:19
 4/5 anonim ***** válasza:
Nem mondanám általános alanynak, bár igazából nem tudom, minek lehetne nevezni. Egy kérdőszó. De ha kijelentő mondatot írsz, etwas fasziniert Sie, ami azt jelenti, valami lenyűgözi Önt, azért E/3, mert a "valami" az alany, a Sie csak úgy ottvan mögötte - az etwas E/3, ezért az igét is úgy ragozzuk. Nem úgy szól a szabály, hogy ha Sie van a mondatban, akkor csak T/3 lehet minden ige, hanem hogy Sie után T/3 jön. Okéság?
2011. febr. 12. 09:32
 5/5 A kérdező kommentje:

Alles OK!

Köszönöm a válaszokat mindenkinek!

2011. febr. 13. 11:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!