Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » El tudná magyarázni nekem...

El tudná magyarázni nekem valaki a német melléknévragozást példákkal szemléltetve?

Figyelt kérdés

Mikor használjuk a gyenge, erős és vegyes ragozást. Van ugyan egy táblázatom, de elég rosszul magyaráz, szükségem lenne arra, hogy valaki ezt példákkal, kicsit hosszabban ha szükséges, kifejtse.

Előre is köszönöm!

2010. okt. 23. 21:06
 1/8 anonim ***** válasza:
17%
Most akkor mit is akarsz tudni? Mert a mellégnév ragozásban nincs olyan, h erős, gyenge, vegyes. Az csak az igeragozásnál van. A mellékneveket a következő képpen ragozzuk: a középfokon egy -re toldalékot kap a végére, a felsőfokon pedig egy am előszót és egy -sten toldalékot a végére. Pl.: schön(szép), schöner(szebb), am schönsten(legszebb). Vannak különleges esetek is, amikor a közép és a felsőfoknak nincs köze az alaphoz. pl.: gut(jó), besser(jobb), am besten(legjobb). Ezekből van pár, be kell magolni. Remélem érthető volt, és tudtam segíteni.
2010. okt. 23. 21:56
 2/8 A kérdező kommentje:
Köszi, érthető volt, de nem tudtál segíteni. Nem tudom, mióta tanulsz németül, de akkor most tőlem megtudhatod, hogy a mellékneveknek is van gyenge- erős-, és vegyes ragozásuk. Nézz utána! (egyébként én is megtettem, mielőtt valaki a google-lel jön, de nem találtam kielégítő magyarázást.)
2010. okt. 23. 21:59
 3/8 A kérdező kommentje:
Egyébként, amiről te írtál, az nem a ragozása, hanem a fokozása.
2010. okt. 23. 22:00
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Erős ragozás:

ha a főnévnek nincs olyan kísérője (névelő vagy névmás), amely egyértelműen jelzi a főnév nemét, számát, esetét. (alter Wein)

Gyenge ragozás:

ha a jelzős szókapcsolat előtt álló névelő vagy névmás végződése egyértelműen jelzi a főnév nemét, számát és esetét, tehát ha határozott névelő vagy háromalakú determináns áll előtte. (pl.: der, die, das, dieser, diese, dieses, jener, jene, jenes, solcher, solche, solches, welcher, welche, welches, mancher, manche, manches, jeder, jede, jedes, aller, alle, alles, derselbe, dieselbe, dasselbe, derjenige, diejenige, dasjenige) (diese schöne Stadt)

Vegyes ragozás:

ha előtte a jelzős szókapcsolatban kétalakú determináns áll. (pl.: ein, eine, ein, kein, keine, kein, vagy birtokos névmások: mein, meine, mein, ...) (ihr kleines Kind)

2010. okt. 23. 23:47
 5/8 anonim ***** válasza:

Erős ragozásnál a melléknév fogja jelezni, hogy az adott főnév milyen esetben van (alany, tárgy, részes, birtokos). Ha már alter Wein, akkor írom ezzel.:

alany eset: alter Wein (der Wein)

tárgy eset: alten Wein (den Wein)

részes eset: altem Wein (dem Wein)

birtokos eset: altes Weins (des Weins)

Ugyanazokat a végződéseke veszi föl a melléknév, mint a der die das.

Gyenge ragozásnál pedig mivel meg van adva a névelő, ezért der esetén alany esetben a melléknév e-re végződik, tárgy és az összes többi esetben n-re, mivel a névelő már jelöli az adott esetet, die és das esetén pedig alany és tárgy esetben e-re, a többi esetben n-re. Valahogy úgy jegyeztem ezt meg anno, mikor tanultam, hogy n a vége a melléknévnek akkor, ha változik a névelő is. Tehát a die schöne Stadt kifejezésben a schöne addig marad schöne, amíg a die is die marad. Nem tudom, hogy ez így mennyire érthető. :D Ha már részes esetben írom pl, akkor változik a névelő, így a melléknév is megkapja az n-t. der schönen Stadt.

A vegyes ragozásban pedig a melléknév a kétalakú determináns mellett megkapja a főnév végződését. Vegyes ragozásban a melléknév fogja jelölni a főnév nemét. És a továbbiakban is ez fog ragozódni.

alany eset: ein kleinES Kind (das Kind)

tárgy eset: ein kleinES Kind (das Kind)

részes eset: ein kleinEM Kind (dem Kind)

Hát remélem ez érthető volt... :D Meg azt is remélem,hogy nem írtam el semmit. :D

2010. okt. 26. 12:42
 6/8 anonim ***** válasza:
előző vagyok, látom, mégis elírtam valamit. A főnév végződése... dehogy kap olyat. :D a főnév névelőjére gondoltam...:D xD
2010. okt. 26. 12:44
 7/8 A kérdező kommentje:

"részes eset: ein kleinEM Kind (dem Kind)"

Ebben biztos vagy? Szerintem einem kleinen Kind.

2010. okt. 26. 14:59
 8/8 anonim ***** válasza:
100%
Előző, és az azelőtti vagyok. Köszi, hogy rákérdeztél, mostmár nem vagyok biztos benne. :D xD
2010. okt. 27. 11:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!