El tudná magyarázni nekem valaki a német melléknévragozást példákkal szemléltetve?
Mikor használjuk a gyenge, erős és vegyes ragozást. Van ugyan egy táblázatom, de elég rosszul magyaráz, szükségem lenne arra, hogy valaki ezt példákkal, kicsit hosszabban ha szükséges, kifejtse.
Előre is köszönöm!
Erős ragozás:
ha a főnévnek nincs olyan kísérője (névelő vagy névmás), amely egyértelműen jelzi a főnév nemét, számát, esetét. (alter Wein)
Gyenge ragozás:
ha a jelzős szókapcsolat előtt álló névelő vagy névmás végződése egyértelműen jelzi a főnév nemét, számát és esetét, tehát ha határozott névelő vagy háromalakú determináns áll előtte. (pl.: der, die, das, dieser, diese, dieses, jener, jene, jenes, solcher, solche, solches, welcher, welche, welches, mancher, manche, manches, jeder, jede, jedes, aller, alle, alles, derselbe, dieselbe, dasselbe, derjenige, diejenige, dasjenige) (diese schöne Stadt)
Vegyes ragozás:
ha előtte a jelzős szókapcsolatban kétalakú determináns áll. (pl.: ein, eine, ein, kein, keine, kein, vagy birtokos névmások: mein, meine, mein, ...) (ihr kleines Kind)
Erős ragozásnál a melléknév fogja jelezni, hogy az adott főnév milyen esetben van (alany, tárgy, részes, birtokos). Ha már alter Wein, akkor írom ezzel.:
alany eset: alter Wein (der Wein)
tárgy eset: alten Wein (den Wein)
részes eset: altem Wein (dem Wein)
birtokos eset: altes Weins (des Weins)
Ugyanazokat a végződéseke veszi föl a melléknév, mint a der die das.
Gyenge ragozásnál pedig mivel meg van adva a névelő, ezért der esetén alany esetben a melléknév e-re végződik, tárgy és az összes többi esetben n-re, mivel a névelő már jelöli az adott esetet, die és das esetén pedig alany és tárgy esetben e-re, a többi esetben n-re. Valahogy úgy jegyeztem ezt meg anno, mikor tanultam, hogy n a vége a melléknévnek akkor, ha változik a névelő is. Tehát a die schöne Stadt kifejezésben a schöne addig marad schöne, amíg a die is die marad. Nem tudom, hogy ez így mennyire érthető. :D Ha már részes esetben írom pl, akkor változik a névelő, így a melléknév is megkapja az n-t. der schönen Stadt.
A vegyes ragozásban pedig a melléknév a kétalakú determináns mellett megkapja a főnév végződését. Vegyes ragozásban a melléknév fogja jelölni a főnév nemét. És a továbbiakban is ez fog ragozódni.
alany eset: ein kleinES Kind (das Kind)
tárgy eset: ein kleinES Kind (das Kind)
részes eset: ein kleinEM Kind (dem Kind)
Hát remélem ez érthető volt... :D Meg azt is remélem,hogy nem írtam el semmit. :D
"részes eset: ein kleinEM Kind (dem Kind)"
Ebben biztos vagy? Szerintem einem kleinen Kind.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!