Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Ha ember kijutna Japánba...

Ha ember kijutna Japánba nulla nyelvtudással, de 1 éven át csak japánul beszélnének hozzá ott, meg tudná tanulni a nyelvet a helyiektől?

Figyelt kérdés
dec. 22. 10:24
A kérdező szavazást indított:
Igen.
Nem.
Talán.
24 szavazat
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
100%
A megtanulni egy nyelvet nekem azt jelenti, hogy anyanyelvi szinten beszél. Ahhoz pedig évek kellenek. Valameddig el tudna jutni, de valószínűleg csak alap dolgokat mondana. (Ez függ attól is, hogy mellette tanulná-e a nyelvet.) Nem ismerem nagyon a japán nyelvet, de azt tudom, hogy ott még udvariassági szinten is máshogy mondják ugyanazt. Ezt pedig csak így nem fogja megtanulni.
dec. 22. 10:40
 2/19 A kérdező kommentje:

"A megtanulni egy nyelvet nekem azt jelenti, hogy anyanyelvi szinten beszél."

Áh, ahhoz tehetség kell. Az anyanyelvi szintet én C2-nél lövöm be, vagy ha a japán JLPT-ről van szó, akkor N1-es szint. Ezt a szintet a nyelvtanulásban tehetséges emberek érhetik el.

A hétköznapi (felnőtt ember) maximum egy felsőfokig juthat el (C1), ami a JLPT-ben az N2-nek felelhet meg.

dec. 22. 10:52
 3/19 A kérdező kommentje:
Tehát, hogy tisztázzuk: "megtanulás" alatt egy B2-C1 szintet értettem.
dec. 22. 11:07
 4/19 anonim ***** válasza:
35%
Ha néhány napnál többet eltöltesz egy idegen országban, a legalapvetőbb dolgok amúgyis rád ragadnak, például a köszönés, hogyan rendelsz étteremben/boltban, meg ilyenek. Már ha nyitott vagy erre és elkezded használni, nem pedig az angolhoz ragaszkodsz, mint közös nyelv. Ennél több nem igazán.
dec. 22. 11:08
 5/19 anonim ***** válasza:
86%

Anyanyelvi környezetben egy év alatt konyha-szinten meg lehet tanulni egy nyelvet, tehát az általad kérdezett esetben egy év múlva már nyilván el tudnád intézni a bevásárlást és hasonlókat (kézzel-lábbal mutogatással kísérve), de 0-ról B2-C1 szintre feljönni szerintem képtelenség.

A nyelveknek vannak szabályaik, a megbízható nyelvtudáshoz azt sem árt megtanulni (a.k.a. nyelvtan), azt pedig úgy nem tudod megtanulni, ha csak beszélnek hozzád.

dec. 22. 12:08
 6/19 A kérdező kommentje:

De hallani ilyen történeteket, hogy kiment valaki dolgozni külföldre, és ott tanulta meg a nyelvet.

Most a japánt kifejezetten azért kérdezem, mert azt nehèz nyelvnek mondják. Ez esetben is működne-e a dolog?

dec. 22. 12:12
 7/19 anonim ***** válasza:
100%
6 igen, pl egy angol vagy egy német esetében. De japánból az írásjeleket se ismered. Hozzád szólnak azt se érted mit mondanak csak mosolyogsz. És több száz milliós országban az angol se biztos hogy mindenkinek megy, mert ott mindenki japánul beszél.
dec. 22. 12:23
 8/19 anonim ***** válasza:
69%

Kérdező, diplomás nyelvtanárként azt mondom: 0 tudásról indulva ezt egyik nyelvvel sem lehet igazán megcsinálni.

Úgy igen, ha van már némi alapképzettség az adott nyelvből. Anélkül marad a konyhanyelv meg - egy idő után - az erős társalgási szint, de te ugye a B2-C1-et kérdezed, az nem megy nyelvtan nélkül.

dec. 22. 12:36
 9/19 anonim ***** válasza:
100%

Életszerűtlen, hogy valaki kikerül, semmi miatt nem kell aggódnia, csak őslakos japánok beszédét hallgassa.

Valószínűleg rákényszerül idővel az ember arra, hogy hasonló módon nyelvtudás nélküli emberek társaságában boldoguljon.

Meg felnőtt korban nem úgy működik a nyelvtanulás, mint gyerekként. Ha van is támogató közeg, akkor is ki kell egészíteni az inputot tudatos, rendszeres tanulással, és akár több időt is szánni kell erre.

dec. 22. 12:44
 10/19 A kérdező kommentje:

Hát igen, csak az számomra még mindig kérdés, hogy a nyelvtant hogyan viszem át a gyakorlatba.

Például az angol melléknévfokozásból bármikor írok egy 5-ös dolgozatot, de az már nem biztos, hogy egy gyors élőbeszédben, is hirtelen eszembe jut, hogy arra, amit fokozni akarok, milyen szabály vonatkozik.

Nem vitatom el egyébként a nyelvtan értékét, jó megismerni egy nyelvet mélyebben, de az igen kétséges, hogy a társalgási szint majd abból fog fakadni, ha jól tudok nyelvtanozni.

dec. 22. 12:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!