Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Miért ejtik ki egyesek a...

Miért ejtik ki egyesek a "Ketchup" szót "Kecsöp"-nek?

Figyelt kérdés

Akár magyarul, akár angolul beszélnek.

Én amerikai és brit sorozatokban is "kecsáp"-nak értem, mintahogy itt is mondják:

[link]

[link]

dec. 14. 11:01
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
82%

"szegedi tájszólás? Ez egy rossz vicc?"

Nem. Nekem a nagymamám szögedi(!), de mi Pesten nevelkedtünk, és halljuk hogy másként beszél mint mi.

-Mama, hol az olló?

-Mögöttöd

-Nöm öttöm mög!?

🤣

dec. 14. 19:13
 12/15 anonim ***** válasza:
100%
Ezt a kecsöpöt a legjobb akarattal így írták át, valamikor a háború előtt, hogy ez a kiejtése. Mint ahogy a löncsöt is, amiben ugyanaz a hangzó van. Az meg még a kecsöpnél is mélyebben bevésődött a magyarba, lásd Rejtő művei, vagy a konzervipari termékek ma is.
dec. 16. 20:07
 13/15 anonim ***** válasza:

A dömper, tröszt, löncs, dzsömper (jumper) analógiájára szerintem

erről van valahol egy cikk, csak nehéz megtalálni. Azthiszem szerepel benne, hogy régi átvétel, korábbi nyelvállapot szerinti, ráadásul közvetítő nyelveken keresztül (német vagy francia)

Itt van egy reflexió, válaszcikk:

[link]

az eredeti cikket nem találom, sőt, az is lehet, hogy az eredeti nem is pont az a cikk, amire ez reflektál

dec. 16. 21:38
 14/15 anonim ***** válasza:

[link]

Ezen belül meg az alábbi címre kell kattintani a tartalomban:

Dzsömper, szvetter, pullóver

a dzssömper a lényeg, amely a jumper analóg ejtését firtatja

dec. 16. 21:41
 15/15 anonim ***** válasza:

De ezekben a szavakban

dömper, tröszt, löncs, dzsömper

hangsúlyos a kérdéses hang, a ketchupban viszont nem, épp ezért a ketchup szóban nem olyan fura, hogy ö-nek ejtik (legalábbis az amerikaiak).

dec. 16. 21:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!