33 évesen angolból mekkora eséllyel lehet még eljutni A2 szintről C1-re?
Mennyire fog még az ember agya ennyi idősen, hogy 1-2 év alatt látványosan fejlődjön?
Iszonyat sokat felejtettem a középsuli óta, belenéztem tegnap egy régi könyvbe és szinte alig értettem meg valamit.
Ha jók az esélyek, akkor mi a legjobb stratégia? (Nyelvsuli esetleg magántanár vagy mehet otthon fullba csak a feliratos film és zene?)
"jobb akcentussal beszélni egy nyelvet, mint akcentus nélkül max. mutogatni"
Nyilván. Ezt nem is vitatta senki.
De attól, hogy akcentussal beszéled (mert nem kezdted már pici korodban), még nem biztos, hogy kevésbé jól beszéled, mint az, aki bár (szinte) akcentus nélkül (mert pici korban kezdte), de sok hibával beszéli (mert később viszont - talán pont a jó kiejtése miatt elszállva saját magától - nem volt hajlandó odatenni magát, hogy olyan nyelvtani szerkezeteket is megtanuljon helyesen használni, amikre akkor, régen, pici korában még nem volt szüksége, és amelyek ezért nem ivódtak az agyába csak úgy, maguktól).
21-es: nem CSAK ez a két véglet van!
Meg lehet tanulni nyelveket felnöttként is akcentus nélkül, csak nehezebb, illeltve ez az, amihez némi adottság (nyelvérzék) szükséges.
Akik "beszélve" tanulnak meg egy újabb nyelvet, nem zárja ki, hogy késöbb a nyelvtant is stabilizálják. Egyébként már ha úgy tanulsz, hogy használod az adott nyelvet, akkor is a nyelvtan nagy részét megtanulod a gyakorlatban, a finomabb árnyalatok azok, amiket tudatosan kell elsajátítani.
Aki meg gyerekkorában tanul több nyelvet, az mindegyiket helyesen, anyanyelvként tanulja meg, náluk eleve nincs meg az, hogy helytelenül használja a nyelvtani szerkezeteket. Olyan nincs, hogy "nincs rá szüksége", az anyanyelvét mindenki úgy használja, ahogy kell (kivéve müveletlen rétegek esetében, mert ott a család/környezet sem használja normálisan), egyszerüen azért, mert egy anyanyelvi valakinek az a természetes. Iskolában ugyan tanulnak nyelvtant, de enélkül is helyesen beszélnek, csak nem ismerik az egyes nyelvtani fogalmakat, megnevezéseket.
Én a magyaron kívül 3 nyelvet beszélek, gyakorlatilag minden nap használom ezeket, az elsöt középiskolában tanultam, ez gyakorlatilag akcentusmentes, a másik kettöt felnöttként, itt van akcentusom, de nem igaan feltünö.
A gyerekeim kezdettöl kétnyelvüen nöttek fel, értelemszerüen mindkét nyelvedt hibátlanul, akecentusmentesen használják, emellett középiskolában tanultak még kettöt, ezek is akcentusmentesek, fiatal felnöttként megtanultak még 2-3 nyelvet, itt egész enyhe akcentusuk van.
De mindegyik nyelv esetében elöször használni tanulták, és csak késöbb jött hozzá a nyelvtan, ezért tudják mindet rendesen, odafigyelés nélkül ÉS helyenes használni.
(Igaz, nem MO-ról beszélünk)
"Olyan nincs, hogy "nincs rá szüksége""
Dehogynem. Amilyen gondolatokat egy ötéves gyerek ki akar fejezni, azok simán mennek mindenféle bonyolultabb nyelvtani szerkezetek nélkül is - később viszont, amikor mondjuk valami üzleti levelet akar írni, akkor szükség lehet mondjuk a Future Perfect Passive-ra is, ráadásul függő beszédben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!