31 évesen meg tudok még tanulni angolul, ha eddig se sikerült B2 szintnél feljebb jutni?
2013-ban szereztem meg nagy nehezen az origo szóbelit, majd 2015 körül a dexam írásbelit. Egyetem miatt fontos volt a középfokú. 2020 elején államvizsgáztam, előtte valamennyire használtam az angolt (szakdolgozatot kis részben angol forrásokból dolgoztam ki), de a diplomázás után gyakorlatilag egyáltalán nem használtam. Egyetem alatt jártam fizetős tanfolyamokra illetve magántanárhoz is jártam, de mindig belekezdtem aztán abbahagytam, mert nem volt motivációm és gagyinak is éreztem a színvonalat.
Manapság néha megnézek egy-egy angol videót, de abba is belepörgetek, mert nincs hozzá türelmem.
Az indikálta a kérdésem és azért lettem most ideges, mert IT területen szereztem anno diplomát, sosem dolgoztam multinál (nyelv nemtudása miatt nem meglepő) és most a munkahelyemen eléggé rezeg a léc és elkezdtem pánikolni, hogyha innen kirúgnak, akkor soha többé nem tudok szakmámban elhelyezkedni (IT-ban meg bármely multinál elengedhetetlen az angol). Most kb egy nagyon gyenge B1, A2 szinten lehetek és sajnos azt is érzem, hogy már nem fog úgy az agyam mint 5-10 évvel ezelőtt.
Szóval az a kérdésem, hogy ennyi idősen van-e értelme küzdenem még az angollal vagy inkább tanuljak ki olyan szakmát (villanyszerelő/asztalos/stb.) ahol nem szükséges az idegennyelvtudás vagy simán van esélyem még 2-3 év alatt eljutni egy stabil C1 szintre a mostani reménytelen helyzetből?
Ha utóbbira igen a válasz akkor magántanár vagy csoportos kurzus? Azon belül is kit milyen szempont szerint válasszak?
"abbahagytam, mert nem volt motivációm ... elkezdtem pánikolni, hogyha innen kirúgnak, akkor soha többé nem tudok szakmámban elhelyezkedni (IT-ban meg bármely multinál elengedhetetlen az angol)."
Hát, akkor most motivációs gondjaid nem lesznek. :)))
"simán van esélyem még 2-3 év alatt eljutni egy stabil C1 szintre a mostani reménytelen helyzetből?"
Nem, nem simán, és nem is biztos, hogy 2-3 év elég lesz rá.
De mindentől függetlenül érdemes tanulni az angolt, mert minél jobban beszéled, annál inkább hasznát fogod látni.
Én a némettel voltam így. Késő huszonéves koromig annyira utáltam, hogy kifejezett lelki ellenállást fejlesztettem ki magamban a némettel szemben. Aztán úgy alakult, hogy beutaztam Európát, és persze sok helyen a német volt kézenfekvőbb nyelv, főleg ha angolul nem is értettek. Annyi német interakció ért, hogy természetes módon szívtam magamba a nyelvtudást.
Érdekes módon angolból nagyon aprólékosan odafigyeltem minden nyelvtani szabályra, németből meg csak "nagyjából" tudtam, ahogy rám ragadt, fittyet hánytam minden egyébre. Mindmáig úgy beszélek németül, hogy "der-die-das, osszátok be magatoknak, a saját nyelvetek, engem nem érdekel, melyik jó nektek" :D
Mindazonáltal, így azért megtanultam megkedvelni is a nyelvet :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!