Melyik nyelvet érdemes tanulni későbbi lehetőségek szempontjából?
Sziasztok! Angol-német középiskolai tanárszakon fogok végezni hamarosan az ELTÉ-n és gondolkodok, hogy önképző módon megtanulok egy harmadik nyelvet. Szerencsére könnyen és gyorsan tanulok nyelveket, de nem tudom eldönteni, hogy melyik nyelvet éri meg tanulni, amit kevesen beszélnek és a világpiaci ereje sem elhanyagolandó.
Korábban éltem kint Belgiumban és 7 hónap alatt megtanultam hollandul, de rájöttem, hogy a holland anyanyelvű emberek mind jól beszélnek angolul, így tapasztalatból tudom, hogy nem érdemes ezt a nyelvet tanulni mert egyből angolul fognak hozzád beszélni hiába tudsz hollandul. Ugyanez igaz a skandináv népekre is. Egyszerűen nem fognak hozzád szólni a nyelvükön hiába beszéled azt, így okafogyottá válik erőlködni azok megtanulásával.
Egyelőre a lengyelen vagy az olaszon gondolkodom. De érdekelne más hozzáértő nyelvtanulók, nyelvészek véleménye is. Köszönöm az építő jellegű hozzászólásokat.
Én leginkább a spanyolt javaslom: Spanyolországon kívül Dél- és Közép-Amerika, valamint Mexikó uralkodó nyelve. S ezek az országok elég fejlettek ahhoz, hogy a külkereskedelmi kapcsolatoknak jövője van. (Szemben például Afrika legtöbb országával, ahol szinte semmi ipar nincs, és még a mezőgazdaság is elsősorban belpiaci értékesítésre van berendezkedve.)
Ha pedig a nagy kihívások kedvelője vagy, akkor ott a mandarin kínai és a japán. De persze ezek olyan nehéz nyelvek egy magyar anyanyelvűnek, hogy a spanyolnál sokkal nagyobb befektetett idő és energia szükséges ugyanannak a szintnek az eléréséhez.
Végül pedig megfontolandó valamelyik közeli ország nyelvét megtanulni, a közelségből adódó kereskedelmi lehetőségek miatt. Mostanra ugyanis ezekben az országokban lassan kiöregednek az aktív korból azok, akik még kötelezően oroszul tanultak, s egyébként azt is rég elfelejtették. Orosz nyelvtudással csak Ukrajnában értetheted meg magad - arról ne is álmodj, hogy egy szerb, egy horvát, egy szlovák, vagy egy lengyel majd teljesen megérti, ha oroszul beszélsz hozzá, vagy te megérted őket, ha csak oroszul tudsz. Ezek a szláv nyelvek a közhiedelemmel ellentétben kb. annyira messze vannak az orosztól, mint mondjuk a német az angoltól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!