Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Milyen tanácsaitok és tippjeit...

Milyen tanácsaitok és tippjeitek van nyelvtanulással kapcsolatban?

Figyelt kérdés

2023. jún. 19. 23:41
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:
27%

Azok a sárba maguk mellé lehúzók, akik azt tanácsolják, ne jegyzetelgess olvass közben. A tudatos tevékenység százszor hatékonyabb, mint a hagyom, hogy rámragadjon módszer. Bár van olyan, aki annyira síkhülye, hogy hetvenszer ismételget egy szót, és akkor sem emlékszik rá egy hét múlva, de a legtöbb ember egy-két ismétléstől megjegyzi egy időre. Az egy-két ismétlés meg pont a leírom, majd utánanézek a jelentésének. Igen, ha többé nem találkozik vele, elfelejti 4 év alatt, de ha még egyszer előjön, be is épül jó időre. Ezt olvasással helyettesíteni annyi, hogy 200 könyvet el kell olvasni, előregarantálva, hogy ezek között fél éven belül lesz ugyanaz a szó, és majd össze is vetem, hogy akkor ez mi lehet. Dehogy veti össze bárki. :D Így nem lehet fejlődni, hajrá helybenjárás! :D

Ez a faj az eszétől lett nagy. Ha még ma is mindenki azt gondolná, a kipróbálás a legjobb módszer arra, hogy a gyilkos galóca ehető-e, még mindig a saját szakállunkból kimazsolázott tetveket ropogtatnánk dobostorta helyett.

2023. jún. 21. 09:11
 22/24 A kérdező kommentje:
A többieknek hamarosan válaszolok, de 21-es, szerinted mi lenne a jó megoldás tanulásra?
2023. jún. 21. 09:20
 23/24 anonim ***** válasza:
77%

Én amikor már középfok közelében voltam, lefordítottam egy könyvet netes szótár segÍtségével, csak úgy. Rengeteg szó ismétlődött, így tanultam kb. 30-40 új szót közben.

Azt is szokták tanácsolni, hogy válassz egy írót, és tőle olvass minél többet, mert sok kifejezés ismétlődik a szókincse miatt. Mint ahogy neked is biztos vannak kifejezések, amiket gyakran használsz.

Szerintem érdemes lehet nyelvtanfolyamra is járni, vannak nagyon jók. Eleinte különösen nagy segítség, ha jól megtanítják a kiejtést és az alap nyelvtan logikáját, aztán a szókincs úgyis fejleszthető később magadtól is.

A lényeg, hogy használd minél többet a nyelvet.

2023. jún. 21. 18:05
 24/24 anonim ***** válasza:
100%

"Azok a sárba maguk mellé lehúzók, akik azt tanácsolják, ne jegyzetelgess olvass közben. A tudatos tevékenység százszor hatékonyabb, mint a hagyom, hogy rámragadjon módszer."

Nem választani kell a két módszer közül, hanem mindkettőnek teret adni. Olvasáskor tipikusan az utóbbinak, hogy legyen sikerélmény (lendületes olvasás, annak a megélése, hogy összeáll a történet a fejünkben akkor is, ha nem szakítjuk meg a lendületet állandó szótárazgatással - aminek egyébként már a gondolatától is sokan kifutnak a világból még akkor is, ha már nagyon is magas szintre jutottak a nyelvből), amikor meg nyelvkönyvből tanul az ember, akkor az előbbinek.

"Bár van olyan, aki annyira síkhülye, hogy hetvenszer ismételget egy szót, és akkor sem emlékszik rá egy hét múlva, de a legtöbb ember egy-két ismétléstől megjegyzi egy időre."

Egy időre? :D De óvatos lettél, mire a mondat végére értél. :D

Ezt hány évesen mondod a hány évesekről? Egész máshogy működik az agy mondjuk 17 éves kor körül, mint 47-57-67 évesen, és az emberek legnagyobb része nem 17 év körüli... De a 17 évesek között sem mindenkinek annyira fogékony az agya pont a nyelvtanulásra, és mindenféle nyelvre, hogy egy-két találkozás a szóval elég legyen. Pont erre is jó az olvasás: a már ismert szavak, kifejezések használatára, vagyis gyakorlására, hogy hosszabb távon is megmaradjanak. Az a néhány ismeretlen szó és kifejezés meg elfér a többi mellett, attól még mehet tovább a történet.

Ha nekiállsz mindent kiszótárazni, az már nem olvasás, hanem valami más. Az is jó lehet valamire, nem mondom, főleg, ha valaki szívesen csinálja, de máshogy is lehet, és aki nem szívesen csinálja, az jobban is teszi, ha nem csinálja, mert csak elveszi a saját kedvét az egésztől.

"Az egy-két ismétlés meg pont a leírom, majd utánanézek a jelentésének."

Ja, 17 évesen, ha nagyon motivált vagy, meg az agyad is úgy van bedrótozva. Csakhogy mindenki máshogyan tanul hatékonyabban, könnyebben, nem mindenki így.

"Igen, ha többé nem találkozik vele, elfelejti 4 év alatt"

Milyen 4 év alatt? :D Nyelvet nem az érettségire tanulunk, hanem egy életre!

"Ezt olvasással helyettesíteni annyi, hogy 200 könyvet el kell olvasni, előregarantálva, hogy ezek között fél éven belül lesz ugyanaz a szó, és majd össze is vetem, hogy akkor ez mi lehet. Dehogy veti össze bárki. :D Így nem lehet fejlődni, hajrá helybenjárás! :D"

Pont erre találták fel a könnyített nyelvezetű olvasmányokat. :)

"Ez a faj az eszétől lett nagy."

Akkor használd. A sajátodat is, meg azokét is, akik előtted már feltalálták a hatékony nyelvtanulást, kikísérletezték a legjobb módszereket - amelyek közül az egyik pont az olvasás, nem pedig minden ismeretlen szó kibogarászása a szakálladból. :)

2023. jún. 21. 18:50
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!