Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Németországban úgy meg lehet...

Németországban úgy meg lehet tanulni németül, hogy németek között vagyok? Vagy kell külön könyvből tanulni?

Figyelt kérdés
2023. jan. 25. 16:41
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
26%
Németek között hol? Mennyi idős vagy?
2023. jan. 25. 16:47
 2/19 anonim ***** válasza:
15%
igen, meg lehet tanulni
2023. jan. 25. 17:00
 3/19 anonim ***** válasza:
52%
Nem lehet megtanulni. Némettanár vagy -tanfolyam kell és könyvek.
2023. jan. 25. 17:25
 4/19 anonim ***** válasza:
11%
3: ez nem igaz. anyanyelvi kornyezetben pillanatok alatt megtanulja barki a nyelvet, sokkal jobban, mint tanarral vagy konyvekbol.
2023. jan. 25. 17:36
 5/19 anonim ***** válasza:
76%

4. Óvodás korban esetleg, konyhanyelv szinten.

10 éve németországban élek, rengeteg magyarral együtt. Aki nem jár tanárhoz és nem tanul külön, nem fejlődik.

2023. jan. 25. 17:51
 6/19 anonim ***** válasza:
18%
5: 15 eve a UK-ben elek. magyarok kozott meg jo, ha nem tanulod meg az adott orszag nyelvet. ezt azert illene tudni am ;-)
2023. jan. 25. 17:59
 7/19 anonim ***** válasza:
62%
6. Valószínűleg amit te nyelvtudásnak hívsz, az hibás A2-es szintű utcanyelv. Angolból valóban rádragad ennyi évek alatt, németből még ennyi sem.
2023. jan. 25. 18:06
 8/19 anonim ***** válasza:
18%
6: mondjuk nem utcanyelv, anyanyelvi szinten meg lehet tanulni, ha angolok kozott vagy es nem a magyar bandaval. csak tudom. ;-)
2023. jan. 25. 18:09
 9/19 anonim ***** válasza:
25%

Simán. Élő példa vagyok rá. Annyi hogy gyerekkorban gyorsabb és a kiejtés inkább gyerekkorban lesz tökéletes csak.

Én 7 évesen 4 évig jártam amerikai suliba, egy szót nem tudtam amikor bedobtak oda. 1 év után már mindenkivel simán tudtam kommunikálni, 4 év után már anyanyelvi szinten ment, sőt a magyar ment már nehezebben. 14 évesen (akkor az volt a minimum korhatár, nem tudom azóta mi) meglett a felső.

30 évesen Svájcba költöztem, itt már kellett 4 év a B1-ig, még egy a B2-ig, de se tanfolyamra nem jártam, nyelvkönyvet se vettem (pontosabban vettem, de ki nem nyitottam, impulzusvásárlás volt :D), sőt igazából a nyelvet se nagyon használtam mert a meló angolul volt. Annyi hogy a mindennapi teendőimet intézgettem, ha lehetett angolul, de sokszor nem tudtak ezért rákènyszerültem eleinte kézzel-lábbal, aztán egyre inkább ment beszélve. Annyi hogy odafigyeltem mindig hogy mint mondanak az emberek körülöttem (értés nélkül is), meg szintén eleinte értés nélkül, az ingyenes metrószerű újságot (20min) mindig olvasgattam a reggeli kávémhoz és a nagyon gyakran előforduló szavakat megnéztem szótárban (de nem írtam fel sehova, motivált az hogy nem szerettem kikeresni, pláne ugyanazt többször ;) )

Hülyeség hogy kell nyelvtanfolyam, nyelvtan, könyv stb. Az anyanyelvet is csak úgy tanulja az ember hogy odafigyel másokra. Ez ösztönös képessége minden embernek, erőfeszítés nélkül megy, csak sokan nem képesek (vagyis nem akarnak) elég sok ideig úgy odafigyelni az idegen nyelvre hogy nem értenek belőle (még) semmit. A gyereknek nincs más választásuk, a felnőttnek csak nincs hozzá türelme. A struktúrákat, nyelvtant, szókincset az ember tudat alatt automatikusan tanulja, "rááll az agya", ha elég kitartó.

A "klasszikus" nyelvtanfolyami módszerek igazából hátráltatnak, azokat okoskodó nyelvészek találták ki hogy legyen mit felmutatniuk ;)

A természetes módszerrel sokkal intuitívebb, alaposabb, ösztönösebb, folyékonyabb, életszerűbb nyelvtudása lesz az embernek.

A nyelvtanfolyam/suli módszerrel (amivel csak a franciát tanultam felsőig) sokkal agyalósabb, mesterkéltebb, gondolkodósabb, akadozós nyelvtudást ad. A franciám hiába felső, nem tudom olyan természetesen beszélni mint az angolt vagy a németet.

Szóval én csakis a nyelvtanfolyamon/tankönyvön kívüli nyelvtanulás híve vagyok. A kínai az egyetlen kivétel a sok karakter/tónus miatt, ott HSK3 szintig tényleg tanfolyam kell szerintem (nekem kellett), utána viszont csakis beszélgetni kell (pl magántanárral), sorozatokat nézni (pl viki-n), meg gyerekkönyveket, majd újságot/netet olvasni ezerrel. Annyi elég is.

2023. jan. 25. 20:23
 10/19 anonim ***** válasza:
76%
persze, fel lehet szedegetni valami tudást, és elevickélni vele, de nagyjából az első két mondatból le lehet szűrni, hogy valóban tud-e németül, vagy csak próbálkozik a nulla tudásából összerakni két épkézláb mondatot. és nem, nem fognak neked örülni, hogy odamész lakni hozzájuk, de olyan szinten le se szrod őket, hogy a nyelvüket is képtelen vagy helyesen megtanulni.
2023. jan. 26. 00:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!