Mégis hogyan lehetséges ezt a sok angol szabályt megjegyezni, és beszélgetés közben használni?
Mindenki azt módja, hogy az angol a legkönnyebb nyelv, amikor nem is igaz. Az angol hangok képzése időnként kifejezetten problematikus, vannak nehezen megtanulható szavak, meg egy rakás szabály.
Itt vannak például ezek a gyönyörűségek:
Nem elég az alapszabály, még a "vigyázz" felszólításokra is figyelni kell.
Már megtanulni a szabályokat sem egyszerű, de átültetni egy beszélgetésbe.Most komolyan, én emlékezni fogok ezekre ha egy amerikaival!?
Majd társalgás közben leállok gondolkodni, hogy a gyümölcs megszámlálható-e vagy sem!?
Vagy mi folyik itt?
Komolyan felvetődik bennem, hogy a sikeres nyelvtanulás csak egy szűk réteg kiváltsága, és igazából nem is lehet megtanulni egy nyelvet "az átlag embernek".
Az más. Akkor gyerek voltam.
Amikor az ember felnő, elveszlik az a képessége, amikor egy nyelvet spontán meg lehet tanulni.
Általában az a trükk, hogy minél egyszerűbben (a szintednek megfelelően) fejezd ki magad. Nem kell mindenféle húdecsicsás mondatokat mondani, bőven elég, hogyha tudsz hellyel-közzel folyékonyan beszélni.
Ahhoz, hogy anyanyelvi szinten megtanulj egy nyelvet, gyakorlatilag 0-24-ben abban kellene élned, amit a legegyszerűbben úgy tudsz elérni, hogy olyan helyre költözöl, ahol az adott nyelvet használják a mindennapokban.
Értelemszerűen van, akinek könnyebben, van, akinek nehezebben megy a nyelvtanulás, ennek megfelelően kell időt fordítani rá.
Nem, lehetetlen megtanulni angolul, csakis a kivaltsagos elitnek sikerul. A szabalyok emberi elmevel felfoghatatlanok, a szokincs befogadhatatlanul nagy, nyilvan azert is van hogy a vilagon csak masfel milliardan beszelik (ebbol tobb mint 1 milliard masodik nyelvkent).
A nyavogas helyett nezz angol nyelvu filmeket (angol felirattal), sorozatokat, olvass angolul, a teged erdeklo temakkal foglalkozo forumokat is tuti megtalalod angol nyelven. Aztan rajossz, hogy bar se az angolok, se az amerikaiak nem tudnak am rendesen angolul mert a helyesirasuk sok esetben a pocseknal is rosszabb, a nyelvtant is neha csak ugatjak, az indiaiak, afrikaiak kiejtesetol kitorik a fuled, megis megertetik magukat az emberek.
Pedig borzasztóan logikus.
A magyarban is sok ilyen van pl. Víz tej, pénz, forint, kenyér stb..
Mit kérsz? Egy tejet.
????
Milyen tejet? Egy *deci*, egy *pohár* tejet, *10 liter* tejet?
" Egy kenyeret kérek ". Mondod a péknek.
Hacsak úgy árulja, hogy nem szeleteli fel a kirakott kenyereket érhető. Megfogja érteni.
De különben? Mennyi kenyeret? Nincs "egy".
De zsemle, alma stb. Ezekből van egy zsemle.
Óriási tévedés azt gondolni, hogy egy nyelvet úgy lehet megtanulni, hogy az összes nyelvtani szabályt bemagolom, és aztán azokat tudatosan alkalmazom. Az angolt pedig végképp nem lehet így jól megtanulni. Nekem van egy majdnem 1000 oldalas könyvem az angol nyelvtanról, s még abban sincsen benne az összes szabály! Képtelenség az egészet még megjegyezni is, nemhogy gyorsan, beszéd közben alkalmazni. Senki, aki megtanul folyékonyan angolul, nem így tanul meg.
Angolul jól csak GYAKORLÁSSAL lehet megtanulni, nem pedig szabályok magolásával és előhívásával. A szabályok gyakorlás közben tudattalanul fognak a fejedben kialakulni és rögzülni. Az expicit nyelvtani tudás, amit mellé megtanulsz, legfeljebb csak egy plusz mankó, amit beszéd közben el kell tudni dobni. A gyakorlás részben magában foglalja azt, hogy rengeteget kell olvasni és angol nyelvű szóvegeket hallgatni, ami egyben nyelvtanilag helyes példamondatok sokaságát is jelenti, amelyek mintamondatokként szolgálhatnak saját mondatok konstruálására. De a gyakorlás azt is magába foglalja, hogy sokat kell írni és főként beszélni is. Méghozzá úgy, hogy azt, amit leírsz vagy kimondasz, valaki ki is javítja, korrigálja. Ez utóbbihoz pedig tanár kell, nincs mese. Legalább a középfokú szintre való eljutásig szükséges, hogy tanárhoz vagy legalább nyelvtanfolyamra járj. Ne higgy azoknak, akik azt mondják, hogy nulláról indulva könyvekből és hanganyagokból jól megtanulhatsz angolul. Ez felnőtt korban csak a kiváló nyelvérzékűeknek sikerülhet. Ne higgy az önálló nyelvtanulási csomagok gyártói propagandájának. A döntő többségnek szüksége van tanárra, méghozzá az első lépésektől kezdve, legalább a középfokig. Utána már esetleg fejlesztheted a nyelvtudásodat hatákonyan önállóan is. Addig nem. Nem olcsó tanárhoz járni, de másképp nem megy, hidd el nekem. S azt se gondold, hogy heti mondjuk két óra, amit a tanárnál töltesz, elég lesz. Ha belátható időn belül el akarsz érni valamit, a tanárhoz járáson kívül napi egy órát önállóan is angolozni kell.
Egyszóval a válaszom lényege az, hogy a felnőttkori angol tanulás nulláról indulva bizonyos értelemben valóban kiváltság. Azoké, akik mg tudják fizetni a magántanárt vagy az intenzív nyelvtanfolyamokat. Akinek nincs erre pénze, az óriási eséllyel csak egy kudarcélményt szerez magának az önálló próbálkozással. Neked is azt ajánlom, hogy szánj rá pénzt, vagy ha az nincsen, akkor inkább ne kínlódj. Egyébként én folyékonyan beszélek angolul, s angoltanár-jelölt vagyok, úgyhogy nem a hasamra ütve írtamle mindezt.
Gyakorlassal.
Hulye az, aki azt mondja az angol nyelv a legkonnyebb megtanulni. Vagy csak B1-nel tart meg. Egyik idegen nyelv sem konnyu megtanulni arra a szintre, hogy hasznalni is tudjad a valoeletben.
A magyar szabalyokat sem magoltad be gyerekkent. Sokat rosszul mondtal, kijavitottak. Hat igy.
A bajod az, hogy magyarul gondolkodol, oda-visszaforditgatsz.
Felejtsd el a magyart, mikor angolul tanulsz. Magyarul sem ugy tanultal, hogy mi megszamlalhato vagy nem.
Es igen, 10 even felul megtanulhatsz egy nyelvet filyekonyan beszelni, de soha nem leszel native speaker.
Ha angol nyelvteruleten elsz, akkor mondjuk 14 felett, ha otthon nem beszelsz magyarul.
Martsd be magad teljesen az angolba, 2-3 ev utan lesz eredmenye.
Hát akkor meg kell próbálnom a lehetetlent, mert én jelenleg nem tudok tanárhoz menni, szóval kénytelen vagyok kínlódni. Majd akkor lesz tanár, ha tudom folytatni az esti gimnáziumot. Addig egyedül kellene eljutnom egy B1-B2 szintre.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!