Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Mit jelent az "I Ain't Mad at...

Mit jelent az "I Ain't Mad at Cha"?

Figyelt kérdés

Ez egy amerikai rap dal:

[link]

Úgy fordítják, hogy "nem haragszom rád".

De nem értem, hogy ezekből a szavakból ez a fordítás hogyan jön ki?

Azt, hogy "nem haragszom rád", én így fordítanám:

I don't mad you.

2022. márc. 27. 21:12
1 2
 11/15 franciasrac ***** válasza:
Amerikai szleng, azt jelenti, hogy "nem vagyok mérges rád"
2022. márc. 28. 11:25
 12/15 anonim ***** válasza:
100%

Re: "I don't mad at you"

Ahogy feljebb is írták, ez nyelvtanilag azért nem helyes, mert a "mad" az nem ige. Angolul nem úgy mondják, hogy "haragudni valakire", hanem úgy, hogy "haragosnak lenni valakire" ("be mad at someone"). Szóval ezt ("I am mad at you") kell letagadni, úgyhogy a helyes verzió "I am not mad at you" (vagy rövidítve "I'm not mad at you").

Nyelvtanuláshoz semmiképp nem javaslom a dalszövegeket (pláne nem a rapet), mert tele vannak szlenggel és szándékosan hibás nyelvtanú mondatokkal (akár azért, hogy kijöjjön a szótagszám, akár azért, mert ki akar vele fejezni valamit a szerző).

Az "ain't" például egy szleng kifejezés, ami a "létige + not"-ot rövidíti, azaz qz "am not / are not / is not" egy informális rövidítése. Nyelvvizsgán ne használd, mert megvágnak. :)

Az "at cha" a fonetikus leírása az "at ya'"-nak, ami egyfajta szlenges kiejtése az "at you"-nak.

2022. márc. 28. 15:58
 13/15 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat. De a rap szövegek tanulmányozása azért is lenne fontos, mert tudom kötni a szavakat valamihez.

Pl. megjegyzek egy 2Pac dalszövegből valamit. Egy olyan dalból, ami tetszik is nekek. A száraz, unalmas, angol nyelvű olvasmányokkal nem tudom, mire megyek.

2022. márc. 28. 16:49
 14/15 anonim ***** válasza:
Esetleg filmek vagy sorozatok?
2022. márc. 28. 22:02
 15/15 A kérdező kommentje:

Majd használok több forrást is. Mondjuk nem igaz, hogy minden angol olvasmány unalmas.

Elolvasom a Harry Pottert is angolul.

2022. márc. 28. 22:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!