Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Orosz vagy német (újra) tanulása?

Orosz vagy német (újra) tanulása?

Figyelt kérdés

Két kisgyerekkel vagyok itthon, kb fél év,és visszatérek a munka világába. Valaha angolul, oroszul és németül is tudtam. Nyelvvizsgáim:Angol felsőfok, orosz, német középfok. Viszont jött az élet, történt ez az, és ma már bánom, de kb 10 éve egyik nyelvet sem használtam, leszámítva egy minimális angolt a munkahelyemen. Az angolt alap, hogy vissza kell hoznom, viszonylag könnyen jön is vissza, elvégre azt a nyelvet tudtam a legjobban. Melyik másik nyelvnek van nagyobb értelme? Az orosz régen jobban ment, de csak mert arra több időm volt. Német inkább erős B1 volt, de épp átcsúsztam a nyelvvizsgán,míg az orosz 90%-os volt, de ennek is már bő 10 éve.

Később mind a kettőből szeretnék felsőfokot is, de az jó sok idő lesz még. Ezért kellene sorrend. Amíg vissza megyek dolgozni, addig főleg az angollal haladok (jelenleg a szakmámba elég is az), sajnos több nem fér bele az időmbe,illetve beleférne akár a másik kettő nyelv is, de akkor nagyon elaprózódnék a nyelvek között, attól félek.

Szóval most angol fél évig, és utána úgy tervezem, kb két év az egyik, kettő (három) a másik nyelvre.

(kérem szépen az aktuál politikát senki ne emlegesse most :)

2022. márc. 4. 14:24
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
Mennyi időd van nyelvtanulásra? Polyglotok szerint 2 nyelvet is karban lehet tartani, sőt fejleszteni is, napi 30-45 perccel. Az angolt mindenképpen vissza kell hozni felsőfokra. Ha vna 1-1,5 órád, akkor a német lehetne a második. Ha esetleg 1,5-2+ órád is van, a harmadik sem lesz gond, főleg azért, mert nem hasonló sem az angolhoz sem a némethez. Arról nem is beszélve, hogy B2-B2 szintet mindkettőn elérted, tehát ilyenkor már nem keveri össze az agy. Szóval a válasz, hogy angol & német ha csak kb 1 órád van rá. 30-30 perc felosztásban, ha van esetleg 90 perced is akkor szerintem az oroszt is kezd el átnézni. (Miért?, mert ha ilyen erős 90%-os nyelvvizsga eredményed volt, ne hagyd csak úgy elveszni :D)
2022. márc. 10. 09:20
 12/15 anonim ***** válasza:
#11-es vagyok, a Speakly-t tudnám neked ajánlani, ott németül-oroszul is nagyon jól feltudnád hozni vissza a nyelvtudásod, szerintem akár egy 3-6 hónap alatt. Angol-német, és Angol-orosz lenne a platform, így az angol is gyorsabban visszajönne. Angolhoz, mivel erős volt a tudásod, lehet, hogy elég lenne filmekkel kezdetben ráfrissíteni. A Busuu-t is tudom még ajánlani, szintén elérhető a német & orosz. :) Hajrá!
2022. márc. 10. 09:23
 13/15 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen, utánanézek ezeknek! Munkába visszatérésig mindenképp csak az angol. Két kisgyerek mellett sajnos nem igazán lehet következetesen tanulni. Azaz akkor tanulok amikor épp tudok. Van, hogy ez egy egész fél óra is, de eza ritkább, gyakoribb, hogy csak 10 perc, de azt napi többször. Ezért is koncentrálok egyszerre csak egyre, az angolt még így is vissza tudom hozni.

Furán hangzik, h munka mellett majd lenne időm a második nyelvre (háromra biztos nem lesz),de a munkahelyen az angolt használni fogom, úgyhogy már "csak" a másikra kell időt találni. Valószínű az is ilyen kis ellopott 10-30 percekben lesz. Jobb, mint a semmi, aztán majd ahogy egyre nagyobbak a gyerekek, anya is jobban tud következetes időket elcsípni.

(Most látom amúgy h azt írtam, időm lenne mind a háromra. Nem tudom mit szívtam. :D Jó, persze, beleférne, mert írtam, hogy elaprózódnék, hát, el is, lehet kb 5-10-10perc jutna egy egyre per nap.)

2022. márc. 10. 11:22
 14/15 anonim ***** válasza:

Szia, én angolul és németül tudok felsőfokon, az oroszt tanulgatom.

Az angol az első, azt már "alap" tudni. Hozd fel magad felsőfokra, ez a legfontosabb. Utána lehet továbbmenni.

Az orosz és a német közül én egyértelműen a németre feküdnék rá a helyedben, egyszerűen a munkaerőpiaci haszna miatt. Sokkal többet ér elhelyezkedés szempontjából, mint az orosz. Az orosz is lehet hasznos, de ha a munkaerőpiaci érték növelése a cél, akkor mindenképp a némettel kezdenék.

Tanulásra azt javaslom, hogy vedd magad körül a nyelvvel. Hallgass adott nyelven podcastokat, állítsd át adott nyelvre a telefonodat meg a gépedet, olvass cikkeket, stb. Amiket eddig magyarul csináltál, hallgattál, olvastál, azokat mostantól a célnyelven tedd. Ez azért jó, mert nem kell külön időt szakítanod arra, hogy leülj és nyugalomban koncentrálva tanulj, hanem úgy általában a környezeted változtatod célnyelvire. Aztán persze szabadidődben jöhet a klasszikus tanulás is.

És ne foglalkozz egyszerre több nyelvvel, hanem mindig csak eggyel.

2022. márc. 10. 12:15
 15/15 anonim ***** válasza:
Az angol után a németet javaslom, vagy inkább az angol mellett. Én angol szakon végeztem, a német tudásomat most tornáztam fel egy erős középfokú szintre, a Duolingo segítségével. Ezt javaslom neked is, gyerekek mellett is könnyű időt találni napi egy-két leckére (rövidek, hamar lehet velük végezni, és nagyon jól begyakoroltatják a szavakat, a nyelvhasználatot), én is 3 gyerek mellett tanulom. Én jelenleg a németet és az oroszt tanulom a Duolingoval, de az orosszal kevesebbet foglalkozok, csak hobbi szinten űzöm. Az aktuálpolitika szerintem számít, ha munka szempontjából tanulod, ezért hanyagolnám az oroszt most a helyedben, mert nem úgy néz ki, hogy a piac nagyon nyitni fog az oroszok felé mostanában. Én mondjuk most hasznát venném a minimális orosztudásomnak a menekültek miatt, de nem Magyarországon élek.
2022. márc. 19. 17:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!