Belevágjak a hollandba vagy inkább kezdjem újra a németet?
Egyetem utolsó előtti évét nyomom és - ha megkésve is -, de bele akarok vágni a nyelvtanulásba.
Igazából közvetlenül nem kell a szakmámhoz az angolon kívül más, de gondoltam arra is, hogy ha nem tudok jól elhelyezkedni, akkor valami mást kezdek magammal. Munkahely tuti lesz, de a fizu már problémás.
Szóval a hollandban gobdolkodtam, nagyon érdekel, motivált vagyok, hogy tanuljam. Csak ugye kevésbé hasznosítható itthon, plusz külföldre költözésnél is a német erősebb.
Német mellett ugye az itthoni és külföldi elhelyezkedés szól. Viszont annyira nem fűlik rá a fogam... Tanultam gimiben (kb 4 évvel ezelőtt), de így egyetem, aztán majd munka mellett túl soknak tűnik vele a meló. A holland ilyen szempontból - legalább is tapaaztalataim szerint - egyszerűbb.
Én is érettségiztem németből anno, jól is sikerült. Azóta néha fellángol, hogy kéne, de aztán meh.
Valószínűleg a holland lesz.
Köszönöm!
Ha jól megy a német és van hozzá affinitásod, akkor hozd vissza a régi tudásod és fejleszd tovább. Ha nem megy mert valahogy "megcsömörlöttél" a németben, nincs motiváció, akkor vagy keress valami motiváló erőt (pl. nézz kedvenc filmet/sorozatot németül, iratkozz be nyelvsuliba és reménykedj, hogy a pénzráfordítás eléggé motivál és nem akarod, hogy a pénzed kárba vesszen [van, akinek ez működik :) ]), de ha végképp nem megy, akkor hagyd a fenébe, mert csak bosszankodni fogsz rajta, megy vele az időd és az energiád is.
Ha a német nem megy, akkor pedig mehet a holland.
Viszont szerintem ne keverd a kettőt, érdemes egyszerre csak eggyel foglalkozni. Kipróbálhatod, hogy megy-e a kettő egyszerre, de ha nem megy, akkor rövid időn belül tedd félre az egyiket, mert megint csak idő-energiapocsékolás és bosszankodás lesz belőle.
Én is így jártam a némettel, a tanárt bírtam suliban és első sorban miatta ment a német tanulás, de suli után teljesen feledésbe merült 8 év némettudásom és milliószor próbáltam belekezdeni, hogy bővítsem az ügyfélköröm (szakfordító vagyok), de végül mindig csak bosszankodás lett belőle. Nehezen, de végül elengedtem (és nekem ez volt a jó döntés).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!