Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Orosz vagy német (újra) tanulása?

Orosz vagy német (újra) tanulása?

Figyelt kérdés

Két kisgyerekkel vagyok itthon, kb fél év,és visszatérek a munka világába. Valaha angolul, oroszul és németül is tudtam. Nyelvvizsgáim:Angol felsőfok, orosz, német középfok. Viszont jött az élet, történt ez az, és ma már bánom, de kb 10 éve egyik nyelvet sem használtam, leszámítva egy minimális angolt a munkahelyemen. Az angolt alap, hogy vissza kell hoznom, viszonylag könnyen jön is vissza, elvégre azt a nyelvet tudtam a legjobban. Melyik másik nyelvnek van nagyobb értelme? Az orosz régen jobban ment, de csak mert arra több időm volt. Német inkább erős B1 volt, de épp átcsúsztam a nyelvvizsgán,míg az orosz 90%-os volt, de ennek is már bő 10 éve.

Később mind a kettőből szeretnék felsőfokot is, de az jó sok idő lesz még. Ezért kellene sorrend. Amíg vissza megyek dolgozni, addig főleg az angollal haladok (jelenleg a szakmámba elég is az), sajnos több nem fér bele az időmbe,illetve beleférne akár a másik kettő nyelv is, de akkor nagyon elaprózódnék a nyelvek között, attól félek.

Szóval most angol fél évig, és utána úgy tervezem, kb két év az egyik, kettő (három) a másik nyelvre.

(kérem szépen az aktuál politikát senki ne emlegesse most :)

2022. márc. 4. 14:24
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
67%

Én a helyedben az orosszal kezdenék, mivel az megy jobban. Könnyebb is lesz újra belerázódni (a némettel több ideig tartana, azalatt az oroszból is több kophat)

Ha sikerül ismét formába lendülni az orosszal, az szerintem adni fog neked egy nagy adag önbizalmat és sikerélményt, és jobban fog menni a német :)

(Míg a német meg pont lehúzhat, ha nem sikerül az elvárt tempóban haladni)

2022. márc. 4. 14:46
 2/15 anonim válasza:
19%
az orosz lassan úgyis aktuális
2022. márc. 4. 14:52
 3/15 A kérdező kommentje:

Igen, köszönöm, ez lenne a logikus. Viszont kihagytam egy fontos dolgot, igaz, hogy jelenleg elég a szakmámban az angol, de ha a németet hozzávenném, sokkal több lehetőségem lenne. Az oroszra ugyanez nem mondható el. Ha orosszal kezdek, akkor mostantól még kb 3 év , mire egyáltalán németezni tudok, azaz 5 év, mire eljutok vele oda, hogy a munka világában is használhassam.

(plot twist.. :) igaz, hogy én írtam, hagyjuk az aktuál politikát, de van, aki azzal "riogat" tanuld csak az oroszt, több haszna lesz hamarosan.. Hát, nem tudom. De azt is tudom annál rosszabb nincs, mint semmivel sem haladni, mert nem tudok dönteni)

2022. márc. 4. 14:57
 4/15 anonim ***** válasza:
100%
ha a német jobban segít a szakmai előmeneteledben, akkor azt. főleg hogy akkor azt esetleg el is kezded majd használni, és nem illan el azonnal újra amint leteszed hogy tanuld a másikat.
2022. márc. 4. 15:44
 5/15 anonim ***** válasza:
28%

orosszal mit akarsz?! gyűlöli őket a világ, aki itt akar vmit oroszként, tud angolul.

tehát egyértelmű, h. német a befutó, ott van 3 gazdag német ajkú ország: németország, svájc, ausztria.

mit akarsz az orosszal, de tényleg mit?!

2022. márc. 4. 16:08
 6/15 A kérdező kommentje:
Já nye znyájú :)) nem tudom, mit akarok az orosszal, de nem kell így leüvölteni. Azt tudom, hogy régen nagyon jól tudtam, és jó lenne nem visszaszerezni azt a tudást. Nagyon logikus, masszív nyelv, én nagyon szeretem, és ez teljesen független attól, hogy most mi van a világban. (Lomb Kató is azt mondta, hogy nem azért kezdett el a 40es években oroszul tanulni, ami volt a világban)
2022. márc. 4. 16:28
 7/15 A kérdező kommentje:
Visszaszerezni azt a tudást akart lenni.
2022. márc. 4. 16:30
 8/15 anonim ***** válasza:
75%
ötös, egyrészt higgadj le a pcsába, megártott neked a média. kapcsold kicsit ki. jobb lesz utána. nem azt kérdezte mit csináljon hétvégén, hanem azt, hogy egy hosszútávú cél érdekében vajon melyik lenne jobb döntés. ráadásul a "minden orosz nagyon gonosz és az emléküket is ki kell törölni a világból" logika mentén pont németül nem kéne tanulnunk legalább nyolcvan éve. na ugye. egy idegbeteg diktátor (normális emberek számára) nem nullázza le az általa beszélt nyelv minden gazdasági, kulturális, érzelmi tartalmát.
2022. márc. 4. 16:46
 9/15 anonim ***** válasza:
Műszaki területen dolgozom. Európában ezen a területen angol az első, és a jelentős mennyiségű német, osztrák multi cég miatt a második nyelv angol után szorosan a német.
2022. márc. 5. 08:29
 10/15 Thunderfairy ***** válasza:
Én úgy tapasztaltam hogy itt Europában az angol után a Német lenne a hasznosabb.
2022. márc. 7. 13:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!