Nem jó a magolás?

Figyelt kérdés

Szótanulásnál.

Miért terjesztik azt egyesek, hogy nem jó a magolás, amikor annál nincs jobb módszer, minthogy elmondod vagy 1000-szer a szót, és bevésődik az agyadba.

Az a felfogás, hogy szövegkörnyezettel együtt kell tanulni a szavakat, egy téveszmének tűnik. Amikor olvasol, nem a szavakra figyelsz. Tehát amikor a könyv végére érsz nem is fogsz emlékezni rá. Arra fogsz emlékezni, hogy mi volt a könyv tartalma. Ha emlékszel a szavakra is, akkor jó képességű ember vagy, tehát nem a módszer a jó, hanem az agyad.

Tehát a népszerű trenddel ellentétben a magolás az eredeti tanulási eszköz.

Miért terjesztik akkor egyesek az ellenkezőjét?

2021. dec. 13. 13:46
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:
59%
Kérdező, én teljesen normálisan írtam neked, nem tudom miért kellett leszólni. A napi 8 órában benne van az, amit az óràkra kellett tanulni, a könyvolvasás (kötelező olvasmányok, vizsgára tanulás, filmezés stb.) Nekem a magolàs az, mikor nézed a szót és ismétled àllandóan. De a nyelvtanulás nem csak ebből áll. Igen én is tanultam szavakat szódolgozatra, vizsgàra, de a legtöbb szót (amit tudok) úgy jegyeztem meg, hogy sokszor làttam és használtam. Azoknak a szavaknak amiket csak bemagoltam és nem használtam a nagy részét elfelejtettem. Nem azt mondom, hogy nem kell leülni tanulni, gyakorolni hanem azt, hogy csak a szómagolàs nem elég. Minél több dolgot csinàlsz, annàl jobban fog menni. Persze ha azt gondolod, hogy én csak kinyitottam 0 tudással egy könyvet és a fejembe szállt, az nem igaz. Olyan mintha azt gondolnàd, hogy csak úgy megértettem mindent. Szintnek megfelelőnek kell lennie a kontextusnak. És kontextus az is ha az a szó egy darab mondatba van téve.(Példàul olyan videó/könyv) amelyből 3-4 szót nem értesz, azokat kikeresed, làtod, hogy hasznàlja stb. Nem veszekedni akartam veled, ellenben te eléggé csúnyàn válaszoltál. Csak segíteni akartem Azért írtam, mert mi erről tanultunk nyelvészeten egy kicsit. Azt írtad, hogy nem fektettem bele semmit, hanem a fejembe szállt. Elmondom neked, hogy középiskolàba nagyon nem ment a nyelv. Sokféle nyelvtanulàs létezik, mindenkinek ki kell tapasztalnia a módszerét.
2021. dec. 13. 22:07
 22/29 A kérdező kommentje:

Azért szóllak le, mert hülyeség, amit írsz.

És most be is bizonyítom:

"Resident Evil 4 was announced as a GameCube exclusive as part of the Capcom Five, but was ported to numerous formats, becoming a cross-platform hit, selling more than 11 million copies across all platforms. It garnered universal acclaim for its story, gameplay, graphics, voice acting, and characters, and is often named one of the best video games ever made, winning multiple Game of the Year awards in 2005. It influenced the evolution of the survival horror and third-person genres, popularizing the "over-the-shoulder" third-person view. A sequel, Resident Evil 5, was released in 2009"

Kiválasztok egy szót:

acclaim (fogalmam sincs, mi ez)

Ott van mögötte az istenített szövegkörnyezet:

Az "universal" és a "for" szó.

MIT SEGÍT RAJTAM, HOGY LATOM EZEKET A SZAVAKAT?

AZ ACLAIMOT ÚGY IS KI KELL SZÓTÁRAZNI, AZT HISZED, AZ UNIVERSAL MEG A FOR SZAVAK MIATT MAJD EMLÉKEZNI FOGOK RÁ???????????

Hát tudod mit nézz te hülyének!

2021. dec. 13. 22:13
 23/29 anonim ***** válasza:
21 folyt. Ahogy írtam, úgy tűnik, hogy azt akarom mondani, hogy csak a könyvolvasàs volt a 8 órába és a filmezés. Benne volt a szótanulás, film, nyelvtan az elején (most màr nem szoktam külön nyelvtant tanulni), a vizsgára készülés pedig azért, mert idegen nyelven tanultam irodalmat, törit, földrajzot, nyelvészetet stb. És mikor elkezdtem nem értettem mindent. És az elején nagyon nehezen tanultam.
2021. dec. 13. 22:16
 24/29 A kérdező kommentje:

De minek a könyvolvasás, meg a filmnézés, ha nem értesz belőle semmit????

Az annak kell, aki már beszél angolul legalább B1 szinten!!

2021. dec. 13. 22:26
 25/29 anonim ***** válasza:
59%
De nem kell ilyen nehéz szöveget nézni. Azt mondtam, hogy a szintnek megfelelőt. Nem azért kell a kontextus hogy kitaláld azt a szót, hanem hogy lásd, hogy használják. Igen, meg kell sokszor nézni szótàrban. Ha azt mondom iskola és mutatok képen egy iskolát az is kontextus. De csinàld ahogy te gondolod, csak az a jó amit te mondasz. És nem, nem nézlek hülyének, de te nagyon ellenséges vagy.
2021. dec. 13. 22:35
 26/29 A kérdező kommentje:
Nagyon frusztráló ez a téma. Össze vagyok zavarodva.
2021. dec. 13. 22:38
 27/29 A kérdező kommentje:

"De nem kell ilyen nehéz szöveget nézni. Azt mondtam, hogy a szintnek megfelelőt"

Ezt sem értem.

Ha a szintemnek megfelelő szöveget nézek, akkor megértem majd a nehéz szöveget?

De ha addig sosem láttam nehéz szöveget, akkor hogyan értem meg?

2021. dec. 13. 22:43
 28/29 anonim ***** válasza:
100%
Nem, hanem fokozatosan csinálod. Most még a könnyebb szöveget nézed és ahogy egyre jobban érted mész az egyre nehezebb szövegek felé. A kontextus azért kell csak még, mert vannak olyan szavak amelyek több dolgot is jelenthetnek és attól függ mi a jelentése. Plusz ha mellette látsz még egy szót amit nem ismersz azt is megnézheted így màris nem egy, hanem két új szót is tanultàl. Vagy látod, hogy az adott mondatban milyen prepozíciót használ stb. Lényeg a fokozatosság. Ez nem két perc. Azt mondják, hogy mindig olyan szöveget kell választani, aminek érted a 80%-át. Vagy azt, hogy olyan szöveget válassz amit már magyarul is jól ismersz. Én azt a magolást mondom, mikor csak meglátsz egy szót, nem is nézed hogy használják, csak magát a szót megtanulod, de meg se nézed, hogy használják.
2021. dec. 13. 23:00
 29/29 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, minek teszel fel bárminemű kérdést, hogyha úgyis te már elkönyvelted magadban a választ? Ebből csak az látszik, hogy mindenféle kifogást keresel arra, hogy miért nem tudsz jól angolul, amikor csak te magad vagy trehány, amire még rájön, hogy borzalmas módszerrel akarsz nyelvet tanulni.

Miért nem jó a szómagolás? Hát azért, mert most kiszótárazod, hogy "come", mert tegyük fel ez az a szó, amit nem értesz. A szótár azt fogja neked mondani, hogy "jönni". Na már most, hajadra kenheted ezt, ha a szövegben az van, hogy "I've come up with a new plan", mert itt a "come"-nak abszolút semmi köze nincs a jönni igéhez, mert KONTEXTUST (igen, akármennyire is tiltakozol ellene, kontextusban kell tanulni a szavakat) kell vizsgálni és az alapján rájönni, mit is jelenthet a szó és UTÁNA, ha így sem sikerült, akkor szépen megnézed a szótárban, de úgy, hogy a kontextust már ismervén biztosan a jó fordítást fogod kapni. Az a baj, hogy ezek szerint még egy B1-es szinten sem vagy, max A2 (de abban is kételkedem) és nagyon, nagyon sok tudás hiányzik S fejedből, amihez hozzá jön ez a gyerekes stílusod, ami szintén nem könnyíti meg a nyelvtanulást.

Egyébként, nálunk a 8 év végére az egész angolos csoportnak volt B2 nyelvvizsgája, nekem C1 is, akkor ezek szerint a 20 fős csoportban mindenki nyelvzseni volt? Hát nem, és nem is elit gimibe jártam ráadásul. Szimplán jó volt a tanárunk, de ez mit sem ért volna, ha mi nem rakjuk bele a mi részünket és nagyon sokat dolgozunk a nyelvvel.

Amúgy, ha ennyire jó a magolás, akkor miért nem tudsz angolul?;D Komolyan kérdezem, akkor miért itt hisztizel, mint egy 8 éves? Ha ilyen jó a magolás rég C2-es szinten kéne beszélned, de sajna nem... Ez is világosan bizonyítja, hogy a magolásnál nagyobb hülyeség nincs, amit nyelvtanuló elkövethet. Annyit érsz el vele, hogy az életben nem fogsz az idegen nyelven gondolkodni, hanem minden szabad előtt a fejedben fogsz fordítani, már ha egyáltalán eszedbe jut a szó. Arról nem is beszélve, hogy mit csinálsz akkor, amikor nincs magyar szó az angol kifejezésre? Azt nem tanulod meg?

Remélem már érted egy kicsit, hogy miért hülyeség az egész amit mondasz (bár amilyen makacs, felettébb irritáló stílusod van, ami eléggé utal az intelligencia szintedre is nem hinném).

2021. dec. 15. 11:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!