Nem jó a magolás?

Figyelt kérdés

Szótanulásnál.

Miért terjesztik azt egyesek, hogy nem jó a magolás, amikor annál nincs jobb módszer, minthogy elmondod vagy 1000-szer a szót, és bevésődik az agyadba.

Az a felfogás, hogy szövegkörnyezettel együtt kell tanulni a szavakat, egy téveszmének tűnik. Amikor olvasol, nem a szavakra figyelsz. Tehát amikor a könyv végére érsz nem is fogsz emlékezni rá. Arra fogsz emlékezni, hogy mi volt a könyv tartalma. Ha emlékszel a szavakra is, akkor jó képességű ember vagy, tehát nem a módszer a jó, hanem az agyad.

Tehát a népszerű trenddel ellentétben a magolás az eredeti tanulási eszköz.

Miért terjesztik akkor egyesek az ellenkezőjét?

2021. dec. 13. 13:46
1 2 3
 1/29 anonim ***** válasza:
87%

mondok példát szótanulásra, én németes vagyok, behelyettesíthető arra aa nyelvre, amit tanulsz.

trübsinnig = mélabús, szomorú

leírom többször ezt a szót, meghatározom a szófaját, h. melléknév, kiejtem többször (trübzinnih).

és mondatban megtanulom: Ich bin trübsinnig. vagy Warum bist du so trübsinnig?

ha csak önmagában tanulom meg, lófa*szt sem ér, mert nem tudom használni.

ez nem jelenti azt, h. először nem a szóval kezdem, azt írom le, begyakorlom a kiejtést, de utána mindenképp szövegkörnyezetben használom, mert a nyelv erre való.

2021. dec. 13. 14:01
 2/29 A kérdező kommentje:

Ahogy én látom:

Be kell magolni a szavakat, utána kell őket mondatba tenni.

:)

Mondatba tenni olyan szavakat, amiket az ember úgyis elfelejt... Minek?

2021. dec. 13. 14:06
 3/29 A kérdező kommentje:
Lám, csak kiderül, hogy a népszerű "ne magolj" csak egy jól hangzó reklám a nyelviskoláknak.
2021. dec. 13. 14:06
 4/29 anonim ***** válasza:
89%
A baj az, hogy amit bemagoltal, azt az esetek nagy reszeben nem tudod (jol) hasznalni...de ahogy latom neked mindegy mit ir az ember...
2021. dec. 13. 14:19
 5/29 A kérdező kommentje:

Mi az, hogy nem tudom jól használni!?

Ha RÖGZÜLT a szó, akkor MIÉRT ne tudnám jól használni.

Te is csak egy átlagos jó képességű ember vagy, akinek soha nem okozott gondot a tanulás. Az ilyeneknek nem kell magolnia. Fogalmad sincs, mit jelent tanulni.

2021. dec. 13. 14:25
 6/29 anonim ***** válasza:
88%

Én soha az életben nem magoltam a szavakat, mert így nem tudom megjegyezni, nincs mihez kötni.

Olvasok, filmeket nézek, ha valamelyik szót nem értem, megnézem a szótárban és megyek tovább. HA egy szót 2-3 különbözö szövegkörnyezetben megnéztem, akkor a használt jelentése marad meg és utána én is be tudom építeni beszédbe, nem kell a fejemet törni, mit is jelenthez az adott szó.

Magyar mellett németül (C1-2), oroszul (B1-2) és angolul (B2-C1) tudok, szóval némi tapasztalatom van nyelvek terén. A magolás a legértelmetlenebb dolog, amit csak el lehet képzelni.

2021. dec. 13. 14:30
 7/29 anonim ***** válasza:
84%
Nézd, az előző kérdésednél válaszoltam màr. Habolvasol egy szöveget nem az a lényeg, hogy az összes szóra emlékezz. Az a lényeg, hogy ha làtsz, hallasz egy szót az adott környezetben (film, hallàs, olvasás) és ràkerestél mi az, akkor egy idő utàn tudni fogod. Nem nem vagyok ügynök, ha az lennék azt mondanàm, hogy egyedül nem lehet megtanulni, mindenképp nyelviskola kell. Igen kell tanulni szavakat, gyakorolni a nyelvtant de nem csak azt kell csinàlni. És nem, nem hiszek abban sem, hogy a fejedbe száll az anyag. A nyelvtanulàs egy összetett dolog. Tegyük fel megtanultàl 300 szót. Honnan tudod, hogy épp az adott helyzetben mit jelent? Ha annyira jó a módszered miért is nem tudsz jól? Nem, azt se mondom, hogy az amit írok tökéletes, hogy tökéletesen tudom a nyelvet, de nyelvszakos voltam (nem vagyok tanàr) és kicsit több tapasztalatom van nyelvtanulás terén mint neked. Tudod melyik nyelv megy nekem a legrosszabbul? Amit úgy akartam tanulni, ahogy te. Teljesen felesleges kérdéseket kiírni, ha utána csak a saját igazad hajtogatod és mindenki hülye aki nem azt mondja, amit hallani akarsz.
2021. dec. 13. 14:31
 8/29 A kérdező kommentje:

Pont erről beszélek. Ha valakinek ilyen jó képességei vannak, mint neked, annak nem kell tanulni. Megnézi a szótári jelentést egy pár alkalommal, és kész, meg is jegyezi.

Akinek nincsenek jó képességei, annak ez nem elég.

Pontosan ebben van a hazugság. Mert a nyelviskolák azt akarják elhitetni, hogy ez a helyes módszer, holott nem a módszer jó, hanem a tanuló agya

A tisztességes az lenne, ha megmondanák a rossz diákoknak:

Nem vagy elég okos, szóval neked nem lesz elég az, hogy 2-3 alkalommal megnézed. Magolj szorgalmasan, te akkor fogod megtanulni.

2021. dec. 13. 14:36
 9/29 A kérdező kommentje:

Ezt megcáfoltam a 8-as kommentben.

Egy rossz képességű ember nem tudja 2-3 szövegkörnyezeti megtekintés után megjegyezni a szót.

Az ilyenek, mint te vagy, okoznak frusztráltságot az emberekben.

Ismétlem: nem a módszered jó, hanem az agyad.

2021. dec. 13. 14:39
 10/29 anonim ***** válasza:
90%

Megintcsak a saját ostobaságaidat hajtogatod, nem csoda, ha a nyelveket sem tudod megtanulni, egyszerüen képtelen vagy gondolkodni!

Próbáld már elképzelni, egy kisgyerek hogy tanulja meg az anyanyelvét? Szavakat magolgat? Vagy egyszerüen hallja a nyelvet és idövel rájön, melyik szó mit jelent? És érdekes módon minden magolás nélkül képes gyakorlatilag minden gyerek megtanulni az anyanyelvét.

2021. dec. 13. 14:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!