Nem jó a magolás?
Szótanulásnál.
Miért terjesztik azt egyesek, hogy nem jó a magolás, amikor annál nincs jobb módszer, minthogy elmondod vagy 1000-szer a szót, és bevésődik az agyadba.
Az a felfogás, hogy szövegkörnyezettel együtt kell tanulni a szavakat, egy téveszmének tűnik. Amikor olvasol, nem a szavakra figyelsz. Tehát amikor a könyv végére érsz nem is fogsz emlékezni rá. Arra fogsz emlékezni, hogy mi volt a könyv tartalma. Ha emlékszel a szavakra is, akkor jó képességű ember vagy, tehát nem a módszer a jó, hanem az agyad.
Tehát a népszerű trenddel ellentétben a magolás az eredeti tanulási eszköz.
Miért terjesztik akkor egyesek az ellenkezőjét?
mondok példát szótanulásra, én németes vagyok, behelyettesíthető arra aa nyelvre, amit tanulsz.
trübsinnig = mélabús, szomorú
leírom többször ezt a szót, meghatározom a szófaját, h. melléknév, kiejtem többször (trübzinnih).
és mondatban megtanulom: Ich bin trübsinnig. vagy Warum bist du so trübsinnig?
ha csak önmagában tanulom meg, lófa*szt sem ér, mert nem tudom használni.
ez nem jelenti azt, h. először nem a szóval kezdem, azt írom le, begyakorlom a kiejtést, de utána mindenképp szövegkörnyezetben használom, mert a nyelv erre való.
Ahogy én látom:
Be kell magolni a szavakat, utána kell őket mondatba tenni.
:)
Mondatba tenni olyan szavakat, amiket az ember úgyis elfelejt... Minek?
Mi az, hogy nem tudom jól használni!?
Ha RÖGZÜLT a szó, akkor MIÉRT ne tudnám jól használni.
Te is csak egy átlagos jó képességű ember vagy, akinek soha nem okozott gondot a tanulás. Az ilyeneknek nem kell magolnia. Fogalmad sincs, mit jelent tanulni.
Én soha az életben nem magoltam a szavakat, mert így nem tudom megjegyezni, nincs mihez kötni.
Olvasok, filmeket nézek, ha valamelyik szót nem értem, megnézem a szótárban és megyek tovább. HA egy szót 2-3 különbözö szövegkörnyezetben megnéztem, akkor a használt jelentése marad meg és utána én is be tudom építeni beszédbe, nem kell a fejemet törni, mit is jelenthez az adott szó.
Magyar mellett németül (C1-2), oroszul (B1-2) és angolul (B2-C1) tudok, szóval némi tapasztalatom van nyelvek terén. A magolás a legértelmetlenebb dolog, amit csak el lehet képzelni.
Pont erről beszélek. Ha valakinek ilyen jó képességei vannak, mint neked, annak nem kell tanulni. Megnézi a szótári jelentést egy pár alkalommal, és kész, meg is jegyezi.
Akinek nincsenek jó képességei, annak ez nem elég.
Pontosan ebben van a hazugság. Mert a nyelviskolák azt akarják elhitetni, hogy ez a helyes módszer, holott nem a módszer jó, hanem a tanuló agya
A tisztességes az lenne, ha megmondanák a rossz diákoknak:
Nem vagy elég okos, szóval neked nem lesz elég az, hogy 2-3 alkalommal megnézed. Magolj szorgalmasan, te akkor fogod megtanulni.
Ezt megcáfoltam a 8-as kommentben.
Egy rossz képességű ember nem tudja 2-3 szövegkörnyezeti megtekintés után megjegyezni a szót.
Az ilyenek, mint te vagy, okoznak frusztráltságot az emberekben.
Ismétlem: nem a módszered jó, hanem az agyad.
Megintcsak a saját ostobaságaidat hajtogatod, nem csoda, ha a nyelveket sem tudod megtanulni, egyszerüen képtelen vagy gondolkodni!
Próbáld már elképzelni, egy kisgyerek hogy tanulja meg az anyanyelvét? Szavakat magolgat? Vagy egyszerüen hallja a nyelvet és idövel rájön, melyik szó mit jelent? És érdekes módon minden magolás nélkül képes gyakorlatilag minden gyerek megtanulni az anyanyelvét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!