Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Ha úgy olvasok idegen nyelvi...

Ha úgy olvasok idegen nyelvi könyvet, hogy nem fordítom le, van értelme?

Figyelt kérdés
Kb a szöveg felét, 3/5-ét értem így.
2021. nov. 18. 21:46
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
63%
szótárazás =/= fordítás!!!
2021. nov. 19. 15:23
 12/14 anonim ***** válasza:
56%

Ha olyan a nyelvérzéked hogy rájössz akkor lehet jó ez így is.

Nekem nem, én nem jövök rá, sőt a nyelvkönyvek barkóbázzuk ki mi a szabályától is falra mászok. Nem tudok rájönni. Időpocsékolás.

Nekem ki kell keresnem mit jelent a mondat, különben ezen kattog az agyam.

Nálam semmit se ér ha csak úgy átsiklok felette.

2 oldallal később is ezen kattogok. Ha meg több is volt amit nem értettem akkor eleve a történetet se tudom követni annyira zavar.

Ember függő.

Ha neked megy és jó így akkor mért ne?

2021. nov. 19. 16:14
 13/14 anonim ***** válasza:

Szerintem kevés a 3/5. Az a szabály, hogy max 5 ismeretlen szó/oldal legyen, akkor a szövegkörnyezetben kiadja a jelentést. Ha 6-10 ismeretlen szó van egy oldalon, az már nagy kihívás, felette meg nem érdemes olvasni, csak frusztálod magad.

Amúgy magadban fordítani felesleges, ha érted, nem kell lefordítani, ha nem érted, akkor meg úgysem tudnád.

Egyébként pedig olvasni kikapcsolódás miatt olvasunk (legalábbis én), sokkal élvezetesebb idegen nyelven olvasni szótár és fordítás nélkül.

2021. nov. 23. 20:57
 14/14 anonim ***** válasza:
Van itt még egy probléma. Ha egyedül van egy könyvvel, mi különbözteti meg az értem-et az azt hiszem, hogy értem-től? Mást nem ismerek, de a Cambridge nyelvvizsgák ezt nézik, ott mindig van olyan feladat, ami akkor oldható meg, ha az ember úgy érti, hogy érti. Tehát az olvasmány elején és közepén olvasott két mondatot összevetve és következtetést levonva... Persze, ezért mondom én, hogy ezek márfélig intelligenciatesztek, mert következtetés levonni, az szinte már más kategória. De ha nem vizsgálja ezt valaki, akkor hogyan tudja megállapítani, hogy érti-e a jelölt az írást? Nem a szavakat, hanem a mondanivalót.
2021. nov. 24. 09:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!