Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Van jövője a nyelvszakoknak?

Van jövője a nyelvszakoknak?

Figyelt kérdés
Olasz szakon szeretnék továbbtanulni, mellé lehetőleg oroszt is tanulni. Ilyen végzettséggel lehet majd esélyem elhelyezkedni? Tudom, hogy nyelvtanár és tolmács lehetek, de nincs már most is sok az ilyen diplomát szerző emberekből?(ez még sok évet jelent, 10.-es leszek:D)
2010. aug. 31. 12:32
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
0%

23:12

"miért éri meg hülye tudománnyal foglalkozni"

Mert egy fejlesztőmérnökként dolgozó fizikus kezdő fizetése 500 ezer forint fölött kezdődik, a felső határ pedig a csillagos ég. Megéri tudósnak lenni. Fordítónak lenni nem éri meg.

2010. szept. 6. 20:53
 12/20 anonim ***** válasza:
17%
"Az ilyen hozzáállású emberek miatt szar ez a világ, ha mindenki mindig csak azt nézné, hogy mi éri meg, akkor még ókorban, középkorban tartanánk, mer miért éri meg hülye tudománnyal foglalkozni, amikor toszogatni lehet a nőket, és háborúzni." Nemtom szövegértést nem érte meg tanulnod? Mert ebben a mondatban nem azt akarom sugallni, hogy ne foglalkozzanak az emberek hülye tudománnyal. De volt olyan időszak, amikor nem érte meg, és különcnek nézték az ilyen embereket. Emiatt mondom, hogy ha mindig azzal foglalkoznának az emberek, ami megéri, az nem biztos, hogy jó lenne a világnak. De úgy látom ezt sikerült nem felfognod. Nem éri meg felfogni, hogy miről is vitázol, vagy mi van?:) Nincs igazad, mondom ezt fizikusként... csak engem az érdeklődés vezetett ide, nem az, hogy megéri-e vagy sem.
2010. szept. 6. 21:36
 13/20 anonim ***** válasza:
78%

"A többi dumád fölösleges. "

Sajnos igazad van. Tényleg felesleges volt normálisan leírnom, mit gondolok a kérdésről illetve a te véleményedről, látom, hogy semmi haszna nem volt, ugyanolyan beszűkült f@szfejként viselkedsz.

"mert a pszichológia áltudomány, ezért lényegében amikor pénzt keresel vele, akkor nem mást csinálsz, mint csalást követsz el, sarlatánságot művelsz."

Áltudomány? Mondd már meg kérlek, mi számodra a tudomány. Csak a természettudomány? Gratulálni tudok, sikerült ismét tanubizonyságot tenned arról, mennyire beszűkült és hozzá nem értő vagy. Hallottál már olyanról, hogy társadalomTUDOMÁNY? Érdekes mód a pszichológia is közéjük tartozik. És már ne haragudj, de mi az hogy "csalást" és "sarlatánságot" követek el?! Nem azért szeretnék pszichológiával foglalkozni, hogy pénzt csaljak ki az emberekből, b@sszus. Segíteni szeretnék. Jéé. Kettőnk között te vagy a törtető k.öcsög, nem én. "Mert egy fejlesztőmérnökként dolgozó fizikus kezdő fizetése 500 ezer forint fölött kezdődik, a felső határ pedig a csillagos ég. Megéri tudósnak lenni. Fordítónak lenni nem éri meg." Ennyit rólad. Remélem k.urva gazdag vagy, hiszen úgy tűnik más neked nem is számít.

"Megdicsérlek, amiért a használhatatlan nyelvszak mellé felveszel egy használható szakot is."

Nagyon szépen köszönöm a szívből jövő, őszinte dicséretet. Csakhogy egy szóval sem említettem, hogy használhatatlan lenne a szakom, bunkókám. Képzeld, arra szeretném használni a nyelvszakot, hogy a választott nyelvemen megtanuljak jól tudományos, szakmai esszéket írni. Ugyanis szerintem hasznát veszem majd, ha pszichológus leszek és netalántán nem itthon fogok majd dolgozni. Na gyerünk, erre is szólj be valamit.

"A kérdező viszont azt a kérdést tette fel, hogy van-e jövője a nyelvszakoknak, amire megadtam azt az adekvát választ, hogy nem, nincs nekik."

Adekvát? Ki szerint? Szerinted? Húúha. Egyébként én bevallottam, hogy az angol szakkal ÖNMAGÁBAN nem sokra megyek. De egy olasz-orosz párosítás már nagyon más tészta.

Mindegy, inkább nem szaporítom tovább a szót, mert rohadtul nem éri meg nagyravágyó idiótáknak bizonyítani az igazam.

2010. szept. 6. 21:38
 14/20 anonim ***** válasza:
24%
20:53 Te ne haragudj már, de szerintem neked nem éri meg, hogy ide irkálsz, úgyhogy ne tedd:)
2010. szept. 6. 21:45
 15/20 A kérdező kommentje:

Légyszi ne veszekedjetek:D

A kérdéshez még annyit: mindenképpen ezzel szeretnék foglalkozni, ha nem éri meg, akkor is, mert ehhez van érzékem és kedvem. Már 2-3 éve eldöntöttem ezt, suli mellett járok idén olaszra, jövőre jön mellé az orosz is, az egyetemre már lehetőleg minimum 2 középfokú nyelvvizsgával, tehát nem azért kérdeztem, mert csak a pénz érdekel:D Szeretnék nyelvvel és gyerekekkel foglalkozni, szóval a tanári pálya is elég biztosnak tűnik. Inkább attól félek, hogy munkát nem fogok addigra kapni, mivel elég népszerűek ezek a szakok (bár az orosz annyira nem, de ha jól informáltak, akkor az olasz eléggé, ami nekem a fő és mindenek felett álló sérthetetlen vágyam). Illetve az lenne még a kérdésem, hogy erről a párosról mik a vélemények? Az orosz helyett ajánlhattok mást nyelvet, mert az inkább "csak" a kultúra miatti érdeklődés, illetve azért, hogy ne német legyen:D Előre is köszönöm a válaszokat.

2010. szept. 6. 22:39
 16/20 anonim ***** válasza:
10%

21:36

"Mert ebben a mondatban nem azt akarom sugallni, hogy ne foglalkozzanak az emberek hülye tudománnyal. De volt olyan időszak, amikor nem érte meg, és különcnek nézték az ilyen embereket."

1) Nem világos előttem, melyik az a kor, amikor nem értékelték a tudományt. A középkorban a mérnökök erődvonalakkal, hidakkal, árkokkal foglalkoztak, óriási szerepük volt a hadseregekben. Az újkorban a mérnökök és tudósok hajókat, épületeket terveztek. A mai tudósok és mérnökök megfelelői minden korban fontos és megbecsült emberek voltak.

2) Még ha igaz is lenne, amit állítasz, akkor sem lenne releváns, mert ma 2010 van, nem pedig 1320 vagy i. e. 2000.

"Tényleg felesleges volt normálisan leírnom, mit gondolok a kérdésről"

A kérdés az, hogy van-e jövője a nyelvszakoknak. A hozzászólásod nagy része nem erről szólt.

"Csak a természettudomány?"

Tudományok: természettudományok és alkalmazott tudományok, ez utóbbiak a mérnöki tudományok. A pszichológia nagy része nem tudomány, bár vannak olyan területei (pl. az érzékelés fiziológiája, az agy funkcionális vizsgálata), ami tudományos jellegű, ám nagy része nem az, pl. a pszichoanalízis és általában a nem behaviorista pszichológia nincs tudományosan megalapozva.

"Hallottál már olyanról, hogy társadalomTUDOMÁNY?"

Igen. És ezek nem tudományok abban az értelemben, ahogy a fizika. Ajánlott irodalom: Michel Foucault, A szavak és a dolgok utolsó fejezetei.

Ha meg zavar, hogy nincs pénzed, és ezért vagdalkozol ilyen frusztráltan, akkor szerezz pénzt, lehet, hogy kiegyensúlyozottabb leszel.

"Képzeld, arra szeretném használni a nyelvszakot, hogy a választott nyelvemen megtanuljak jól tudományos, szakmai esszéket írni."

A tudományos közlemények nyelvi színvonala alacsony, nem kell nyelvszak ehhez, pár száz óra autodidakta tanulás sokkal több mint elég a fidgin englishhez :))

ma 22:39

Az orosznak az üzleti életben van némi jelentősége, az olasz arra jó, hogy digózni akaró lányokat taníthatsz olaszra, tehát biztos tanári állás. Az orosz mögött nagyon gazdag, az európaiak által kevéssé feltárt kultúra áll, ha megtanulsz oroszul, akkor egy óriási, kibővített világban fogod találni magad, ráadásul a többi szláv nyelv is könnyen fog menni. Az orosz épp ezért, mert sok minden épül rá, nagyon fontos. Emellett a franciát erőltetném, hiszen az angol és német mellett az egyik legfontosabb nyelv. Francia után a spanyol, portugál stb. is könnyű.

2010. szept. 6. 23:23
 17/20 anonim ***** válasza:
21%
Belekötsz a mondatomba, miután nem tudtad értelmezni, hogy mit akarok mondani?:) ha 50 könyvet ajánlasz olvasásra, akkor is így volt barátom:) okoskodj csak, mondd szépen a dolgaid, ettől nem leszel több
2010. szept. 7. 00:59
 18/20 anonim ***** válasza:
0%
Az előttem szóló meg lehet azért vagdalkozik ilyen frusztráltan, mert frusztrálja, hogy egy ilyen idiótával van dolga, aki hülyeségeket hord össze. Nem attól okos ám valaki, hogy marha olvasott, meg ő nagyon tudja, hogy mi micsoda, mert az csak tárgyi tudás... ahhoz kell egyfajta jellem is, azt meg nem nagyon látom, hogy neked lenne, sőt attól tartok azt sem érted mire gondolok.
2010. szept. 7. 01:03
 19/20 anonim ***** válasza:
10%

ma 01:03

Látom, a személyeskedés még megy neked... ha az érvelés nem is. Szegény idióta.

Na, kérdező, láthatod, milyen kontraszelektáltak a nyelvszakok :))) Menj mérnöknek :)))

2010. szept. 7. 13:44
 20/20 anonim ***** válasza:
58%
Te ne haragudj, de nincs semmi, ami mellett érvelnem kellene, való igaz, amit írtál, hogy a nyelvszakoknak ma kevésbé van jövője, mint mérnöki szakoknak. Ettől függetlenül te egy pöts.fej vagy, ahogy előadod magad, és nem értek egyet, hogy le kellene szólnod mindenkit, aki nem ért egyet azzal, ahogy te látod a dolgokat. És nem hiszem, hogy mindenkit le kellene nézni. Nincs mire érveljek sajnos, mert azt látom, hogy te nem vagy fogékony arra, hogy a véleményeden csiszolj egy kicsit is. Amúgy fizikusnak tanulok, mint már írtam egyszer, de ezt sem sikerült kiszúrnod:) Ettől függetlenül én nem nézek le nyelvszakosokat, se nem nézem le azt, aki asztalosnak tanul. Ez szerintem egy emberi vonás, ez nem függ tanultságtól, és ebből neked nagyon, de nagyon kevés van. Lehet, hogy offtopic, ahogy nagy bölcsen írtad, de az is offtopic akkor, hogy a válaszod mellett a porba próbálod alázni azokat, akik nem olyannak foglalkoznak, ami rohadtul jövedelmező ma. Ráadásul nem tilos, hogy valaki ne pont a kérdésre válaszoljon.
2010. szept. 7. 22:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!