Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Van jövője a nyelvszakoknak?

Van jövője a nyelvszakoknak?

Figyelt kérdés
Olasz szakon szeretnék továbbtanulni, mellé lehetőleg oroszt is tanulni. Ilyen végzettséggel lehet majd esélyem elhelyezkedni? Tudom, hogy nyelvtanár és tolmács lehetek, de nincs már most is sok az ilyen diplomát szerző emberekből?(ez még sok évet jelent, 10.-es leszek:D)
2010. aug. 31. 12:32
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
78%
Bocsi az offért, de én is ugyanebben a cipőben járok, csakhogy én angol-francián szeretnék. Mondjuk az tuti, hogy Neked már azért is több esélyed lenne, mert az olasz és az orosz nem annyira felkapott, mint az angol vagy a francia.... Egyébként nekem is még van 3 évem :) Úgyhogy kíváncsian várom a válaszokat én is :)
2010. aug. 31. 12:44
 2/20 anonim ***** válasza:
100%

A nyelvtől és helytől függ.

(Én német-latinon szeretnék továbbmenni az egyetemre.)

Tehát te lehetsz magán- ill. iskolai tanár, akár tolmács.

Tolmácsként keresel a legtöbbet, de ha jól tudom, rengeteget kell fordítani. Ugye, nálam a német aktuális ilyen esetben, a klasszika-filológia csupán az antikvitáson alapul, latin tanáron kívül (begyömöszkölöm majd magamat egy gimnáziumban, úgysem az évszázad szakmája) nincs sok lehetőség.

Egyébként a kérdésre: talpraesettség nélkül nem sok.

2010. aug. 31. 13:37
 3/20 anonim ***** válasza:
42%

Nincs jövője.

Ha akkora nyelvzseni vagy, hogy tolmácsolni is tudsz, akkor megélhetsz akár a nyelvtudásból is - de ehhez nem elég 1-2 nyelv, hanem nem árt több is, és nem feltétlenül csak európai nyelvek.

Viszont ha nyelvzseni vagy, akkor nem kell nyelvszakra járnod, anélkül is megy a nyelvtanulás.

Ha egyetemre mész, válassz vmilyen mérnöki vagy pénzügyi szakot, vagy tanulj orvosi egyetemen. Másnak nincs értelme.

2010. szept. 1. 18:34
 4/20 anonim ***** válasza:
91%

"Másnak nincs értelme".

Komolyan? Tehát ha valaki olyan szakmát választ, ami ténylegesen illik a személyiségéhez, a kvalitásaihoz, akkor az egy értelmetlen döntés? Minek menjen pl. fizikusnak egy olyan, akinek fingja nincs a matekhoz, viszont szeretne mondjuk nyelvtanár vagy tolmács lenni?

Annyira bírom ezt a "szóljuk le a bölcsészeket" divatot, mert "értelmetlen, amit csinálnak"...lehet, hogy jobban meglehet élni egy műszakis diplomával, de azt azért nem mondanám, hogy ne lenne értelme a többi szaknak. Csak az ilyen beszűkült agyúak gondolják így, akik verik a mellüket arra, hogy ők épp olyan szakra járnak, aminek "van jövője". Nem igaz, hogy nem lehet legalább tisztelni a másikat...ha már a szakját nem, legalább mint embert.

De amúgy kíváncsi lennék egy olyan világra, ahol nincsenek pl. tanárok. Vagy újságírók. Hírszerkesztők. Tolmácsok. Írók. Művészek.Na, akkor mihez kezdenének az emberek? Hogy pihennének, ha nem tudnak elolvasni egy jó könyvet , megnézni a híreket vagy megkérdezni a gyerekeiket, hogy mi volt a suliban? (Milyen suliban? Hisz nincsenek tanárok) Csodás utópia kérem szépen, senki ne menjen bölcsésznek!

Én pl. nyelvszakra járok, de tisztában vagyok vele, hogy nincs sok esélyem elhelyezkedni. Nem is ezért csinálom, hanem azért, mert ez érdekel. Jövőre az angol szak mellé pszichológiára is járni fogok. Igen, szintén egy "divatszakma". De tudod mit? Van értelme, mert nekem örömet okoz.

Most meg jöhettek nyugodtan a "az én pénzemen aztán ne termeljenek hülye, felesleges bölcsészeket". Csak erről nem "mi", bölcsészek tehetünk, ugyanis rohadtul nem mi szabjuk meg a keretszámot az egyetemeken. Ha már egyszer adott a lehetőség, hogy ingyen tanulhasd azt, ami igazán érdekel, miért ne éljünk vele?

A kérdezőnek: nagyon nehéz ám megmondani, X év múlva mivel lehet f@szán elhelyezkedni. Még van egy kis időd, abban egyetértek az előző válaszolóval, hogy ha tényleg nagyon szuper vagy a nyelvekben, inkább valami olyan szakot válassz mellé, ahol ezeket tudod kamatoztatni. De manapság sajnos pusztán a nyelv elég kevés.

De továbbra is fenntartom, hogy ha ez a legnagyobb álmod, akkor nyugodtan csináld, sz@rj a statisztikákra, mert ha ez okoz neked örömet, akkor MEGÉRI.

2010. szept. 5. 22:44
 5/20 anonim ***** válasza:
85%
Apád fax.ának nincs értelme, meg annak, hogy te létezel bmeg! Bocsánat megfogalmazhattam volna úgy is, mint az előttem szóló szépen művelten kifejtve, de röviden szerintem ennyi a lényeg.
2010. szept. 5. 23:08
 6/20 anonim ***** válasza:
88%
Az ilyen hozzáállású emberek miatt szar ez a világ, ha mindenki mindig csak azt nézné, hogy mi éri meg, akkor még ókorban, középkorban tartanánk, mer miért éri meg hülye tudománnyal foglalkozni, amikor toszogatni lehet a nőket, és háborúzni.
2010. szept. 5. 23:12
 7/20 anonim ***** válasza:
76%
Jövője van persze. Más kérdés hogy elég sokan akarnak tolmácsok, meg nyelvtanárok lenni. Persze ez leginkább a németre és az angolra igaz. Olaszt meg oroszt nem beszélnek sokan, így ezzel jobban/hamarabb el tudsz helyezkedni. Persze meg is fizetik. És ez nemigen fog változni.
2010. szept. 5. 23:33
 8/20 anonim ***** válasza:
86%

van jövője..

nyelvtanárként nem csak gimiben, de nyelviskolákban is lehet tanítani

ha meg ott nem tudsz elhelyezkedni, akkor még mindig tudsz tanítani otthon..és hidd el, abból is meg lehet élni

és az olasz-orosz párosítás nagyon jó sztem :P

2010. szept. 6. 06:59
 9/20 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat:D

Igazábóm tanulnék mérnöknek is, ha nem lennék teljesen sötét a matekhoz, illetve nem utálnám a rajzolást:) A pénzügyi dolgokkal meg az a bajom, hogy számomra unalmasak. Tudom, hogy nem ebből a szakirányból lehet meggazdagodni, de viszont elég jó nyelvérzékem van és élvezem is a nyelvtanulást, persze nem "nyelvzseni" vagyok:D

2010. szept. 6. 17:08
 10/20 anonim ***** válasza:
19%

tegnap 22:44

"ha valaki olyan szakmát választ, ami ténylegesen illik a személyiségéhez, a kvalitásaihoz, akkor az egy értelmetlen döntés?"

Nem értelmetlen döntés. A kérdező viszont azt a kérdést tette fel, hogy van-e jövője a nyelvszakoknak, amire megadtam azt az adekvát választ, hogy nem, nincs nekik.

"Én pl. nyelvszakra járok, de tisztában vagyok vele, hogy nincs sok esélyem elhelyezkedni."

Erről beszélek. Egyedül ez a mondatod nem offtopic, és ebben az egyetlen nem offtopic mondatodban egyetértesz velem. A többi dumád fölösleges.

"Jövőre az angol szak mellé pszichológiára is járni fogok. Igen, szintén egy "divatszakma"."

Nem. A pszichológiával sokat lehet keresni (bár mivel a pszichológia áltudomány, ezért lényegében amikor pénzt keresel vele, akkor nem mást csinálsz, mint csalást követsz el, sarlatánságot művelsz). Megdicsérlek, amiért a használhatatlan nyelvszak mellé felveszel egy használható szakot is.

2010. szept. 6. 20:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!