Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Hol lehet a világon a legszebb...

Hol lehet a világon a legszebben hallani az angol nyelvet?

Figyelt kérdés
Melyik angol nyelvterületen beszélik szépen kiejtve a szavakat, választékosan az angol nyelvet?
2021. júl. 11. 16:26
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

10: "szinte minden magánhangzót ,,e''-nek ejtenek"

Ez azért barokkos túlzás. Ráadásul abból adódik ez, hogy a britek voltak azok, akik a korábbi [e]-s ejtést bizonyos szavaknál [á]-ra cseréltek, így lett nekik pl. a fast ejtése [feszt] helyett [fászt]. Az amerikaiak meg maradtak az [e]-s ejtésnél.

"a ,,can'' és a ,,can't'' elég hasonlóan hangzik amerikai angolban"

Kicsit sem hangzik hasonlóan a kettő. Egyrészt, a can szinte mindig hangsúlytalan, ekkor [kn/kön]-nek hangzik minden angol nyelvjárásban; a can't viszont mindig hangsúlyos és függetlenül attól, hogy [ken(t)]-nek vagy [kán(t)]-nak hangzik, a can't magánhangzója nyilván nem összetéveszthető a [kn/kön]-nel. Másrészt, ha mégis hangsúlyos a can, akkor viszont hosszabb a magánhangzója, mint a can't-é: [keen] vs [ken(t)], hiszen zöngétlen mássalhangzó előtt rövidebben ejtik a magánhangzókat minden angol nyelvjárásban (így pl. a leaf és a leave magánhangzója sem ugyanolyan hosszú). Röviden: egyik esetben sem összetéveszthető a can és a can't, és akkor a szövegkörnyezetről még nem is beszéltünk, pedig abból szinte mindig egyértelmű, melyik szerepel.

Hidd el: ha összetéveszthetőek lennének, már rég kerestek és találtak volna megoldást az egyértelműsítésre. De erre nincs semmi szükség.

2021. júl. 15. 09:46
 12/12 anonim ***** válasza:

10-es vagyok. Azzal tisztában voltam, hogy az amerikai angol az ,,eredetibb'' angol, azaz a britek változtattak rajta, például ha jól emlékszem, az -er végű szavak (pl. better) tipikus brit kiejtése a victorian erában lett divat, ezért nem fedezhető fel az amerikai angolban.

Úgy értettem, hogy minden egyszótagos szót, amiben ,,a'' a magánhangzó, azt ,,e''-nek ejtik (kivéve pl. a car). Most így meghallgatva tényleg másképp hallatszik a ,,can'' és a ,,can't'', de nem nagyon szoktam hallgatni amerikai angolt (részben azért, mert magát az akcentust nem szeretem, részben, mert az amerikai kultúrát nem annyira szeretem), ezért nem rémlett jól.

Amúgy én úgy tudom, azért ejtik a bath, craft, fast... szavak magánhangzóit ,,e''-nek, mert Amerikába Angliából a Midlandsből mentek ki sokan, mivel ott rosszabb életkörülmények között éltek (pl. Birminghamből), és ezeken a helyeken ejtik még mindent ,,e''-nek.

2021. júl. 15. 19:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!