Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Hány nyelven beszéltek, vagy...

Hány nyelven beszéltek, vagy tanultok és hogy megy?

Figyelt kérdés

Én angolul tanultam 9-10 évet óvoda és ált. iskola 8 között… Már nem emlékszem, hogy óvodában melyik évben kezdtem.

Azt a tudást amit így megszereztem le is lehetett húzni a wc-n, annyira rosszul tanítottak.

Például iskolában minden évben jöttek újak, akik még sosem tanultak angolul, így kb. minden évben ugyanaz volt a tananyag, minimális eltérésekkel…

Közben játszottam videojátékokkal, meg bekötötték nálunk az internetet, szóval azzal sokat fejlődtem autodidakta.

Két-tannyelvű középiskolába iratkoztam, ahol volt olyan tanár aki szinte nem is tudott magyarul, csak angolul…

Rendesen megizzasztott, de sikerült egy közepes átlag eredménnyel leérettségiznem.

Angolból emelten érettségiztem és most is szerintem elég jól beszélem a nyelvet… Bár a nyelvtan nem az erősségem még az anyanyelvemen sem.

Egyetemre olyan szakra mentem ahol nem volt nyelvekkel kapcsolatos anyag.

Most egy éve tanulok önállóan spanyolul és ott tartok, hogy egy podcastet meg tudok érteni, meg YouTube kommenteket, ha nem nagyon bonyolult a téma…

Le tudom fordítani magyarra, de magyarról csak nagyon egyszerű és rövid mondatokat tudok spanyolra fordítani.

Komolyabb terveim nincsnek a spanyollal, de majd ki szeretnék menni néhány hónapra egyszer Spanyolországba, hogy fejlesszem a tudásom.

Ezenkívül szeretnék még megtanulni mandarinul, a következő 10 évben mondjuk.

Azt természetesen nem teljesen autodidakta, hanem magántanárral, stb.

Szóval úgy ténylegesen, egyelőre angolul tudok és a spanyol és a kínai (mandarin) ami még a közelebbi jövőben terítéken van.

Na és ti hogy álltok a nyelvekkel?

2021. jún. 24. 14:39
1 2 3
 1/22 A kérdező kommentje:

Ja igen, az lemaradt hogy én 23 éves fiú vagyok…

Ti is írhattok kort és nemet, ha gondoljátok.

2021. jún. 24. 14:42
 2/22 anonim ***** válasza:
100%

Én kikerültem jópár éve Németországba - elötte középsikolában tanultam valamennyi németet, idöközben normálisan megtanultam.

Pár éve rájöttem, hogy az angol KELL mindenhol, elkezdtem tanulni, most B2 szinten vagyok, olvasni vagy filmeket nézni tudok, a beszéddel vannak nehézségeim.

Szintén középiskolában választott tárgyként tanultam oroszt, ami tényleg nem volt sok, most elkezdtem feljavítani szabadidömben. De ez még eléggé kezdetleges szinten van, elolvasni tudok bármit, csak a megértéssel vannak bajok :)

2021. jún. 24. 14:55
 3/22 anonim ***** válasza:
100%
Angolul folyékonyan, külföldön élve minden nap használom. Középiskolában tanultam oroszul, sajnos megkopott a tudásom, kis segítséggel tudok oroszokkal beszélgetni (tehát nagyjából középfok lehet).
2021. jún. 24. 15:00
 4/22 anonim ***** válasza:
100%

Angolul tanulok a legrégebb óta, de általánosban semmit nem ért. 9.-ben voltam nyelvi előkészítős, akkor értem el a középfokot, most pedig a felsőfok felé tartok, csak még kicsit választékosabban kéne fogalmaznom és bővítenem a szókincsemet, de amúgy mindent érzek angolul, Ted talk-okat nézek felirat nélkül, én is tudok folyékonyan beszélni hétköznapi témákban.

Németül középfokon tudok, ősszel nyelvvizsgáztam, egy év múlva tervben lehet egy felsőfokú, de ezt még majd meglátom.

Spanyolul magántanárral tanulok már bő 2 éve, erős alapfok már megvan, igazából középfokú szövegeket is megértek, spanyol felirattal a filmeket is értem, csak a beszédkészségem még nincs teljesen középfokon, azt kell fejleszteni, de októberben cél a nyelvvizsga.

18L

2021. jún. 24. 15:06
 5/22 anonim ***** válasza:
63%

Neked angol volt az első idegennyelvem és szerencsére mivel mindig is érdekelt a nyelv és nagyon jó tanárom volt gimiben már már folyékonyan beszélem (van belőle C1-em is). A második idegennyelv a német volt, azt négy évig tanultam és abból, ami rámragadt gimiben kb B2 szinten beszélem, de ha jobban koncentrálok rá már beszélhetném felsőfokon is, de sajnos maga a nyelv sem tetszik. A következő nyelv a spanyol volt, amit magamtól tanultam meg, teljesen autodidakta módon, könyvekkel, multimédiával valamint anyanyelvűekkel beszélve és ki merem jelenteni, hogy a legerősebb idegennyelvem, szinte a második anyanyelvem (sajnos a pandemia miatt nem tudtam elmenni a C2-es nyelvvizsgára, de van DELE C1-em). Utána belekóstoltam több nyelvbe is, paraguayi barátomnak hála el kezdtem tanulni guaraní-ul és tudok is egy kommunikációs szinten beszélni rajta, de elég alapszintű a tudásom. Utána a lengyelt és a görögöt is elkezdtem, ebből a görög kb A2 szint a lengyel az A1. Tavaly szeptember óta spanyol szakon tanulok és lehetőségem volt katalánul tanulni, kb mostanra egy középfokú szinten vagyok és reményeim szerint hamarosan megyek nyelvvizsgázni. Végezetül, mivel él családtagom Dániában a kint töltött idő alatt ragadt rám egy kevés dán is. Szóval, azok a nyelvek, amiken tényleg probléma nélkül kommunikálok az a magyar, spanyol (C2) és az angol (C1/C2), utánuk jön a katalán (B2), német (B1/B2), görög (A2), guaraní (A1/A2) és lengyel, valamint a dán.

19F

2021. jún. 24. 16:47
 6/22 anonim ***** válasza:
65%

Előző vagyok, ha kell bármi segítség vagy tipp a spanyolhoz, írj nyugodtan privátban akár (van tapasztalatom korrepetálásban is, ezáltal ismerek jó könyveket és anyagokat):D

UI.: A Colores nyelvkönyveket kerüld el jó messzire, ha jól szeretnél tudni spanyolul.

2021. jún. 24. 16:49
 7/22 anonim ***** válasza:
66%

Általános iskolában oroszul tanítottak(43F), szinte semmire nem emlékszem belőle. A gimnáziumban már angol és német volt. Angol órákon alig, németen egyáltalán nem figyeltem, és otthon sem tanultam. Akkoriban minden összeomlott körülöttem, a tanulás volt a legutolsó problémám. A tanárok valahogy átrugdaltak kegyelem kettesekkel, de akkor jártak volna el szakszerűen, ha kiderítik miért nem tanulok.

Iskolákból kikerülve sokáig hanyagoltam a nyelvtanulást, az angol viszont mindig szembejött. Tudtam, hogy kellene tanulni, de minden nap azt mondtam, majd holnap. Én voltam az örök újrakezdő. Egyszer elmentem tanfolyamra, de az otthoni tanulás hiánya miatt nem haladtam jól, így azt igy abbahagytam. Videójáték függő voltam, szabadidőmben játszottam vagy filmet néztem tanulás helyett.

Aztán elmúltam 40, az angolom A2-B1 szinten stagnált, a német és orosz abszolút nullán. A nem elég jó angolom egyre inkább zavart. Szerencsére a függőségeim elmúltak, a motiváció is megjött. Az utóbbi 1-2 évben kezdtem komolyabban tanulni, de visszatekintve elég rossz stratégiával kezdtem. Az online szintfelmérők szerint vizont már megvan a B2 szint, de ez szerintem nem érvényes minden készségre (beszéd, hallott szövegértés). Idén év végéig szeretnék elérni egy szintet, amire nyelvtanár azt mondja simán átmennék vele középfokú vizsgán.

Angolban a magam által kitűzött végcél a Cambridge C1 vizsga letétele úgy 3-4 év múlva.

Közben megtetszett a nyelvtanulás, ez lett az új függőségem, remélem nem múlik el. Márciusban elkezdtem a németet is, ez nem feltétlen volt jó ötlet az angol befejezése előtt. Duolingón viszem az angol-német és magyar-német fákat, kényelmes tempóban, napi néhány leckével másfél év alatt befejezem őket. Ha megvan az angol C1 vizsgám, komolyabban ráfekszem a németre, napi fél óra, max egy óra tanulással. Úgy 55 évesen abból is összejöhet egy C1. Ezután jöhetnek a nagyobb újlatin nyelvek, francia, spanyol, olasz. Sok hasznukat nem fogom látni, de nekem tetszenek.

2021. jún. 24. 17:09
 8/22 anonim ***** válasza:
100%
Angolul és németül is tanultam. 25 vagyok, németül kb B2 szinten tudok, Németországban élek. Angolból pedig van egy B2 nyelvvizsgám, de csak olvasni és filmet nézni tudok vele, beszélni már egy mukkot sem, annyira beépült a német és persze a magyar az agyamba a mindennapi használatban, hogy harmadik nyelvre szóban nem tudok már átváltani.
2021. jún. 24. 19:20
 9/22 anonim ***** válasza:
29%
Az egyetem óta nem tanultam új nyelvet. Felsőfokon beszélek angolul, németül, latinul és ógörögül (utóbbi nyilván nem a szó szoros értelmében beszélés). Emellett bármit elolvasok franciául, olaszul és spanyolul, utóbbi kettőn valamicskét gagyogok is, de tényleg csak annyit, hogy ne adjanak el. A görög kivételével mindet a gimiben tanultam.
2021. jún. 24. 23:15
 10/22 anonim ***** válasza:
74%
Angolból most várom a B2-es nyelvvizsgám eredményét, franciából megvan a B2, de azt két tannyelvűn tanulom, az olaszt meg néhány hete kezdtem magamtól.
2021. jún. 25. 18:07
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!