Hogyan lehet megtanulni a svájci német nyelvet, ha valakinek az a célja, hogy ott éljen?
Hallottam már svájci németül beszélő embert, igazából szerintem ha pl. a hollandot külön nyelvnek tartják, akkor a svájcit is annak lehetne tekinteni, mert hihetetlenül különbözik a Németországban beszélt irodalmi normától.
Maga az ország viszont nagyon szimpatikus számomra és el is tudnám képzelni, hogy ott éljek. Hogyan működik a gyakorlatban a svájci német nyelv elsajátítása? Hogyan lehet ott munkába állni addig, ameddig nem teljesen értem, amit mondanak, illetve én magam nem beszélem a nyelvet? Tényleg vannak Svájcban nemcsak "Hochdeutsch", hanem "Schweizerdeutsch" nyelvkurzusok is? Vannak esetleg ilyen nyelvtanítós YouTube-csatornák, amiket ismertek? Egy-kettőt találtam, de ott csak a legalapabb kifejezéseket tanították meg. Minden infót szívesen veszek, ami a svájci német nyelvvel és az ottani élettel kapcsolatos.
Köszi! :)
Tudom, hogy hivatalosan nem külön nyelv, de gyakorlatilag ha jól tudom, még a németek se értik őket, a német tévében mindig feliratozzák, ha svájci embert szólaltatnak meg.
Az irodalmi németet nagyon jól beszélem, minimum C1-es nyelvtudásom van, amivel Németországban teljesen jól el is tudok boldogulni. Svájc viszont más tészta.
Van hozzá kurzus. De nem elvárás, hogy beszéld, kivéve ha pl.tanár vagy.
C1 hochdeutsch legtöbb munkakörben elég (kivéve tanár).
Ha elkezdesz dolgozni, a dialektus ragadni fog rád.
De ha nem értem meg, amit dialektusban mondanak nekem a kollégáim, akkor automatikusan Hochdeutsch-ra tudnak váltani?
Éltem Ausztriában is, ahol a helyi dialektusok összességében jobban hasonlítanak az irodalmi nyelvre, mint a svájci dialektus, de azért ott se könnyű megérteni őket és a legtöbb osztrák nem tud Hochdeutsch-ul beszélni, hiába látják, hogy a külföldi nem érti őket.
Ez, hogy sokszor egymást se értik, nem csak egy mítosz?
Ausztriában is sokszor azt mondták, hogy nem értik egymást a különböző tartományokban élők (pl. Tirol vs Stájerország), de ehhez képest azért mégis el tudnak kommunikálni egymással.
Mindenesetre köszönöm az eddigi válaszokat, várom még a továbbiakat! :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!