Az, hogy szerintem a cikkben leírt jelenség nem maga a probléma, hanem egy sokkal nagyobb probléma egyik tünete. Legyen diplomád, fiam, mindegy, milyen, mer' akkor lesz jó állásod - halljuk a szülőktől. Ezt erősítik a munkahelyek is: nem nehéz belebotlani olyan álláshirdetésekbe, ahol az elvárás "felsőfokú oklevél", de még az sincs megadva, milyen területen. Csak diplomája legyen, mert az jól mutat. Az egyetemek is beálltak a sorba, még most is rengeteg a lóf***jóska-képzés, ami tényleg csak arról szól, hogy a hallgató pár félév után kap egy szép, színes, keményfedelű oklevelet, de arról szó sincs, hogy bármit is tanulna közben.
Ennek a gépezetnek egy fogaskereke a szakdolgozatgyár. Ahogy írták is, sok helyen ez az egyetlen komolyabb munka, a többi ZH, vizsga, beadandó megvan a felsőbbévesektől, nagyjából be kell biflázni a jó válaszokat, a beadandókban, mérési jegyzőkönyvekben átírni pár adatot (legalább a dátumot) és kész is. Itt viszont önerőből kellene produkálni valamit, ami nincs ínyére azoknak, akiknek csak a papír kell. Vagy azért, mert abszolút nem érdekli az egész, vagy azért, mert az egyetem mellett több műszakban dolgozik, családja van és épp azért kell neki a diploma, hogy könnyebb munkaidő-beosztásban jobban keressen. A tudása már lehet, hogy rég megvan hozzá.
Úgyhogy szerintem sem jó az, hogy pénzért lehet szakdolgozatot íratni, de nem a jelenséget, hanem az okait kellene felszámolni.
Valós és létező jelenség. Mondjuk az a durva, hogy műszaki területen is megcsinálják ezt ahol legtöbbször nem csak kutatás/tanulmány, hanem tervezés is van. Mert egy bölcsész diplomát innen-onnan összevág, na de egy műszakit, ahol esetleg számol, rajzol, táblázatot és ábrát csinál valaki, az a kemény. Különben írták is, lebukni nehéz, mert konzultálsz, ergo képve kerülsz a témáddal és államvizsgán a védésen úgy is azt mondja el a hallgató amit a bizottság hallani akar, így nem ugrik ki, hogy csináltatta.
Nálam is 4 kérdést tettek fel a BSc-n, az első háromra tudtam, negyedre meg olyan választ adtam ami nem volt kielégítő és nem is tudtam mit kellett volna válaszolni, ezért lehetséges egy jeggyel rosszabbat kaptam rá. Majd most a mesterre leszek kíváncsi itt mi lesz, már tűkön ülve a bírálatra várok, pedig még csak tegnap adtam le. :D
Az első nagyon jól mondja. Ez csak egy tünet. Egyrészt a legtöbb egyetemi szak már úgy van megcsinálva h kb bárki eltudja végezni, így rengeteg olyan ember kap diplomát, akinek semmi keresnivalója a felsőoktatasban. A másik pedig hogy az egyetemek színvonala is annyira lecsokkent, hogy a hallgató gyakran ijedten találkozik a szakdogaval, hogy itt nem lehet bemagolni, itt tényleg gondolkodni kell...
Jelenleg én is éppen a szakdoga írásán vagyok műszaki területén, és hát szenvedek vele, sokkal könnyebb lenne megiratni mással, viszont úgy érzem, hogy ez egy tökéletes megerősítés lenne a lelkemnek, hogy tudok alkotni, nem csak speciálisan zh-ra készülni. Bar az tény, hogy néhány egyéni konzultációt szívesen fogadnék.
A diploma egyre kevesebbet ér, és lassan már mindenki nulla tudással szerzi meg... Nem véletlen, hogy a magyar egyetemek a nemzetközi statisztikakban csak úgy zuhannak...
Előző vagyok.
Azért szerintem ez még midig inkább csak bölcsész, közgazdász és ilyen szakoknal nagyon népszerű, műszaki területén ahol mérni kell, hát kicsit nehezebb teljesen mással megiratni a dolgokat, bár igaz, nem lehetetlen... Mondjuk a programozoknak sem lehet vészes, elküldik a programkodot és már az érdemi rész kész is, csak dokumentálni kell.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!