Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Miért nincs egy igazán jó...

Miért nincs egy igazán jó magyar egyetem sem?

Figyelt kérdés

2018. szept. 1. 18:46
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:
60%
Mindenhol vannak okos és törtető emberek és lusta semmittevők, mindenféle rangsortól és összehasonlítástól *független*
2018. szept. 1. 20:13
 12/34 A kérdező kommentje:

#10.,#11.,Hát azért megnézném, hogy egy Gábor Dénesen, egy Soproni Egyetemen, vagy egy Yale-en van e több lusta aki csak melegedni jár be. :)

Persze értem amit mondasz, részben egyet is értek.

Viszont szerintem a neves egyetemekről több legenda jött ki...

#9. Köszi! Ezek szerint valóban a pénz is akadáj, elképesztően magas az MIT költségvetése, meg azóta megnéztem az UCL költségvetését és az is £1,327.4m azaz kb. 484.2 milliár forint.

De azért a 9 milliárd forint is nagyon kevés egy egyetemnek szerintem. A Csepeli Jedlik Ányos gimnáziumot pl. 5 milliárdból újították fel.

Stadinora pedig 2020-ig 350 milliárd forint megy el, ha minden igaz...

2018. szept. 1. 20:27
 13/34 A kérdező kommentje:
Akadály*
2018. szept. 1. 20:30
 14/34 anonim ***** válasza:
54%

Mert, nincs? Szerintem van. Mitől jó egy egyetem? Tudom, kissé filozofikusnak tűnik a kérdés, de gondoljuk végig. Az, hogy a ranglistákon nem szerepel magyar egyetem az első 500-ban, az nem azt jelenti, hogy ezek rossz egyetemek lennének. Csupán azt jelenti, hogy azokban a szempontokban, amiket a rangsorok összeállításánál figyelembe vesznek, kissé alulmaradunk. Ami őszintén szólva nem csoda, hiszen az egyetemi rangsorok inkább a kutatási- semmint az oktatási eredményekre koncentrálnak. A kutatásokhoz pedig nagyságrendileg több pénz kell, ami itthon nem igazán van.

Ha A egyetemen évente 3000 publikációt közölnek és X számú tudományos fokozattal rendelkező oktató van, B-n pedig csak 300-at, és fele annyi PhD-vel rendelkező oktató, akkor B rosszabb, mint A? Szerintem nem.

2018. szept. 1. 22:11
 15/34 anonim ***** válasza:
78%
Én itthon az ELTE-re jártam, majd Nagy-Britanniában két különböző egyetemen több, mint 4 évet eltöltöttem, így van saját bőrömön érzett tapasztalatom. Szomorú dolog kimondani, de összességében még az itthon jónak számító ELTE is odakint talán csak a középmezőny aljára kerülne. Önáltatás azt gondolni, hogy az itthoni felsőoktatás a britekéhez képest versenyképes volna. Szerintem már ötven éve is bőven előttünk jártak, most pedig tovább nyílik az olló. Ezt csak részben magyarázza a finanszírozási előnyük, amelynek révén jobb kutatási eszközöket, sokkal-sokkal több könyvet és folyóiratot lehet vásárolniuk. (Ott egy nevenincs, a rangsor hátulján kullogó egyetemnek is nagyobb választékú könyvtára van, mint nálunk az ELTE-nek.) A másik fő ok kulturális jellegű: nálunk ha valaki oktatóként bekerül egy egyetemre és a főnökével jó személyes viszonyt ápol, az szinte garantáltan maradhat nyugdíjig, akkor is, ha pocsékul tanít és alig kutat, hacsak valami központi leépítés nincsen. Odakint még 50 éves professzorok is gyakran vannak nem permanens státuszban, 2 éves szerződéssel foglalkoztatva. A Demoklész-kard az oktatók többsége felett állandóan ott leng, hajtaniuk kell és folyamatosan le kell tenniük az asztalra, mind a kutatásban, mind a hallgatókért végzett munkában. Az egyetem ott sokkal inkább a hallgatókért végzett szolgáltatás, mint nálunk. Az oktatók hallgatói minősítét pedig rendszeresen végzik és nagyon komolyan veszik. Ha valaki tartósan rossz minősítéseket kap a hallgatóitól, nincs esélye az állása megtartására. Ez az egyetemnek azért is érdeke, mert a hallgatói minősítéseket központilag egy állami szerv is elvégzi, és ha nem is oktatónként, de tudományterületenként publikussá válik minden egyetem hallgatói minősítés-átlaga, ez pedig a leendő hallgatók jelentkezését befolyásolja. Ha például valaki fizikusnak jelentkezik, előtte megnézheti, hogy a fizika területén a különböző egyetemek milyen hallgatói minősítés-átlagokat értek el. Egyetlen tanszék sem engedheti meg magának, hogy akárcsak egy rossz oktatója is legyen, mert az annyira lehúzhatja a hallgatói minősítés-átlagot az adott tudományterületen, hogy mondjuk 10 helyet lejjebb csúsznak a ranglétrán, ez pedig hallgatói számcsökkenéssel, következésképp bevételcsökkenéssel jár. Ilyen rendszerben elképzelhetetlen olyan oktatók foglalkoztatása, mint amilyenek nálunk nem ritkák, akik monoton beszéddel, a hallgatóknak hátat fordítva levetítenek egy unalmas Powerpoint diasort, majd a félév végén kijavítanak egy zárthelyit, s ezzel lényegében le van tudva az oktatói munkájuk. S akkor még arról nem is beszéltem, hogy itthon túl nagy a hangsúly adatok memorizálásán, míg ott sokkal inkább a szakma értő művelésére készítenek fel. Messze vagyunk tőlük, nagyon messze sajnos.
2018. szept. 2. 08:43
 16/34 Estádio de Felchút ***** válasza:
18%

Van azért pár: BME, ELTE, Corvinus, SOTE

A nemzetközi listákat pedig illik fenntartással kezelni.

2018. szept. 2. 11:22
 17/34 anonim ***** válasza:
0%

Kérdező, mielőtt butaságokat állítasz, tájékozódj!

A National Taiwan University Ranking (NTU) listáján a BME Gépészmérnöki Kara a 265. helyen szerepel.

Ezzel megelőzi pl. a Bécsi Műszaki Egyetemet és a Pozsonyi Műszaki Egyetemet is.

Mert a Bécsi Egyetem valahol a 351-400 között van, tavaly pedig a 298.helyen állt.

De a BME Gépészmérnöki Kara még számos egyetemet előz meg.

2018. szept. 2. 11:44
 18/34 anonim ***** válasza:
22%

Utolsó: sajnos más indexek a béka popója alá (se) sorolják a BME-t. [link]

... és még ennél is többet jelent sajnos, hogy beszélgettem pár hónapja egy senior mérnökkel egy internetes fórumon, védve a magyar egyetemeket -- és ő azt írta vissza, hogy több tucat ország több száz mérnökével dolgozott már együtt, és a magyar mérnökökről nincs jó tapasztalata, a csehek vagy németek sokkal jobbak.

Én is (v)érző szívű magyar ember vagyok, és én is szeretem védeni a hazámat, a népemet, és én is szeretem az ilyen mítoszokat hogy a magyarok milyen kreatív nép stb. – de azért ne hazudjunk magunknak, ha nem muszáj.

2018. szept. 2. 12:19
 19/34 anonim ***** válasza:
70%
15. nekem is hasonló tapasztalatom van külföldi egyetemekről. Csak annyival egészíteném ki, hogy a külföldi jó egyetemeken is vannak átlagos meg gyenge oktatók, csak ott jobban odafigyelnek a szolgáltatási színvonalra, a tanároknak is keményebben kell teljesíteniük mint itthon. Tehát nem vagyok hülyébbek mint mások, csak sajnos tényleg kevés a pénz a rendszerben.
2018. szept. 2. 12:21
 20/34 anonim ***** válasza:
*vagyunk
2018. szept. 2. 12:28
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!