Miért nincs egy igazán jó magyar egyetem sem?
#10.,#11.,Hát azért megnézném, hogy egy Gábor Dénesen, egy Soproni Egyetemen, vagy egy Yale-en van e több lusta aki csak melegedni jár be. :)
Persze értem amit mondasz, részben egyet is értek.
Viszont szerintem a neves egyetemekről több legenda jött ki...
#9. Köszi! Ezek szerint valóban a pénz is akadáj, elképesztően magas az MIT költségvetése, meg azóta megnéztem az UCL költségvetését és az is £1,327.4m azaz kb. 484.2 milliár forint.
De azért a 9 milliárd forint is nagyon kevés egy egyetemnek szerintem. A Csepeli Jedlik Ányos gimnáziumot pl. 5 milliárdból újították fel.
Stadinora pedig 2020-ig 350 milliárd forint megy el, ha minden igaz...
Mert, nincs? Szerintem van. Mitől jó egy egyetem? Tudom, kissé filozofikusnak tűnik a kérdés, de gondoljuk végig. Az, hogy a ranglistákon nem szerepel magyar egyetem az első 500-ban, az nem azt jelenti, hogy ezek rossz egyetemek lennének. Csupán azt jelenti, hogy azokban a szempontokban, amiket a rangsorok összeállításánál figyelembe vesznek, kissé alulmaradunk. Ami őszintén szólva nem csoda, hiszen az egyetemi rangsorok inkább a kutatási- semmint az oktatási eredményekre koncentrálnak. A kutatásokhoz pedig nagyságrendileg több pénz kell, ami itthon nem igazán van.
Ha A egyetemen évente 3000 publikációt közölnek és X számú tudományos fokozattal rendelkező oktató van, B-n pedig csak 300-at, és fele annyi PhD-vel rendelkező oktató, akkor B rosszabb, mint A? Szerintem nem.
Van azért pár: BME, ELTE, Corvinus, SOTE
A nemzetközi listákat pedig illik fenntartással kezelni.
Kérdező, mielőtt butaságokat állítasz, tájékozódj!
A National Taiwan University Ranking (NTU) listáján a BME Gépészmérnöki Kara a 265. helyen szerepel.
Ezzel megelőzi pl. a Bécsi Műszaki Egyetemet és a Pozsonyi Műszaki Egyetemet is.
Mert a Bécsi Egyetem valahol a 351-400 között van, tavaly pedig a 298.helyen állt.
De a BME Gépészmérnöki Kara még számos egyetemet előz meg.
Utolsó: sajnos más indexek a béka popója alá (se) sorolják a BME-t. [link]
... és még ennél is többet jelent sajnos, hogy beszélgettem pár hónapja egy senior mérnökkel egy internetes fórumon, védve a magyar egyetemeket -- és ő azt írta vissza, hogy több tucat ország több száz mérnökével dolgozott már együtt, és a magyar mérnökökről nincs jó tapasztalata, a csehek vagy németek sokkal jobbak.
Én is (v)érző szívű magyar ember vagyok, és én is szeretem védeni a hazámat, a népemet, és én is szeretem az ilyen mítoszokat hogy a magyarok milyen kreatív nép stb. – de azért ne hazudjunk magunknak, ha nem muszáj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!