Miért nincs egy igazán jó magyar egyetem sem?
Nincs.
Nemzetközi rangsorok szerint egy sincs benne a top 25-ben, a top 50-ben, de még a top 100-ban, vagy a top 200-ban sem... Sőt, a top 250-ben, top 300-ban sem, stb.
A kérdés pedig nem azzalvolt kapcsolatos, hogy én hol tanulja tovább!
Kicsik vagyunk a nemzetközi rangsorhoz. Pénz beszél ott is. Szerinted mekkora büdzséje van a Harward-nak és mennyi a Semmelweisnek?
Nem az lesz jó egyetem, aki egy ilyen rangsorban elöl van. Mert ezt a pénz szabja meg. A tudás a fejekben van! Nem a zsebedben. Nagyon jó egyetemek és nagyon jó szakemberek tanítanak itthon. Az, hogy nem híres, vagy nem eléggé, az egy másik kérdéskör.
A CEU valóban jó nagyon. Az alapvetően is benne van a top 50-ben.
Csak ugye, mennyire magyar a CEU?
Illetve az egyre hanyatló magyar "főiskolákról" lassan elég nehéz lesz megcélozni a CEU szintjét szerintem, hiszen ahhoz hogy felvegyenek oda MA/MSc vagy doktori képzésbe, már kiemelkedően jó BSc/BA kell.
Nem biztos, hogy egy eltés, corvinusos ha be is kerül hozza az elvárt szintet.
Meg ugye megy a gyalázása is, aminek lehet az lesz az eredménye, hogy nem jár majd a magyaroknak az a sok + különleges bánasmód mint eddig.
5. részben igazad van, de a legkiemelkedőbb magyar koponyák is nagyrészt inkább a híres egyetemeken tanítanak.
Ha lenne itt is egy nagyköltségvetésű rangos egyetem, akkor talán itt tanítanának.
Itt meg tudod nézni az MIT éves költségvetését: [link]
E szerint 3,35 milliárd USD volt az opexe ami 943 milliárd forintot tesz ki. Összehasonlításként mondom, hogy ez Budapest éves költségvetésének a háromszorosa:
Ehhez képest, ha jól értem a számokat, a Corvinusra kevesebb, mint 9 miliárd forintot szán a magyar kormány: [link]
Összefoglalva: az MIT költésgvetése a Corvinus 100-szorosa.
Javítson ki valaki, ha benéztem volna a számokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!