Miért nem szünteti meg a kormány a hat- és nyolcosztályos gimnáziumokat?
"Itt is beigazolódott, hogy a származás a legmeghatározóbb, és szerintem ez a kettős (hármas) rendszer ezt fokozza..." - nem hiszem, hogy ezt erre az iskolarendszeri lehetőségre kellene kenni.
Ez nem csak anyagiak kérdése, hanem elsősorban hozzáállásé. Egy nehéz körülmények között élő családban is elvárhatják, hogy az illető rendesen tanuljon, szorgalmas legyen, fegyelmezett stb. és a szülők akkor is járhatnak elől jó példával, ha ők maguk nem iskolázottak. (Persze, óhatatlanul többször fordul elő, hogy a gyerek is a szülei útját járja be, mert nincs is benne a családnak a gondolkodásában az, hogy többet is ki lehetne hozni a helyzetből, bár vannak, akiknek akár szülői támogatás nélkül is sikerül)
Akiknél meg a "lesz*rom mi történik a suliban, csak ne bukj meg" hozzáállás van otthon vagy egyszerűen nem jó képességűek (akár pl. egészségügyi problémák miatt), annak nem lennének jobb lehetőségei attól, hogy a törekvőket is közéjük suvasztanák!
A 6 osztályosban, ahol jártam, középosztálybeli családok adták az osztály gerincét. Persze, volt pár extremitás, de az mindenhol van. Viszont mindenkinek volt "esze" hozzá, és a 80-85% szorgalmas is volt, nem kellett senkit noszogatni, hogy tanuljon.
Amivel igazán lehetne javítani az iskolarendszer nyitottságát, az a tényleg jó szakképzés erős szakközépiskolák formájában, de ezzel a jelenlegi szakgimnáziumi borzalommal csak romba döntötték azt a keveset is, ami korábban megvolt:(
Persze én se gondolom azt, hogy ez lenne a megoldás önmagában. Ez azért ennél komplexebb.
Lehet azt mondani, hogy a szegények is lehetnek szorgalmasak, meg noszogathatják a gyerekeiket, de ez a valóságban ritka. Országos szinten pláne! Egyszerűen nem tudnak velük otthon foglalkozni a legtöbbször, mert vagy nekik is hiányoznak az alapvető ismereteik és készségeik, vagy egyszerűen idejük nincs rá! Gyakran 2-3 műsszakban kell dolgozniuk, hogy egyáltalán megéljenek. Egy diplomásnak, általában "elég egy műszak". (Kivételek persze vannak...) És hát vannak azok, akik nem dolgoznak, és a gyerekeikkel se foglalkoznak...
A felső és felsőközép osztálybeliek zöme magániskolákba jár, meg különtanárhoz. Ez teljesen más. Így érthető, hogy a középosztály adja az állami gimnáziumi tanulók 90+ %-át.
Az én véleményem, hogy 3-4× ennyit kéne az oktatásra fordítani, és egy egységes rendszert felállítani. Vidéken bentlakásos iskolákat létrehozni, ahol nagy a szegénység/munkanélküliség. Fú, nagyon sok mindenen kéne változtatni! Kár hogy ezekről nem beszél senki, csak a migráncsokról...
Technikum, ami szakmát ad, 4 év után ad érettségit, +1 év után szakmát, persze ott lehet hagyni érettségi után, én is mentem egyetemre. Technikumnál nem lehet választani: 8 osztály kell előtte.
A legtöbb tárgyat elölről kezdik 9.-ben, csak magasabb szinten. A 6 osztályos gimnázium ezt rúgja fel: például a történelem időrendi sorrendben van, 5.-ben kezdik, én 5.-6. osztályban megtanultam a történelem régebbi felét: őskor-ókor-középkor lehetett, nem tudom meddig jutottunk el. Majd 6 osztályos gimnáziumban kezdtük elölről, csak magasabb szinten, szintén őskor, ókor sorrendben. Majd szakközépiskolában, mai nevén technikumban megint kezdtük elölről: tehát az őskort, ókort, stb.-t 3-szor is tanultam, de az újkort csak 1-szer! Még az érettségi napján is tanultam, hogy valami 2-est összenyögjek róla, ha épp azt húzom ki, k. nehéz volt! 3-as tétel volt: Frank birodalom, még dicséretet is kaptam belőle 2000-ben. Aki végigjárja a 6 osztályost, az is az őskort, ókort, középkor egy részét 2-szer is tanulja, míg az újkort csak 1-szer! Nem csak történelemből van elölről kezdés, hanem fizikából, nyelvtanból, irodalomból is! Azt nem tudom, hogy kémiából, földrajzból, biológiából mi van! Vagyis a 6 osztályos gimnázium felborítja, hogy 4 évig alapszinten, utána 4 évig középszinten ugyanazt: a tananyag 1. felénél így van, a 2. fele meg csak magasabb szinten van! Semmi értelme! 8 osztályosba sose jártam, nem tudom ott hogy van, de úgy hallottam hogy az egyik idegen nyelv fixen a latin. Nekem úgy tűnik, annyiban más csak, hogy 4. - 5. osztály között van a felvételi, nem 8. - 9. osztály között! Hát ennek se látom értelmét!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!