Miért nem szünteti meg a kormány a hat- és nyolcosztályos gimnáziumokat?
Remélem sosem szüntetik meg őket!
Az eredményeik sokkal jobbak àtlagban, mint a 4 osztályosoké.
Mert sokkal jobban működő rendszerek, mint a 4 osztályosoké.
Az általános iskola 7-8 osztálya időpocsékolás mindenkinek, aki egy kicsit is törekvő és szeret tanulni. (Ettől persze még nagyon jó 4 évfolyamos gimnáziumi osztályok is vannak.)
Egy oktatáskutató mondta, hogy a baj velük, hogy rosszkor ragadjk ki a gyerekeket egy közegből. Különösen a fiúk esetében. Valamint társadalmilag ez a fajta "elitképzés" rossz hatással van az emberekre. Nehezebben tudják elfogadni/megértenu a szegényebb/leszakadt embereket. A tanulási mutatóik valóban nem rosszak, de ez érthető.
Én is ilyenbe jártam, és életem egyik legrosszabb döntése volt. Persze nem a tanulás tekintetében. Másrészről "muszáj volt", mert nálunk tényleg mindenkit, aki el tudott számolni 20-ig el alartak vinni 6. után. És a jobbak kivétel nélkül el is mentek, és feltöltötték az osztályt mindenféle magatartászavarossal. Bár ne kellett volna elmennem...
Lehet érvelni a 6 és 8 osztályos gimik mellett és ellen. Én mellette teszem le a voksomat. Szerencsére az oktatáspolitika most nem bántja őket. A lányom 8 évfolyamos gimibe jár, de tartjuk a kapcsolatot a régi osztálytársakkal. Szomorúan hallom, hogy mi megy az általános iskola 7. osztályában. Persze ez nem általánosítás.
Valahogy úgy vagyok vele mint a paprikáskrumplival. Van akinek bejön és van akinek nem.
"Egy oktatáskutató mondta, hogy a baj velük, hogy rosszkor ragadják ki a gyerekeket egy közegből" - én meg pont azt olvastam több helyen is, hogy a 12 éves kor a legjobb a szintlépésre. De mivel egyikünk sem szakértő, ezt mi ketten nem tudjuk dűlőre vinni.
Nekem meg életem legjobb döntése volt a 6 osztályos, pedig az általános iskolám is kiemelkedően jó volt, és akkoriban még csak 3-an mentünk el, szóval nem "tarolódott" le az osztály, de ez ugye szubjektív.
Nekem is óriási ugrás volt a 6.-ról 7.-re, én nagyon sokat értem. De ennek egyik oka, hogy én naívan azt hittem, hogy itt majd mindenki "zseni" lesz. Nagyon nagyot tévedtem. Persze átlagban még így is nagyságrendekkel jobb volt az átlag, mint általánosban. Ennek egyik oka, hogy a SZÜLŐK nagy része iskolázott volt! Nem voltak alsóközéposztálybeliek, akiknek a gyerekei 99%-ban szakiskolában végzik. Szóval ez egy kevésbé "vegyes" társaság volt. (Általánosban a milliárdos brókertől az egyszerű takarítóig minden volt a szülők között.)
Én az itteni véleményekből is azt szűröm le, hogy a "minőségi váltás" oka, hogy a nagyon gyengéket kiszűrték. Egy vmivel "értelmiségibb" társaság verbuválódott össze. Valamint, hogy a régi általános iskolában a "felesleg" maradt többnyire.
Itt is beigazolódott, hogy a származás a legmeghatározóbb, és szerintem ez a kettős (hármas) rendszer ezt fokozza...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!