Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Mi értelme ennek a tanügyi...

Mi értelme ennek a tanügyi törvénynek?

Figyelt kérdés

"Az érettségi vizsga vizsgaszabályzatának kiadásáról szóló 100/1997. (VI. 13.) Korm. rendelet 12. § (16) bekezdése értelmében külföldi vagy külföldi rendszerű középiskola tanulója csak végzősként, az utolsó évfolyam tanulójaként és csak a májusjúniusi vizsgaidőszakban jelentkezhet Magyarországon érettségi vizsgára."

[link]

Ha nekem egybeesnek az érettségiim a magyarországi érettségikkel akkor nem jöhetek Magyarországra egyetemre?Ennek mégis mi a haszna?

2017. jan. 14. 16:40
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

De jó, én is oda szeretnék menni :D Az infó emeltem már megvan, matekból is emeltezek.

Tudod már biztosan, hogy mikor lesz az érettségid? A magyar érettségik időpontjai már megvannak: [link]

Ha egyéb kérdésed is van, nyugodtan írj :)

2017. jan. 15. 14:27
 12/15 anonim ***** válasza:
Ha csak az infó emeltről van szó, az összesen két nap, és szerintem kérhetsz valahogy másik időpontot is rá. (A szóbelire legalábbis szinte biztos vagyok benne, hogy tudsz.) Még így is ilyen nagy az esély, hogy pont valamelyik tárgyaddal egybe essen? Ha esetleg nem kötelező tárggyal esik egybe nem tudsz másikat választani?
2017. jan. 16. 01:18
 13/15 A kérdező kommentje:

Nálunk van 3 kötelező tárgy, 1 opcionális, szóval ha itthoni infó egybeesik a kinti infóval, akkor itthon választhatnám mondjuk a fizikát, ez egy jó ötlet :).

Ahogy írtad nem sok esély van rá hogy egybeessen, és pont a szóbelit néztem hogy egy időszakra fog tevődni talán, írásbeli az nálatok hamarabb lezajlik, szóval ha a szóbelit lehet kérni hogy tegyék arrébb, az jó megoldás. Romániában nem lehet semmit se kérni, ha ott vagy jó, ha nem akkor jöhetsz ősszel.

2017. jan. 16. 14:25
 14/15 anonim ***** válasza:

Ha egybe esik, akkor írsz egy levelet arra a címre (és rájuk telefonálsz), ahová jelentkeztél érettségire arról, hogy ekkor és ekkor érettségim lesz, ennyi és ennyi az út oda, ekkor és ekkor érek oda, ha ezeket megírod nekik adni fognak alternatív időpontokat. Rugalmasak, és megértőek. Ezt onnan tudom, hogy több ismerősöm jelentkezett már akár Romániából is érettségire, és nem volt gond belőle.

A törvény ezen bekezdése azért íródott, hogy egységesítse a külhoni magyarok itthoni érettségijét. Ez csak az állami első érettségire vonatkozik, azokra amikor először érettségizel, és az állam fizeti a költségét. Ez ingyen jár alanyi jogon mindenkinek, akkor amikor még iskoláskorú vagy (gimnazista- szakközépiskolai utolsó éves), és nem akarták, hogy ezzel bárkinek is többlet előnye származzon, így ebben a kitételben szabályozták, hogy csak tavaszi félévben lehetséges ezt az érettségit letenni.

Akkor amikor már nem vagy közoktatásban, és te magad fizeted be az összeget külön csekken(emeltre húszon pár ezret, középre tízen pár ezret), akkor oda jelentkezel, és akkor, amikor csak akarsz. Itt lehet őszi félévben is érettségizni, ha indítanak a tárgyból. viszont itt jó tudni, hogy bizonyos tárgyakból, mivel kevesen jelentkeznek (őszi féléves kémia, informatika, fizika stb stb), és nem jön össze egy csoportra való sem, nem engedélyeznek mindenhol vizsgát, hanem van az országban 3-4 hely, ahol lehet, és ennyi, máshol nem. Ez sajnos sokszor gondot jelenthet.

(BME-VIK (mérnökinfó) ide pedig az emelt matek 80+% legyen meg, mert kemény lesz az életed nélküle, ezt is tudom, mert ismerősöm tanult ott, és kell a matek keményen)

Ha esetleg nem jönne össze, akkor jelentkezel majd őszi félévben érettségire ha indítanak, ha nem, akkor majd tavasszal. Nem tudom, hogy van-e keresztféléves képzés februárban mérnökinfóra, ezt meg kell tudakolnod. Ha van, akkor ha az őszi sikerül, akkor mehetsz tanulni.

2017. jan. 16. 19:14
 15/15 A kérdező kommentje:

matekkal érdekes a helyzetem, magyarországi tananyag merőben más, sok mindent tanulunk mi itt matekból amit ti csak egyetemen fogtok, szóval egy kis előnyöm lesz, és szeretem is csinálni, jó is vagyok belőle, szerintem Magyarországon is meg lesz a 80%, a cél 90%-felett lenne, készülök rá rendesen :).

Köszi a segítséget, nagyon parázok, mert sok minden csúszhatnak a dolgok, s sűrű lesz az érettségi idő is, de még messze van. Mindenesetre amit tudok, előre elrendezek, és utána járok.

Köszönöm az infókat!

2017. jan. 16. 19:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!