Kikre vonatkozik a pozitív diszkrimizáció, és van értelme a törvénynek?
Teljesen jogos az első felvetése, ez így értelmezhetetlen, gondold át.
Melyik törvény?
Van ugye az egyenlő bánásmódról szóló törvény, abban a pozitív diszkrimináció csak annyiban szerepel, amennyiben kiveszi a saját hatálya alól.
Külön törvény a pozitív diszkriminációról tudtommal nem létezik, de jelezd, ha mégis. Pozitív diszkrimináció egyes jogszabályokban elszórva fedezhető fel (pl. hatósági eljárás soron kívülisége, ha kiskorú is érintett benne).
De igen, általában az a lényege, hogy a pozitív diszkrimináció alanyai valamilyen tekintetben előnyhöz jutnak, bár ez nagyon ritkán anyagi. De az általánosság ilyen fokán a kérdésed megválaszolhatatlan.
Maguknak kéne mozdulni? Megint attól függ, konkrétan melyik kiemelt csoportnak? A gyerekek maguknak gyorsítsák fel pl. a hatósági eljárást, és ne várják, hogy majd az állam kivételez velük?
A törvény indulatokat kelt és igazságtalan? De mégis melyik? Mint mondtam, nincs konkrétan erről szóló egy darab törvény.
Nem, a törvényt tényleg nem kell magyarázni. Értem én mire gondolsz, elég sanda dolog.
De ha már pozitív diszkrimináció. Ehhez az eszközhöz akkor nyúl egy kormányzat, ha úgy látja, bizonyos célcsoportok helyzetének a többihez való közelítése közönséges intézkedésekkel nem megy. Ezen túl így kívánja értésre adni, hogy célja az adott célcsoport helyzetének javítása. A pozitív diszkrimináció sokféle lehet. Például több juttatás ugyanolyan feltételek mellett, kevesebb bürokrácia azonos ügy elintézéséhez, segítő szervezet kizárólag a célcsoport számára, hogy valamit, vagy valamiket könnyebben érjen el. Minden esetben az a lényeg, hogy a célcsoport valamilyen téren hátrányban van, és ezt külön neki szóló segítséggel küszöbölik ki. Ha ezek a tulajdonságok nem teljesülnek, mégis van előny, azt nem pozitív diszkriminációnak, hanem jogtalan előnyhöz jutásnak nevezzük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!