Mi értelme ennek a tanügyi törvénynek?
"Az érettségi vizsga vizsgaszabályzatának kiadásáról szóló 100/1997. (VI. 13.) Korm. rendelet 12. § (16) bekezdése értelmében külföldi vagy külföldi rendszerű középiskola tanulója csak végzősként, az utolsó évfolyam tanulójaként és csak a májusjúniusi vizsgaidőszakban jelentkezhet Magyarországon érettségi vizsgára."
Ha nekem egybeesnek az érettségiim a magyarországi érettségikkel akkor nem jöhetek Magyarországra egyetemre?Ennek mégis mi a haszna?
Miért ne jöhetnél? Itt csinálod meg akkor az érettségit és nem az iskoládban. (Utóbbit esetleg egy másik évben)
Amúgy az az értelme, hogy a magyarországi diákokra is ez a szabály (nagyjából, kivéve idegen nyelv és informatika), hogy nem tehetnek előrehozott érettségit.
Az egésznek csak emelt szintű érettégi esetén van értelme, mert középszintűként elfogadható a külföldi érettségi is. Az pedig előbb van, mint a középszint - biztos, hogy ütközik az iskolai érettségiddel? (Nem szokott)
"Na de hamarabb hogyan akarnál érettségizni, ha még nem fejezted be a középiskolát? A magyaroknak sincs lehetőségük előrehozottan mindenből érettségizniük."
1 tárgyból kellett volna emeltet tegyek, mert ez feltétel az egyetemhez, nem kellene nekem se lehetőség "mindenből". De ha jól értem, akkor a törvény azt is megtiltja hogy utána érettségizzek, szóval az se játszik hogy akkor ha egybe esik majd jövőre leteszem és utána megyek egyetemre.
"Az egésznek csak emelt szintű érettégi esetén van értelme, mert középszintűként elfogadható a külföldi érettségi is. Az pedig előbb van, mint a középszint - biztos, hogy ütközik az iskolai érettségiddel? (Nem szokott)"
Informatikából szeretnék pont tenni előrehozottat.
Nem biztos, viszont tavaly pont úgy jött össze hogy Erdélyből szinte senki nem tudott Magyarországra menni egyetemre mert egybeesett.
Nem tudom erre mi lenne a megoldás. S ha nem is esik egybe, akkor se a legjobb, itt sokkal keményebbek az érettségik, 50%-az átmenő + román irodalomból jobbak is sokszor buknak, ha olyan a javító stb.. S akkor ebben az időszakban még 12-órákat kellene utazgassak, s még +1-2 felé tanuljak :\, persze bár legalább így lenne lehetőségem.
A felnőtt az középiskolai tanulónak minősül? De ez a része lényegtelen, nem szeretnék 1 évet elpotyázni. Akkor marad az hogy itt maradok ha egybeesnek az érettségik jövőre is :\.
De jogilag ennek mi értelme?
Ha végeztél, már nem leszel a külföldi középiskola tanulója, így bármelyik vizsgaidőszakban jöhetsz érettségizni, akár ősszel is.
De egyébként szerintem nem muszáj emeltezned infóból, én nem tudok olyan szakról, ahol ez kötelező lenne - de javíts ki, ha tévedek. Nyelvvizsgával is tudsz pluszpontot szerezni. De infós szakokon általában nem magas a ponthatár, akár pluszpontok és emelt nélkül is be lehet kerülni.
Hová szeretnél jelentkezni?
BME-VIK (mérnökinfó).
Emeltek nélkül nem biztos hogy bejutok, duplázásos esetben lesz a matekom és az infóm átlaga (itthon) jobb esetben 90%, viszont annak ellenére hogy ez emelt infó, és matek, Magyarországon ez egy 85% körüli középnek felel meg. (Itt 50%-az átmenő, nálatok 25%, és ugye a max mindkettőnél 100%, és ebből adódik az a kb. 5%-leütődés)
És nem mellesleg, Romániában +-15%-al kell számolni, agyament rendszer van, ezt most nem írom le.
85%-os matek+infó+2 nyelvvizsga (román és angol) kijön 380 pont, valamelyik évben 385-volt az utolsó.
Ha a másik módszerrel számolom, akkor pl. lehúz az hogyha a románom valahogy átmenő meglenne akkor az 50%-ból lenne 25%, 2-es pl. S sajnos, s az itteni angol érettségit egyáltalán nem ismerik el Magyarországon. Szóval idegen nyelvből jó esetben 2-es vagyok. Lezárásaim sem olyan fényesek, közel se vagyok színötös azokból se amik számítanak. Most itt nem részletezem az okait.
Úgy is 380-körüli jönne ki.
Úgy terveztem hogy emeltet teszek nálatok infóból és számtanból, infót már teljesen átvettem, oldogatom az érettségiiteket, és 80%-felettire szokott sikerülni, 20%-az a figyelmetlenség :).
Szóval ha nem esnek egybe, szerintem lazán meglenne minden, így necces lenne, és nem erre számítottam, mert telefonban azt mondja a kormányhibatalos nő hogy "NINCS AKADÁLYA". S később bukkantam erre a linkre. Gondoltam ha azt mondják úgy van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!