Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Biológia - kémia emelt szóbeli...

AlinaHella kérdése:

Biológia - kémia emelt szóbelin ki mit húzott?

Figyelt kérdés
Hogy sikerült? Segítsük egymást az összegyűjtéssel! : )

2016. jún. 2. 11:45
1 2 3 4 5 6 7
 41/68 anonim válasza:
100%

Én is túl vagyok már mind a kettőn :)

Aki ezek után kerül sorra, annak sok sikert ;)

BIOSZ

A) tétel: Virág és virágzás)

Melyik növénycsoportban jelent meg először a virág, melyek a teljes virág részei egy kétszikű növény példáján keresztül? Mit jelentenek a köv.fogalmak egyivarú, kétivarú virág, egylaki, kétlaki növény? Kettős megtermékenyítés folyamata, virág és termés közötti kapcsolat!

B) tétel: Csontképződés és bontás

Csont kémiai alkotórészei, ezek milyen mechanikai tulajdonságot kölcsönöznek? Mely hormonok, és hol termelődnek azok közül amelyek a csontképződésre hatnak? Csontképzés és bontás sebessége? Csontritkulás öröklődő betegség e? Milyen kapcsolatban van a D-vitamin a csontképzéssel? Hogyan juthatunk hozzá? Milyen étellel vihetünk be a szervezetünkbe Ca2+ -t?

Szerintem ez egy nagyon korrekt tétel.

Ilyeneket hallottam még:

A) Fehérjeszintézis

B) Hazai erdőtársulások

A) A vér (alakos elemek,Rh összeférhetetlenség, vércsoportok,, vérzékenység + egy genetikai feladat)

B) Halak és kétéltűek

A) Sejtmembrán, sejtmag, aktív, passzív transzport

B) Ökológiai lábnyom

A) Idegrendszer

B) Tó szukcessziója

KÉMIA

A) Alkálifémek (atom és halmazszerkezet, fizikai és kémiai tulajdonságai, ezek változása a periódusos rendszerben, előállításuk)

B) Na2CO3, Al2(SO4)3, NaCl beazonosítása pH papír és deszt.víz segítségével

C) 3 C-atomos, egy O-atomot tartalmazó, telített, nyílt láncú szerves vegyületek összehasonlítása fp. alapján

2016. jún. 6. 14:18
 42/68 anonim válasza:
100%

Sziasztok! :) Aki már volt bioszon:

A b feladat szövege alapján nagyjából meg lehet válaszolni a kérdéseket?

A mozaik biosz 12-es könyv nagyon kell?

2016. jún. 6. 15:28
 43/68 anonim ***** válasza:
100%

Utolsó: nem lehet,az csak egy kis segédlet,kell háttértudás is!

És ahogy nézem a tételeket,inkább a 10.es biosz nem kell,van evolúció,genetika,és ökológiás tétel is:)

2016. jún. 6. 15:38
 44/68 anonim válasza:
100%

Ma voltam kémián, jól sikerült és a vizsgabizottság nagyon aranyos volt. Szinte minden választ kihúztak belőlem, pedig az elején sok mindent kihagytam

Ezt húztam:

A - Az etén és az etin összehasonlítása (csoportba sorolás, fizikai, kémiai tulajdonságok, laboratóriumi előállítás)

B - a 33. kísérlet- NaHCO3, NaHSO4, Na2SO4 összehasonlítása

C - miért nem ugyanolyan alakú az ammónia és a kéntrioxid molekulája?

Hajrá:)

2016. jún. 6. 15:45
 45/68 anonim válasza:
100%

Biosz

A, női-férfi nemi jellegek, férfiakra jell. öröklődő betegsék pl. (színtévesztés, vérzékenység)...

B, dohányzás ártalmai...

1. tétel volt, nagyon könnyű :)

2016. jún. 6. 16:31
 46/68 anonim válasza:
100%
Tényleg igaz, hogy egy tételt húztak egyik nap akkor azt másik napra nem teszik, mert van kb 100 tétel?
2016. jún. 6. 17:31
 47/68 anonim ***** válasza:
100%

én ma voltam bioszon, a 6. tételt húztam.

A.)

1.: Hozzáérsz egy forró fazékhoz és elkapod a kezed --> el kellett mondani, hogy az idegrendszer mely részében, hogyan történik meg mindez (érzőidegsejt -> gerincvelő hátsószarv interneuron stbstb)

2.: ugyanez a kar elhúzás miben másabb ha egy színész csinálja (tehát akaratlagos)

3.: vázizom felépítése, az izom összehúzódás kémiai magyarázata

B.)

1.: mitől függ a növény vízfelvétele (ez a szöveg + saját tudás)

2.: víz útja a növényben (ezt nagyon részletesen kérdezték), az is kell, hogy milyen folyamatokkal lép be, hogyan szállítódik, milyen erők hajtják ezt a folyamatot

3.: miért fontos a talaj megfelelő levegőtartalma? mondj egy példát növényre, amelynek nagyon kevés levegő kell

4.: a víz szerepei a növényben (itt a fotoszintézist kellett részleteznem + szállító + oldó szerep)

2016. jún. 6. 17:53
 48/68 anonim ***** válasza:
100%
az előző válaszoló vagyok, amikről még az előttem lévők beszéltek: kölcsönhatások, populációk, eukarióta és prokarióta összehasonlítás, citromsavciklus, term.oxidáció (utóbbi kettőt elég részletesen kellett)
2016. jún. 6. 17:55
 49/68 anonim válasza:
Tudja valaki, hány tétel van összesen?
2016. jún. 6. 17:56
 50/68 anonim válasza:
100%

emelt kémia tételem:

A. NaOH és HCl összehasonlítás (rácsszerk,fiz.tul,kém.tul,sav-bázis sajátság,csapadékképdődéses reakciók,reakciók fémekkel)

B. benzn,aceton és víz azonosítása

C. van -e különbség a maltóz és a szacharóz oxidálhatósága között

hsjrá mindenkinek:)

2016. jún. 7. 01:01
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!